Gellei kijelölte az Észtország ellen játszó válogatottat

Gellei Imre szövetségi kapitány kihirdette az esztendő utolsó válogatott mérkőzésére, a jövő szerdai, Észtország elleni találkozóra készülő magyar keretet. Sokan sérültek a válogatott játékosai közül, részben ez is magyarázza, hogy új arcok is feltűntek a listán.

Az észtek elleni találkozóra a két labdarúgó-szövetség korábbi megállapodása alapján azért kerül sor, mert egyik együttesnek sem sikerült kivívnia a rájátszás lehetőségét az Európa-bajnoki selejtezőkön, ám mindkét csapat szeretné kihasználni, hogy a pótselejtezők napján válogatott mérkőzéseket engedélyez az UEFA. Olyannyira, hogy az észt válogatott a pótselejtezők első játéknapján, november 15-én szombaton is játszik, méghozzá Albánia ellen Tiranában. A balti ország játékosai onnan érkeznek Budapestre vasárnap, a futballtörténelem első magyar–észt összecsapására. Észtország együttese lesz egyébként a magyar futballválogatott 101 esztendős történetének 77. ellenfele. Az északi vendégek egyébként csak néhány hellyel állnak hátrébb a világranglistán a mieinknél, s hogy jók a Baltikum csapatai, azt sajnos módunk volt megtanulni az elmúlt években a litvánoktól és a lettektől is. Gellei Imre egyébként belgiumi segítőjétől, Kenderesi Istvántól kap információkat a vendégekről, és a belga–észt Eb-selejtező felvételét is elhozza a Vasas volt kiváló kapusa.

Amint Gellei Imre szövetségi kapitány fogalmazott, megérti, hogy a szurkolók kedvüket szegve, az Eb-selejtezők kudarca miatt keserű szájízzel várják a labdarúgó-válogatott újabb fellépését, ám mint mondta, a nemzeti csapat minden mérkőzésére nagyon komolyan kell készülni, ráadásul a csapat szeretne minél jobb játékkal elbúcsúzni az esztendőtől, s drukkereitől, akik a selejtezőkön mindvégig kitartottak az együttes mellett. A szövetségi kapitány hozzátette: a mérkőzéssel arra is lehetőséget kap a válogatott, hogy igazolja, nem érdemtelen a jövőbeni sikerekre, az utóbbi két meccs kudarca ellenére összeforrott, jó csapat, , amelytől nem kell megvonni a bizalmat. Éppen ezért Gellei Imre természetesen főként azokra a játékosokra számít, akik eddig is szerepeltek a válogatottjában, illetve azokra a fiatalokra, akiknek a beépítése egy régen kezdődött folyamatos munka eredménye, s akik a jelenlegi vagy a korábbi utánpótlás-válogatottból kerülnek a legjobbak közé. Annak, hogy mégsem ennyire egyszerű a képlet, s szokatlanul sok új név van a keretben, oka a páratlanul és váratlanul sok sérülés is. Eddigi alapemberei közül nem számíthat a szövetségi kapitány (a régebb óta sérült Urbán Flórián és Gyepes Gábor mellett) a bordarepedést szenvedett Juhár Tamásra (Újpest), a görögországi UEFA-kupa-meccsen megsérült Szekeres Tamásra (DVSC), A hetek óta bokasérüléssel bajlódó, s most pihenésre kötelezett Dárdai Pálra (Hertha BSC), a lágyéksérüléssel küszködő Fehér Miklósra (Benfica), a magyar válogatott edzőtáborában megsérült, s még azóta fel nem épült Lőw Zsoltra (Cottbus), valamint az MTK írásbeli tájékoztatása szerint Achilles-ín problémával küzdő dr. Füzi Ákosra. Gellei Imre szerette volna meghívni a legjobbak közé az MTK fiatal játékosát, az utánpótlás-válogatott Juhász Rolandot is, ám a klub ebben az esetben is írásban kérte, hogy a nemzeti csapat tekintsen el a futballista szerepeltetésétől annak sérülése miatt. Gellei Imre nagyon fájlalja, hogy nem sikerülhet a válogatott bemutatkozás a tehetséges labdarúgónak, ami persze nem jelenti azt, hogy a szövetségi kapitány a megfelelő mértékben ne venné figyelembe a klubérdekeket, hiszen a Ferencváros bizonyos játékosai is csak egy félidőt játszanak majd, s azt is meg kell érteni, hogy a Debrecen, az egyetlen még versenyben lévő magyar csapatként komoly nemzetközi megméretés előtt áll az UEFA-kupában. Ide tartozik, hogy nem lesz a keretben Böőr Zoltán, aki izomhúzódása miatt a hét végén a DVSC csapatában sem szerepel majd. Mindezzel együtt nem lehet kérdés, hogy a közös, nemzeti érdek az első, amelyet a kluboknak is tiszteletben kell tartaniuk – szögezte le Gellei Imre.

Aki tehát nem sérült, az gyakorlatilag ott van a keretben az Eb-selejtezőkön szerepelt labdarúgók közül, így az Üllői úti válogatott mérkőzés közönsége találkozhat majd olyan kedvencekkel, mint Király Gábor, Dragóner Attila, Lipcsei Péter, Lisztes Krisztián, Gera Zoltán. Lendvai Miklós, Vasile Miriuta vagy Szabics Imre, hogy csak néhány nevet említsünk. Nem lesz viszont ott a csapatban az egyébként kitűnő formában lévő Kenesei Kirszitán, akinek a hazautazása Kínából sem szakmailag (a hosszú út és az akklimatizálódásra jutó rövid idő miatt), sem anyagilag nem indokolt erre a barátságos meccsre.

A már említett Juhász Roland mellett más utánpótlás-válogatott játékost is érdemesnek talált Gellei Imre szövetségi kapitány arra, hogy az A válogatott keret tagja legyen. Meghívta ezért csapatába Németh Norbertet is, aki már az ő keze alatt is játszott a korosztályos válogatottban, s aki remek versenyző típusnak tart. Hétről hétre kitűnően szerepel a klubjában Bodor Boldizsár (Beerschot) is, így ő is átkerül a nagyválogatott keretébe az U21-esektől. Aztán ott lesz egy korábbi U21-es válogatott, Simek Péter is a keretben, aki hosszú idő kapott újra meghívót a kapitánytól, csakúgy, mint Pető Zoltán, az atlantai olimpiai válogatott kapitánya, a Sopron remek formában futballozó védője, aki szintén volt már kerettag Gellei Imrénél. Abszolút új arc a válogatott csapatnál Pest Krisztián, aki a Pécs együttesében bizonyította be, hogy helye van a keretben. A videotonos Hercegfalvi Zoltán is kerettag lett, s vele kapcsolatban Gellei Imre elmondta, hogy annak idején már szívesen szerepeltette volna az általa irányított utánpótlás-válogatottban, ám a játékos doppingvétségek miatt bekövetkezett súlyos eltiltása ezt nem tette lehetővé. Örömmel tapasztalta viszont a kapitány, hogy Hercegfalvi ismét kitűnő formában szerepel klubcsapatában. Gellei Imre egyébként nagy várakozással tekint az említett vidéki klubokból behívott, nagy örömmel érkező új játékosokkal végzendő közös munka elé, s a kerettagok mellett biztonsági tartalékként megemlítette a soproni Tóth Mihály nevét is.

A magyar labdarúgó-válogatott kerete:

Király Gábor (Hertha BSC),
Végh Zoltán (MTK Hungária) – kapusok;
Bodor Boldizsár (Germinal Beerschot),
Bódog Tamás (FSV Mainz),
Dragóner Attila (Ferencváros)
Fehér Csaba (NAC Breda)
Korolovszky Gábor (Omonia AC)
Pető Zoltán (Matáv-Sopron) – védők;
Farkas Balázs (Újpest FC),
Lendvai Miklós (Charleroi),
Lipcsei Péter (Ferencváros),
Lisztes Krisztián (Werder Bremen),
Miriuta László (Győri ETO FC),
Németh Norbert (Győri ETO FC),
Pest Krisztián (Pécsi MFC),
Simek Péter (Újpest FC) – középpályások;
Gera Zoltán (Ferencváros),
Hercegfalvi Zoltán (Videoton),
Kovács Zoltán (Újpest FC),
Szabics Imre (VfB Stuttgart) – csatárok.

Magyarország–Észtország barátságos válogatott mérkőzés
2003. november 19., 17 óra, Üllői út
Játékvezetők: Milan Sedivy, Petr Kasny
(forrás: mlsz.hu)