Forró szív, hideg fej

Szenzációs mérkőzésen fektette két vállra az MKB-Euroleasing sérülések és betegségek miatt erősen tartalékos együttese az olasz Famila Schio csapatát.

A nyolcaddöntőben a sorozat korábbi győztese, az orosz Jekatyerinburg ellen találkozik a soproni gárda.

A zöld-sárgáknál csaknem egy komplett csapatra való meghatározó játékos hiányzott, játszottak viszont a fiatalok, akiknek egy remek lehetőség volt ez a kényszerhelyzet a bizonyításra. Közülük Olekszandra Gorbunova parádézott: a mezőnyből 73,3 százalékkal dobott. Ezenfelül mindhárom tripláját bedobta, s a büntetővonalról sem hibázott. Mindehhez jön még 16 lepattanó, melyből kilencet az olasz csapat kosaránál szerzett meg.

„Tartottunk a találkozótól, mert sérülések miatt sokan hiányoztak, akik pedig játszottak, azok többsége két-három nappal a meccs előtt még beteg volt. Nagyon örülök, hogy ilyen előzmények után is sikerült nyerni. Akik pályán voltak, mindent kiadtak magukból, a közönség pedig a csapat hatodik ember volt ezen a meccsen” – mondta a találkozó után Gorbunova.

Saját játékával kapcsolatban azt fejtegette: sokat számított, hogy az első dobása sikerült. Ez megnyugtatta, magabiztossá tette és nagyon örült, hogy sikerült bizonyítani a szurkolóknak. Rendkívül jólesett neki, hogy a lefújás után a nevét skandálta a publikum. Hozzátette: reméli, a jövőben akkor is több időt tölthet majd a pályán, amikor kompletten áll fel az együttes.

Sokat tett a győzelemért Honti Kata is. A soproni együttes saját nevelésű játékosa főleg a negyedik negyedben villogott. „Annak ellenére, hogy ennyire tartalékosan álltunk föl, nagyon jól játszottunk. Aki a pályára került, tudása legjavát adta. A sok meghatározó játékos hiánya felszabadított bennünket a nyomás alól, felszabadultan és jól játszva sikerült nyerni.

Horváth Zsófia pályára lépésével sokkal stabilabb lett az MKB palánk alatti védekezése. A center hat védőlepattanóval és hat ponttal járult hozzá a szép győzelemhez: „Szerdán a szokásosnál is jobb volt soproninak lenni. Nagyon boldog vagyok, hogy így, tartalékosan is egységes, jó játékot tudtunk nyújtani. Mi is, s úgy hallottam, szurkolóink is élvezték a mérkőzést.”

Kocsis Boglárka kritikus helyzetben dobott egy triplát a harmadik negyed végén, emellett gólpasszokkal segítette csapatát a szép győzelemhez: „Az előzmények ismeretében óriási dolognak tartom a győzelmet. Amikor a pályára kerültem, nagyon gyengének éreztem magam, de látva társaim akarását, sikerült »felpörögnöm«. Az első sikeres megoldásom pedig megnyugtatott.”

Natalia Hejková, aki sikerre vezette a soproni csikócsapatot, annyit kért, mindenképpen írjuk le: köszönet a segítségért a soproni Erzsébet-kórháznak.

A soproniakhoz kapcsolódó hír, hogy Lucie Blahusková számára befejeződött az idény. A 25 éves, 189 centis center gerincsérve ugyan elmúlt, ám ugyanakkor egy eddig rejtett problémát hozott elő: a farokcsont eldeformálódását. A 2003-ban Európa-bajnoki ezüstérmes – és a görögországi kontinenstorna legértékesebb játékosává választott – kiválóság november óta harcképtelen, és még legalább féléves rehabilitációra szorul.

A csoportkör befejeztével eldőlt, az MKB-Euroleasing az orosz Jekatyerinburggal találkozik az Euroliga két győzelemig tartó nyolcaddöntőjében. A hazai pálya előnyét a 2003-as győztes uráli gárda élvezi. A másik magyar csapat, a bajnok MiZo-Pécs a lengyel Gdyniával mérkőzik, s ő a „kedvezményezett”.
A két győzelemig tartó párharcokat január 31-én, február 3-án és (szükség esetén) február 8-án játsszák.
Olekszandra Gorbunova volt a soproni csapat legjobbja az olasz Schio ellen.