Elúszott a belgrádi Eb-finálé

A belgrádi vízilabda Európa-bajnokság női elődöntőjében a magyar válogatott 12–11-re kikapott Oroszországtól, így holnap csak a harmadik helyért játszhat.
Tomaskovics (labdával) góltalansága is hozzájárult a magyar vereséghez. Fotó: MTI

Ha valaki, akkor a szentesi szakember, dr. Tóth Gyula igazán közeli ismerője a magyar női válogatott nagy részének: egykor velük érte el a sikereket. Ezért kértük arra, elemezze a teljesítményüket az Oroszország elleni meccs után. A tegnapi elődöntőt nem otthon, a karosszékben, hanem mivel ott volt feladata, Szegeden egy áruházban nézte végig.

– Rettentően mérges vagyok, és sajnálom a lányokat. Tragikus meccs volt: 5–2-ig bejöttek a lövések, aztán kiderült, a csapat többsége, így például Drávucz Rita is formán kívül pólózott. Az oroszokat mindig taktikailag győztük le, nem erővel, ez a fajta felkészítés azonban most hiányzott a mieinkből. Sőt ez a gárda taktikailag is éveket esett vissza. A két orosz lány, Pantyulina és Vilegzanyina szerzett összesen nyolc gólt, ők dobáltak távolról, mégsem támadott ki rájuk senki. Úgy gondolom, ilyen felkészületlen magyar csapat még sosem ment ki világeseményre. Azt hittem, anélkül is megnyerik az Eb-t, hogy valaki hozzájuk szólna – értékelt Tóth Gyula, aki nyert már vb-t is a női szakággal.

Szilágyi Péter szövetségi kapitány együttese holnap 18 órakor a harmadik helyért játszhat.

Jegyzőkönyv

Magyarország–Oroszország 11–12 (5–4, 0–4, 4–3, 2–1)
Vízilabda világbajnokság, Belgrád. Nők, elődöntő, 300 néző.
Magyarország: Horváth P. – VALKAY Á. 4, Pelle 1, Zantleitner, Tomaskovics, Stieber 2, Drávucz 1. Cserék: Takács, Benkő, Primász 1, Bujka B. 1, Brávik 1, Tóth I. A. (kapus). Szövetségi kapitány: Szilágyi Péter.
Gól – emberelőnyből: 7/2, ill. 7/4.
Ötméteresből: 2/2, ill. 0.