Csupán egy hajó esett ki

Továbbra is remekel a magyar válogatott a duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, hiszen mindössze egy egység nem jutott a döntőbe.

A tegnapi előfutamok során három magyar hajó számára volt adott a lehetőség, hogy egyenes ágon a vasárnapi döntőbe kerüljön, a többi egység esetében a nagy mezőny miatt csupán a középfutamos folytatás lehetett a cél.

A Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila és Bozsik Gábor alkotta fiatal magyar kajak négyes futamgyőzelmének köszönhetően már a vasárnapi döntőre készülhet. A Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál kenus egység és a Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma ezres női hajó is első lett előfutamában, így mindkét csapat megspórolta magának a középfutamot.

A további hat magyar hajó közül a középfutamokból öt harcolta ki a döntőbe jutást ötszáz méteren. Egyedül a kenu egyesben indult Sáfrán Mátyás nem járt sikerrel, így ebben a számban – legalábbis ezen a viadalon – már biztosan nem tud kvótát szerezni a csapat a jövő évi pekingi játékokra.

Vereckei Ákos, a kajak egyes háromszoros világ- és ötszörös Európa-bajnoka futamában magabiztosan őrizte második helyét, így ott van a vasárnapi fináléban. A nők hasonló számában a 2002-es és 2003-as világbajnok, EB-második Kovács Katalin favorithoz méltó versenyzéssel utasította maga mögé a mezőnyt.

A férfi párosoknál a győri kajakos Kammerer Zoltán és társa, Kucsera Gábor a hazaiak szuperduójával, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Ronald Rauhe, Tim Wieskötter kettőssel került egy középfutamba. A németek szokás szerint végigszáguldották a távot, senkitől sem zavartatva nyerték a versenyt, a magyarok nagy csata után a lengyel duó előtt csaptak a célba, így ők is döntősök lettek.

A Kozmann György, Kolonics György kenu kettes a román, az orosz és az ukrán egységgel szinte együtt érkezett a hajrához. A románok első helyén kívül szabad szemmel nem lehetett megállapítani a befutó sorrendjét. Néhány másodperces várakozás után aztán kiderült: „Kolóék” a másodikak, ezzel pedig a finálé biztos résztvevői.

Az EB-győztes Paksy Tímea, Benedek Dalma kajakos duó végig magabiztos volt, rajt-cél győzelmet aratva, majdnem egy hajóhossz előnnyel célba érkezve jutott a döntőbe.