A legjobbakkal készülhetett

A magyar sífutók is megkezdik szereplésüket a téli olimpián. Megszületett az osztrákok első aranya Torinóban.

A magyar sífutók közül elsőként Gyenesei Leila áll rajthoz. A fiatal versenyző ma 10 órakor a 10 km-es klasszikus stílusú számban lesz érdekelt.

„Egyéni csúcsot szeretnék elérni, ez azt jelenti, hogy a győztestől legfeljebb öt-hat perccel fussak rosszabbat” – mondta a 19 éves, még juniorkorú tehetség, aki az elmúlt idényben rengeteget fejlődött, köszönhetően annak, hogy a világ élvonalához  tartozó észtekkel – például a Torinóban aranyérmes Smigunnal – tréningezhetett.
„Nagyon sokat jelent számomra, hogy a legjobbakkal együtt készülhettem. Sok időt tölthettem havon, a technikám is csiszolódott, ám még sokat kell javulnom, hiszen csak két éve foglalkozom a sífutással” – jegyezte meg Gyenesei.

Az osztrák Michaela Dorfmeister női lesiklásban aratott győzelmének köszönhetően megvan az osztrákok első aranyérme a torinói téli olimpián. A 32 éves klasszis sikere semmiképpen sem meglepő, hiszen idén rendkívül kiegyensúlyozottan versenyzett: hétből ugyan csak egy viadalon nyert, de további öt futamon volt dobogós, egyen pedig a negyedik legjobb időt produkálta.

Éremgyűjteményéből eddig még hiányzott az olimpiai aranyérem, ugyanis Naganóban (1998) mindössze egy századdal elmaradva a győztes Picabo Streettől második lett szuper óriás-műlesiklásban, míg négy évvel később, Salt Lake Cityben nem állhatott dobogóra. A szám korábbi (2001) világbajnoka a svájci Martina Schildet és a svéd Anja Pärsont előzte meg. A címvédő francia Carole Montillet mindössze a 28. helyen végzett.
Michaela Dorfmeister az osztrákok első aranyérmének (is) örül.