A harmadik arany

Ifj. Tóth László, a Soproni Ökölvívó Club bokszolója junior magyar bajnok lett nemrég. Álma az olimpiai szereplés.

Az elmúlt hétvégén Sárospatakon rendezték meg a junior országos ökölvívó-bajnokságot. Ifj. Tóth László, a Soproni Ökölvívó Club sportolója is szorítóba lépett és könnyűsúlyban a 60 kilogrammosok mezőnyében bajnoki címet szerzett. Pályafutása során már harmadik alkalommal. Ötödik éve a válogatott keret tagja.

A mindössze 19 esztendős bokszoló elmondta: első összecsapása hamar véget ért, mert az ellenfele edzője már a harmadik menetben bedobta a törülközőt.

„Az elődöntőben egyhangú pontozással, míg a fináléban négy-egy arányban szereztem meg a győzelmet. A súlycsoportunkban nyolcan indultunk. A sárospataki verseny volt a hetedik magyar bajnokság, amelyen szerepeltem. Nagyon boldog vagyok, hogy így alakult számomra az elmúlt hétvégi viadal. Immár hetedik éve bokszolok, heti öt alkalommal edzek. Szeretnék egyszer olimpián szerepelni.”
Az ifjú öklözőnek volt kitől örökölnie a sportág szeretetét, hiszen édesapja – aki egyben edzője is – húsz éven keresztül bokszolt. Tóth László szerint nem volt váratlan fia sikere, hiszen a felkészülés során vívott felhozó meccsei egyaránt eredményesen végződtek. Tanítványa decemberben már a felnőttek között is a kipróbálja magát. Remélhetőleg ott is jó eredményt ér el.

Érdekesség egyébként, hogy a soproni Tóth családban mindegyik fiú az ökölvívás szerelmese. László 16 esztendős öccse, Benjámin például már országos bajnokságon szerzett bronzéremmel is büszkélkedhet. Mellettük a 12 éves Martin is már a bokszkesztyű, a bandázs és a szorító bűvöletében él.

Megyei szempontból örömteli hír, hogy a sárospataki versenyen a Győri Dózsa színeiben induló Simon István az 54 kilogrammos kategóriában bronzérmet szerzett. A döntőbe jutásért vívott, roppant szoros és izgalmas mérkőzésen a későbbi győztestől szenvedett vereséget.
Ifj. Tóth László magyar bajnok lett.