Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Győztesek olimpiája

Idén kora ősszel másodszor adott otthont Varsó az Onko-olimpiának, amelyen a daganatos betegségből felgyógyult gyerekek négy korcsoportban és tizenegy sportágban versenyeztek.
Ők azok, akik egyszer már győzelmet arattak a legsúlyosabb betegség felett, s most másodszor is övék a dicsőség: küzdeni akarásukért és elképesztő teljesítményükért. A győri Simon Krisztián három éremmel tért haza.

A 2008. szeptember 6-án megrendezett nemzetközi sporteseményen először vett részt a magyar „küldöttség": hat lány és tizenkét fiú képviselte hazánkat, kiemelkedő teljesítményük pedig rögtön az élre is repítette őket. A magyar csapat hozta el a legtöbb érmet, s a magyar himnusz csendülhetett fel a legtöbbször a kis bajnokokért. A tizennyolc fős hazai csapatot erősítette a 12 éves Simon Krisztián is, aki Győrben él szüleivel és két testvérével. Krisztián két ezüst- és egy bronzéremmel, és életre szóló élményekkel tért haza a három napos varsói olimpiáról.

Csak az edzőcipő

Krisztián a szemközti kanapéról, a szeme sarkából figyelte, ahogy édesanyjával, Enikővel beszélgetek. Néha-néha közbeszólt, ha a mama nem egészen pontosan mesélte a a varsói történeteket.
Az olimpia ötletével a Magyar Gyermekrák Alapítvány nyáron kereste meg a győri családot. Nem sokat kellett várni a válaszra: Simonék azonnal igent mondtak. Néhány hét múlva pedig már Budapestre utaztak felkészítésre és orvosi vizsgálatokra, hiszen kizárólag gyógyult gyerekek vehettek részt a megmérettetésen.

A dobogón még a legifjabbak is meghatódottan álltak.
A dobogón még a legifjabbak is meghatódottan álltak.


Krisztián édesanyja, Enikő meghatódottan mesélt az utazás izgalmairól. „Magyarország most először vett részt az Onko-olimpián, ami rendkívüli szervezőmunkát igényelt. Mindent az Alapítvány intézett, az utazást, a szállást, a felkészülést a versenyekre, sőt még nagy hátizsáknyi sportfelszereléssel is ellátta a csapattagokat. Szinte csak az edzőcipőről kellett gondoskodnunk, az Alapítvány és a velünk utazó elnök, Balogh István mindenre odafigyelt. A kényelmünkre, a gyerekekre és a kívánságaikra. Fantasztikus volt".

Az igazi bajnok és a láng

Az olimpia szombaton délelőtt fél tizenegykor, ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét, melyen Jacek Wszola magasugró, az 1976-os montreali olimpia győztese vitte a lángot. Krisztián a futamokon végig a 224-es számot viselte, édesanyja pedig a tribünön ülve izgulta, szurkolta végig az egyes számokat. Azonban nem csak azokat, ahol Krisztián is versenyzett, szinte ugyanúgy szorított a magyar csapat valamennyi versenyzőjéért.

A dobogón még a legifjabbak is meghatódottan álltak, és vették át az érmeket, kupákat olimpiai és világbajnok sportolóktól. Az egyik lengyel sportvezető záróbeszédében külön kiemelte a magyar gyerekek fantasztikus teljesítményét. Az Onko-olimpián a lengyel köztársasági elnök és felesége is jelen volt, mint a rendezvény fővédnöke.
Krisztián a sportágak közül az imádott focit, a 60 méteres síkfutást és a távolugrást választotta. Két számban ezüstöt, egyben pedig bronzéremmel tért haza. Büszke is az elért eredményre, de a maga szerénységével inkább nem dicsekszik.

Öt szív és a remény

Pedig ők tizennyolcan megmutatták a világnak, hogy mi, magyarok, hatalmas küzdeni tudással, győzni akarással mindent, igenis mindent meg tudunk nyerni, mindenben az elsők tudunk lenni. Csak akarni kell. Ott, Varsóban „mindenki győzött" – ahogy az érmeken is olvasható. Az öt karika helyett pedig öt szív díszíti a medalionokat, jelképezve azt, ami a legfontosabb: a szeretetet, a nemes küzdelmet, a reményt. Erről szólt az Onko-olimpia.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézilabda: Pécs-Audi ETO KC 20-35

Kézilabda - A bajnoki címvédő Audi ETO KC tizenöt góllal győzött az újonc Pécs otthonában a… Tovább olvasom