Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Győrött alussza örök álmát

A Győri ETO történetének első neves játékosa Payer Imre volt, aki később átigazolt a Ferencvárosba. Onnan lett válogatott, tagja volt a stockholmi olimpián ötödik helyezett magyar csapatnak. Életrajzaiban születésének és halálozásának idejeként több különböző időpont szerepel. Alapos kutatómunkával kiderítettük a valódi dátumokat, Győrben megtaláltuk a sírját is. (2. rész)
A tempofradi.hu szerint a Ferencvárosban és a magyar válogatottban is emlékezetes teljesítményt nyújtott a legendás Rumbold–Payer hátvédpár. Payer kiváló szerelései mellett hatalmas lövéseivel is felhívta magára a figyelmet. Többször 50–60 méterről is célba vette az ellenfelek kapuját, sokszor sikerrel. Volt olyan bilbaói mérkőzés, amelyen az atlétatermetű védő szinte minden megmozdulását megtapsolta a 15 ezer néző.
A labdarúgás mellett atlétikában is jeleskedett, többek között a Bécs–Budapest távolugró verseny bajnoka volt.

Payer Imre később Olaszországba ment, ahol még futballozott is, utána pedig több csapatnál hosszú időn át edzősködött, majd az ötvenes évek közepén hazatért, mivel már nem jutott edzői álláshoz, így élete ellehetetlenült.

A róla szóló életrajzokban kivétel nélkül az szerepel, hogy 1956-ban hunyt el, halálának helye pedig nem ismert.
Ezért is érdekes a Kisalföld 1957. augusztus 22-i száma, amely Payer Imre temetéséről tudósított.

„A Győri ETO hosszú időn át volt kiváló játékosa, Payer Imre hirtelen elhunyt. Temetése ma délután 5 órakor lesz az új temetőben.
A kiváló sportember, számos nagy csata hőse, a híres Rumbold–Payer védelmi kettősnek tagja, a sokszoros magyar válogatott labdarúgó a múlt évben tért haza Olaszországból. Sportbarátai nagy szeretettel fogadták. Emlékét a győri zöld-fehérek, de a város egész sporttársadalma kegyelettel őrzi."


A Győr-Szol egyedülálló sírhelykeresőjének köszönhetően sikerült beazonosítani, majd rövid keresgélés után meg is találni a volt válogatott futballista, olimpikon nyughelyét. A sírköve áll még, furcsa, hogy azon a neve j betűvel szerepel y helyett, noha ezzel az írásmóddal a korabeli újságokban nem lehetett találkozni. A születési dátuma a síron 1888, viszont a temetői nyilvántartás – mint ahogy néha mások is – 1889-et jegyez.

A Győri Egyházmegyei Levéltárban Nemes Gábor levéltáros elmondta: az anyakönyv szerint Payer Imre József 1888. június 1-jén született Sopronkövesden, június 4-én keresztelték meg, apja Páyer(!) Imre vendéglős, anyja Müller Teréz volt. A helyes időpont tehát 1888.
A Győr-Szolnál Ozsvárt Tamás vállalati kommunikációs menedzser készséggel állt a Kisalföld rendelkezésére:

„Nagy Csaba kollégám tájékoztatása szerint Payer Imre a kórház által kiadott hivatalos halotti törzskönyv – ez a nádorvárosi temetőben megtalálható – szerint hatvannyolc évet élt, abban az időben ez volt a mérvadó adat. Ezt kivonták a halálozás évéből, így jött ki az 1889-es születési dátum. A régi dokumentáció szerint a neve Payer, ezért nem tudni, a neve miért került j-vel a sírra, amelyet a temetéskor huszonöt évre váltottak meg. Mivel abban az időben az adott parcella betelését vették figyelembe, ami a hetes parcella esetében 1965 volt, ettől számították a huszonöt évet. A sírhely így 1990-ben lejárt, azóta senki nem újította meg. Amikor ezt a parcellát 2007-ben és 2008-ban kegyeleti parkká alakították, Payer Imre esetében a sírkeretet eltávolították, a síremléket azonban a helyén hagyták."

Augusztus 16-án lesz ötvenöt éve, hogy Payer Imre elhunyt, némi összefogással addigra talán rendbe lehet tenni a sírját. (Vége)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változások a bizottságokban

Az MLSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Társadalmi Elnöksége 2011 szeptemberében alakult meg, amikor már… Tovább olvasom