Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Győr igényt tart a Dózsa-pályára

A vágyak és a lehetőségek hullámvasútszerűen váltakoztak az elmúlt időszakban a Győri Dózsa életében

A vágyak és a lehetőségek hullámvasútszerűen váltakoztak az elmúlt időszakban a Győri Dózsa életében: olykor úgy lehetett érezni, révbe ér az egyesület, megoldódnak a gondjai, máskor úgy, minden marad a régiben. Egyelőre a jelen is bizonytalan, a jövőkép viszont kibontakozhat, ha a győri önkormányzat tulajdonába kerül a Bercsényi ligeti létesítmény.

Győri Dózsa: Menekülés vagy megszűnés? címmel alig több mint egy évvel ezelőtt írtunk (Kisalföld, 2006. január 3.) a lila-fehér klub nehézségeiről. Igaz, az egyesület azóta nem szűnt meg, de léte nap mint nap kockán forog.

Érdeklődő befektetők

Horváth Zsolt, a Győri Dózsa elnöke: „Lassan három évvel ezelőtt egy szűkebb befektetői kör két villanyvilágításos, füves futballpálya megépítésével – saját erőből plusz pályázati pénzekből – elindította a Dózsánál azt a projektet, mellyel jelezte, üzleti alapon jelentősen javítani tudna más sportágak lehetőségein és körülményein is. Másfél évvel ezelőtt aztán egy négytagú vállalkozói csoport alakult, amely fantáziát lát a Dózsa pályáján történő beruházásokban. Óriási volt az érdeklődés más vállalkozók részéről is, de úgy döntöttünk, nem bővítjük a kört, mert magunk is tudjuk vállalni a négy-ötszáz millió forintos beruházás költségeit. Ebből nemcsak a létesítmény fejlesztését oldanánk meg, jelentősen javulnának a szabadidő- és versenysportok körülményei és maga a színvonal is."

Főkapitányi levél

A régóta óriási anyagi gondokkal küzdő Győri Dózsánál megörültek a befektetőknek, hiszen nem sokan vannak, akik pénzt akarnak beruházni a rendkívül tőkeszegény magyar sportba. Sillai László egyesületi elnök javaslatára 2005 decemberében a Dózsa elnöksége és a város jelen lévő vezetői utat engedtek a kezdeményezésnek, így 2006. január 6-án dr. Szabadfi Árpád megyei rendőrfőkapitány levélben jelezte a Belügyminisztérium illetékesének, sem az MRFK, sem a győri önkormányzat nem tudja működtetni a továbbiakban a sporttelepet, nem tudja garantálni az állagmegóvást sem, ezért a pálya vagyonkezelői jogát kapja meg a Győri Dózsa és ehhez a megfelelő lépéseket tegyék meg a Magyar Államkincstár felé.

Segítséget ígért Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal akkori vezetője is, hogy az ügy minél gyorsabban elrendeződjön, ám az idő előrehaladtával sem történt érdemi változás.
Tavaly májusban tisztújító közgyűlést tartott a Dózsa, a klub régi elnöksége átalakult társadalmi grémiummá, és létrehoztak egy úgynevezett ügyvezető elnökséget Horváth Zsolt vezetésével. A második Gyurcsány-kormányban viszont már nincs belügyminiszter, a sport az önkormányzati és településfejlesztési, a rendőrség pedig a rendészeti miniszterhez tartozik. A Dózsa anyagai pedig időközben egyszerűen eltűntek(!) a „csinovnyikok" fiókjaiban, így a vagyonkezelői jog átadásával kapcsolatos ügymenetet elölről kellett kezdeni.

A városé lehet a pálya

„Jelenleg patthelyzet van, az önkormányzati választások után ugyanis Gorgosilits Fábián megbízott megyei rendőrfőkapitány levelet írt a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak, miszerint nem ért egyet azzal, hogy a Dózsa kapja meg a pálya vagyonkezelői jogát. Sőt, felkereste Borkai Zsoltot, Győr új polgármesterét is, hogy a sporttelepet vegye át a város – folytatja Horváth Zsolt. – Most ott tartunk, hogy a befektetők a saját zsebükből fedezik a sporttelep fenntartásának jelentős részét. A rendőrség által kiképzési feladatokra átutalt évi alig több mint kétmillió forint ugyanis nem fedezi még az ő költségüket sem, csakúgy, mint a korábban rossz feltételekkel bérbe adott hotelé, nemhogy a működést segítené. Győr önkormányzata összesen évi ötmillió forintot fizet, hogy helyet adunk a városi rendezvényeknek. Mi eddig tízmillió forintot költöttünk a klubra. Egy ideig még tart a türelmünk, ám ha belátható időn belül nem születik döntés a vagyonkezelői jog dolgában, nem vagyunk hajlandók tovább fizetni a pálya rezsijét és ezzel a nyolc szakosztályos Dózsa valóban ellehetetlenülhet."

Természetesen kíváncsiak voltunk a megyei rendőr-főkapitányság álláspontjára is, Gorgosilits Fábián azonban külföldön tartózkodik.
Valószínű viszont, hogy a patthelyzet hamarosan megoldódik, Győr önkormányzata ugyanis igényt tart a létesítményre.
Borkai Zsolt, a város polgármestere: „Valóban járt nálam a rendőrfőkapitány és az elképzelése találkozott az enyémmel, illetve a miénkkel. Közpénzből jelentős beruházások történtek a létesítményben az utóbbi időben, elég csak a műanyag atlétikai pályát említenem. A Dózsa-pálya kiválóan alkalmas arra, hogy otthona legyen a város diáksportjának, a visszaállítandó városi sportiskolai rendszernek, a Bercsényi-iskola eseményeinek. A fellendítés érdekében Röck Samu személyében főállású sportfelügyelőt foglalkoztatunk. Nem szeretnénk, ha a pálya vállalkozók tulajdonába kerülne, ezért a város igényt tart rá. A csütörtöki közgyűlés tárgyalja az ügyet: amennyiben a képviselők megszavazzák, akkor a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnál kezdeményezzük a tulajdonjog megszerzését. Az üzemeltetésről később szívesen tárgyalunk a befektetőkkel."
Huszonegyedik századi elképzelések: a tervezett beruházás látványterve.


Nagyszabású tervek

A Pannon Sport XXI Kft. tervei szerint ha 49 évre megkapná a vagyonkezelői jogot, akkor többek között a futófolyosó fölé egy 50 ágyas motelt építene, a birkózócsarnok emeletráépítésével küzdősportok termét alakítana ki, melyben az ökölvívástól a távol-keleti harcművészetekig minden otthonra találna. Az öltözőépületet összekötné egy 800 néző befogadására alkalmas, megépülő csarnokkal, pálya épülne az extrém sportoknak, nemzetközi szintű lőtér és fedett uszoda kialakítása is a célok között szerepel. Az 500 milliós beruházás befejezését 2012-re gondolják, a megtérülési időt pedig 25–30 évben számolták ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Regedei egyszer talán visszatér

Tíz év után távozik Győrből Regedei Csaba, a Győri ETO FC volt válogatott labdarúgója. Tovább olvasom