Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Grúzok: ETO-n belül, EU-n kívül

Labdarúgás - A Győri ETO FC két grúz légiósa, Rati Alekszidze és David Odikadze levélben fordult Elbert Gáborhoz, a Magyar Labdarúgó Szövetség főtitkárához, miszerint olyan elbírálás alá essenek, mint az Európai Unió államaiból szerződtetett játékosok.

Grúzia ugyanis 1999-ben Együttműködési és Társulási Szerződést kötött az EU-val és őket ugyanolyan munkavállalói jogok illetik meg, mint az uniós állampolgárokat.

Klement Tibor, a Győri ETO FC ügyvezetője az interneten szerzett tudomást arról, hogy Európában már történt hasonló eset, mint amellyel a klub két grúz labdarúja, Rati Alekszidze és David Odikadze fordult a Magyar Labdarúgó Szövetséghez.

„A Spanyolországban futballozó török Nihat Kahvecivel kapcsolatos döntés adta az apropót, hogy támogassuk két grúz játékosunk ügyét – kezdi Klement Tibor. – Nihat miután klubjában idegenlégiósnak számított, előbb a spanyol szövetséghez, majd a FIFA-hoz fordult, az ottani elutasításokat követően a lausanne-i Sportdöntőbíróság (CAS) mondta ki: Törökország társulási szerződést kötött az EU-val, amelynek értelmében ugyanazok a jogok illetik meg, mint ha EU-s állampolgár lenne. Azóta Spanyolhonban nem számít légiósnak."

A két grúz labdarúgóval kapcsolatos döntés azért is érdekes lehet, mert a Soproni Ligában egy mérkőzésen korlátozás nélkül szerepeltethetők az EU valamely tagállamának állampolgárai, míg az unión kívüli országokból egyidejűleg csak öt futballista lehet a pályán.

Amennyiben az MLSZ „zöld utat" adna Aleksidze és Odikadze kérelmének, Dragoljub Bekvalac vezetőedzőnek az összeállításnál, illetve a cseréknél nem kellene folyton számolgatnia a pályán lévő légiósokat. Napjainkban ugyanis nemcsak az aktuális formát kell figyelembe vennie, hanem azt is, hogy melyik nem EU-s tagállamból vagy a Cotonoui Egyezményt nem ratifikáló országból érkező futballistának szavazzon bizalmat.

Az ETO-nál EU-s labdarúgónak számít a szlovákiai Molnár Péter, Mario Bicak, valamint a télen szerződtetett lett Linas Pilibaitis, a lett Tarmo Kink és Jarmo Ahjupera, így ők bármikor bevethetők. A szerbek: Szasa Sztevanovic, Vladimir Djordjevic, Bojan Neziri, Zoran Supic, Lazar Sztanisic és a montenegrói Bojan Brnovic értelemszerűen az EU-n kívüli kontingenst jelentik.

Dr. Róka Géza, a Magyar Labdarúgó Szövetség versenyigazgatója:

„A két grúz futballista beadványával kapcsolatban állásfoglalást kértünk az Európai Labdarúgó Szövetségtől. Az UEFA elöljárói természetesen válaszoltak a megkeresésre, s közölték: a »Nihat-féle« döntés nem kötelező érvényű, a döntés a magyar szövetségen múlik. A hazai élvonalbeli kluboknak információink szerint nincs ellenvetése a két grúz »eusítása« ellen. A szövetség ezért kikéri a magyar külügyminisztérum véleményét az ügyben és az elnökség ezek birtokában dönthet a versenykiírás megváltoztatásáról. Úgy érzem, egy hosszabb folyamat elején járunk."

Olvasóink írták

 • 4. rebetli 2009. március 26. 07:58
  „Ezaz!!! Mqst aztán lesz foci!?? A mieinket meg csak focizni tanítjuk,de játszani a légiósok fognak!!!DE HOGYAN??? A pénzt ilyenekre dobjuk ki!!!”
 • 3. pmfc 2009. március 24. 20:07
  „Hát ezek tényleg hülyék. Ez most komoly hogy leigazoltunk egy csomó szerbet meg grúzt és nem tudnak játszani, mert túl sokan vannak???

  nem baj akkor is és mindörökre: CSAK AZ ETO!!!!”
 • 2. TIBIsopron 2009. március 24. 15:59
  „amúgy erre nem gondoltak mikor szerződtették őket?”
 • 1. osztógép 2009. március 24. 14:38
  „húúú mennyi külföldi sztárfocistánk van, aztaaa .... :-))) nagyon gáááááááááááááz”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB II.: Gyirmóti siker a sereghajtó otthonában

Labdarúgás - A Győri ETO FC B csapata kikapott Pápán, a másik két megyei csapat azonban nyert. Tovább olvasom