Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Görbicz lett a világ legjobbja

Hatalmas fölénnyel nyerte meg Görbicz Anita a Nemzetközi Kézilabda Szövetség által kiírt „A világ legjobbja” szavazást.

Görbicz Anita nyerte meg a nemzetközi szövetség által kiírt „A világ legjobbja" szavazást. A válogatott győri irányítója a szavazatok 42,75 százalékát gyűjtötte be, míg a második helyen végzett Luminita Dinu „csak" a 21,01 százalékát. Hogy ez mekkora fölény, azt jól jelzi, hogy a férfiaknál a szerbiai Sterbik Árpád kevesebb mint másfél százalékkal győzött a horvát Ivano Balic előtt (22,5 és 21,14 százalék).

Görbicz előtt már három magyar végzett az élen: 1995-ben Kocsis Erzsébet, 2000-ben és 2003-ban Radulovics Bojana, míg tavaly a tragikus autóbalesetben elhunyt Kulcsár Anita. Érdekesség, hogy a négy díjazottból három (Kocsis, Kulcsár és Görbicz) szerepelt már a győri csapatban, míg Radulovics várhatóan a következő szezontól mondhatja magát győri játékosnak.

A frissdíjazott, Görbicz Anita a Kisalföldtől tudta meg a jó hírt, s elsőre nem is tudott mit mondani: „Ezt nem hiszem el. Komoly? Egyszerűen nem találok szavakat" – mondta a hír hallatán „Görbe", majd így folytatta: „Bevallom, nem számítottam erre. Persze tudom, hogy sok rajongóm van, de mégsem hittem benne, hogy idén sikerül. Természetesen nagyon nagy dolog ez, s rendkívül boldog vagyok. Azt mindenképpen szeretném elmondani, hogy köszönöm mindenkinek, aki rám szavazott."

A játékos számára az igazán nagy dolog persze az lenne, ha a cím mellé a magyar bajnokság és a KEK aranyérme is odakerülne. „Egyértelmű, hogy az a cél, s szerdán, valamint szombaton nem az lesz a legfontosabb, hogy én lettem a világ legjobbja. Az élet megy tovább, most az előttünk álló feladatokra kell koncentrálni.

A meccsek alatt biztos, nem erre gondolok majd, mert mint eddig, úgy ezután is csak és kizárólag a győzelem lebeg majd a szemem előtt" – tette hozzá Görbicz Anita.

Görbicz egyébként a szezon után nem pihen, ugyanis először köldöksérvét műtteti meg, majd június végén férjhez megy, így az esküvő előkészületeit is szerveznie kell. Mindez egyébként azt jelenti, hogy a játékos nem tart majd a válogatottal a brazíliai edzőtáborba.
Az elismerés persze a csapat és a magyar női kézilabdázás sikere is, így nemcsak Győrött, de az egész országban büszkék a játékosra.
Görbicz Anita mérkőzésről mérkőzésre megvillantja klasszisát, így joggal érdemelte ki a világ legjobbja címet.

„Maradjon mindig ilyen kedves, szerény ember és a kézilabdával szemben olyan alázatos, mint amilyen eddig volt"

Görbicz István, Anita édesapja is nehezen találta a szavakat: „Fantasztikus érzés, hogy Anita ilyen fiatalon a legjobb lehetett, nagyon büszkék vagyunk rá. Úgy érzem, a tavalyi esztendő remekül sikerült  számára, hiszen az ETO-val bajnok és kupagyőztes, a válogatottal pedig vb-bronzérmes lett. Nagyon remélem, az elismeréseknek itt nincs végük, s a mostani szezont is eredményesen zárják Ancsáék. Emellett azonban elsősorban azt kívánom, hogy elkerüljék a sérülések s még hosszú ideig ilyen eredményesen kézilabdázzon."

Présing András, Anita vőlegénye:
„Nagyon jó játékosok voltak a jelöltek között, ráadásul idősebbek is, így azért nem voltam benne biztos, hogy nyerhet. Ha azonban azt veszem, hogy kvalitásban, technikailag és küzdeni tudásban is kiemelkedik a mezőnyből Anita, ennek tükrében aligha meglepetés ez a siker, melyet remélhetőleg még sok hasonló követ majd."

Róth Kálmán, a Graboplast-ETO vezetőedzője:
„Örülök és egyben büszke vagyok arra, hogy a győri kézilabdázás egy ilyen kaliberű játékost tudott kinevelni. Anita rendkívüli kvalitását bizonyítja, hogy huszonhárom évesen felért a csúcsra, de ismerve a hozzáállását, biztos, hogy ezzel nem elégszik meg. Olyan tulajdonságokkal bír, hogy biztos vagyok benne, még nagyobb erőbedobásra készteti ez az elismerés."

Vérten Orsolya, Görbicz győri klubtársa, s egyben egyik legjobb barátnője:
„Nagy elismerés ez  számára, s örömmel tölt el, hogy a világ legjobb játékosának lehetek a csapattársa. Sok fontos mérkőzést játszottunk már együtt, s remélem, hogy már szerdán tovább tudjuk gyarapítani  közös sikereink számát. Egyelőre arra készülünk, a KEK-döntő visszavágója még nem téma."

Tóth Tímea, a Ferencváros átlövője, aki a válogatottban sok nagy csatát megélt már Görbiczcel, a bajnokságban viszont most egymás ellen küzdenek a bajnoki címért:

„Csak gratulálni tudok Anitának, teljesen megérdemelten lett a legjobb. Érdekesség, hogy nem sokkal ezelőtt kerestek az egyik tévétől, nyilatkozzak a szerdai meccsel kapcsolatosan. Éppen azt mondtam, hogy Görbicz Anita igazi világklasszis, akire nagyon nehéz felkészülni, erre tessék, most hivatalosan is a világ legjobbja lett. Elismerő cím ide vagy oda, szerdán mindent megteszünk azért, hogy megnyerjük a bajnokságot."

Radulovics Bojana, a Dunaferr átlövője kétszer már volt a világ legjobbja, így tudja, milyen érzés ott lenni a csúcson:
„Annyiban azért más Anita helyzete, hogy szemtelenül fiatalon lett a legjobb. Én huszonhét és harmincéves voltam, mikor a legjobbnak választottak. Gratulálok Görbicznek, úgy gondolom, még ennél is nagyobb jövő előtt áll. Minden esélye megvan arra, hogy még többször megnyerje ezt a szavazást. Sikere teljesen megérdemelt, s tulajdonképpen az a fölény, amellyel maga mögé utasította a többi jelöltet, az sem számít meglepetésnek. Hogy jövőre egy csapatban szerepelünk-e? Erre most nem szeretnék válaszolni."

Vanyus Attila, a Győri ETO KC elnöke:
„Arra különösen büszke vagyok, hogy ilyen fiatalon még senki sem kapta meg ezt a címet. Boldogság tölt el, hogy kisgyerekkora óta végigkísérhetem a fejlődését, a talentumát. Remélem, a győri közönséggel együtt még sokáig csodálhatom a játékát. Nekünk is megtiszteltetés, hogy a világ legjobb kézilabdázóját a sorainkban tudhatjuk. Azt kívánom Görbének, hogy egyszer-kétszer még érje el ezt a címet, valamint azt, hogy maradjon mindig ilyen kedves, szerény ember és a kézilabdával szemben olyan alázatos, mint amilyen eddig volt."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét Barthez a kapus a franciáknál

Raymond Domenech, a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette keretét a… Tovább olvasom