Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Fontos a jó felszerelés

Folytatjuk a kétszeres olimpikon maratoni futó, Földingné Nagy Judit sorozatát, ezúttal az edzéshely kiválasztásáról és az öltözködésről ad tanácsokat.

Fantasztikus hangulatúnak ígérkezik a II. Arrabona Run Futófesztivál,  amelyet szeptember 24-én rendeznek meg Győrött. A Kisalföld is támogatja a viadalt. A szinte mindenki által teljesíthető távokon (3,5 és 10 km) megrendezendő futófesztiválnak Győr történelmi belvárosa ad otthont. 

Folytatjuk a kétszeres olimpikon maratoni futó, Földingné Nagy Judit sorozatát, ezúttal az edzéshely kiválasztásáról és az öltözködésről ad tanácsokat.

„Gyakran teszik fel nekem is a kérdést a futni vágyók: hol fussanak. A legegyszerűbb válasz erre, hogy a lakóhelyünkön. Időt, utazást spórolunk vele, ha kilépve otthonról egyből futni tudunk. Ha esetleg gond van a lakókkal, a járókelőkkel, netán a kutyákkal, akkor se csüggedjünk. Egy idő után megszokják az emberek a futót, a kutyákat pedig névről megismerjük. Azért nem árt olyan edzettségre szert tenni, hogy elfuthassunk előlük..." – vélekedett Földingné, aki hozzátette: a monotónia elkerülése miatt érdemes időnként futóterepet változtatni.

„Nyugodtan fel lehet keresni a közeli jól futható erdei utakat, töltéseket. Győrben kiváló futókörök vannak a Püspökerdőben, a marcalvárosi kiserdőben. Ha valaki biztonságos helyre, egyenletes talajra vágyik, futhat atlétikai pályán is. Az erősítőtermekben található futópadokat is sokan kedvelik, ki lehet próbálni. Én azonban jobban szeretem a szabadban végzett edzéseket" – folytatta a sportoló, majd rátért arra, miben érdemes futni.

„Sokszor megkérdeznek arról, nem fájdul-e meg a lábam az aszfalton futástól. A maratoni és az utcai versenyeket mindig aszfalton, kemény talajon rendezik. Szerencsére a futócipőket már ehhez fejlesztették ki. A speciális talpak és betétek védik az ízületeket a sérülésektől. Akkor szokott előfordulni sarok- vagy csonthártyafájdalom, ha valaki nem jó cipőt választ, edzetlen, túlsúlyos, esetleg a túledzés következtében. Érdemes tehát speciális boltban vásárolni. Mindenképp ki kell próbálni, ott helyben, a boltban kicsit kocogni benne. Az amatőr kocogóknak elég egy pár általános cipő, amiben edzeni és versenyen futni is lehet. A haladók már beszerezhetnek versenyre kifejlesztett változatot is.

Ezek a cipők jóval könnyebbek, vékonyabb talppal és felsőrésszel, ennek megfelelően kevesebbet is bírnak. Új cipőt vásárlása után csak utcai tesztelésre fogjunk be. Pár napos bejáratás után fussunk benne először könnyű futásokon, majd fokozatosan hozzuk »edzésbe«. Soha ne fussunk új cipőben versenyen, csak olyanban, amit már jó párszor kipróbáltunk. Kevés az a láb, amelyik megússza vízhólyagok nélkül" – figyelmeztetett Földingné Nagy Judit.

Visszatérő kérdés, hogy milyen ruhában fussunk. Erről így vélekedett a maratonista: „Az a jó, ha mindenből van egy készlet, így rövid és hosszú ujjú póló, rövid- és hosszúnadrág, esőre pedig anorák. Télen kesztyű, sapka, hajpánt, kinek mi a kényelmesebb. A versenyre készüljünk kényelmes, szellős trikóval, rövidnadrággal, kényelmes zoknival. Még hűvös idő esetén sem szabad túlöltözni. Nincs kellemetlenebb, mint a rajtunk nehezedő melegítő, amit jó lenne elhajítani, vagy legalább a derekunkra kötni. Esőben még jobban el tudják hagyni magukat a ruháink."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pécsi MFC - Győri ETO 0-0

Nem hozott látványos játékot az első negyvenöt perc, helyenként gyenge színvonalú mérkőzést láthatott a pécsi publikum. Igaz, az esőáztatta csúszós talajon már ekkor is a győriek előtt adódott több gólszerzési lehetőség, bár gyorsan tegyük hozzá, kimondott ziccert Bajzáték sem tudtak kidolgozni. Fordulás után egy ideig minden ott folytatódott, ahol az első félidőben abbamaradt. Tovább olvasom