Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Főhajtás a legenda emlékére

Sporttörténeti ritkaság az a Győrbe küldött képeslap, amely a Ferencváros 1947-es mexikói túrájáról érkezett.

Sporttörténeti ritkaság az a Győrbe küldött képeslap, amely a Ferencváros 1947-es mexikói túrájáról érkezett. Puskás Ferenc ekkor Szusza Ferenccel és Mészáros Józseffel együtt kölcsönjátékosként szerepelt a zöld-fehéreknél.

Régóta őrzök egy képeslapot, amelynek egyik oldalán egy mexikóvárosi panoráma, a másikon pedig ez olvasható: Üdvözlet a Ferencváros csapatától, 1947. VII. 20., Lakat Karcsi, alatta pedig a többi játékos neve: Csikós, Kéry, Hernádi, Kispéter, Henni, Szabó, Mike, Szőke, Csanádi, na és a kispesti Puskás Ferenc, Mészáros József és az újpesti Szusza Ferenc, akiket kölcsönvett a Fradi az amerikai túrára.

A címzett Kövecses Márton, a Nyugat-Magyarországi Labdarúgó Alszövetség főtitkára volt a győri Kálvária utcában. Már nehéz lenne kideríteni a lap indíttatását, valószínű, Lakat Károly győri származása lehetett az egyik mozgatórugó. Kövecses egyébként ismert alakja volt a kor magyar labdarúgásának, Gallowich Tiborral, a neves edzővel, szövetségi kapitánnyal és szakíróval is baráti kapcsolatot ápolt. Gallowich ezért sokat járt Győrött, rendszeres látogatója volt az ETO mérkőzéseinek és tanácsaival, észrevételeivel gyakran segítette a csapat edzőit. Gallowich kapitányságának első mérkőzésén az osztrákok ellen góllal debütált a fiatal Puskás a válogatottban. Tizenegy évvel később szintén a sógorok ellen búcsúzott a címeres meztől, és azon a meccsen is eredményes volt „Öcsi".

Visszatérve a mexikói túrára, Puskás Ferenc ekkor szerepelt először és utoljára klubcsapatban kölcsönben. A Ferencváros többek között megmérkőzött a vendéglátó ország válogatottjával is (3–3). Puskás népszerűségét jellemzi (húszéves volt ekkor...), hogy a mexikóvárosi polgármester fogadást adott a Ferencvárosnak, a másnapi lapok Puskásról közöltek szinte életnagyságú fotót, amelyen azért látszik a Fradi portyavezetője és a város első embere is...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még időben jött a pofon

A Krakkóba kilátogató szurkolóinak nem kis csalódást okozva simán kikapott a… Tovább olvasom