Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Fociszeretet apáról fiúra

A győri Máté Jánost minden bizonnyal nem kell bemutatni az idősebb futballszurkolóknak.

A keménységéről híres középpályás 1963-ban bajnoki címet ünnepelhetett az ETO együttesével, amelyben többek között az olimpiai bajnok Keglovich László, Palotai Károly és Orbán Árpád is szerepelt.

Máté leghíresebb ellenfele a portugál futball ma is élő legendája, a Benfica egykori sztárja, Eusébio volt, akivel az 1965-ös BEK-elődöntőben két alkalommal is összecsapott. Az akkori tudósítások szerint remekül őrizte az aranylabdás futballistát. Máté tagja volt az 1966-os angliai világbajnokságra készülő válogatott keretnek, ám végül nem utazott el a nemzetközi tornára. Megalkuvást nem tűrő, szikrázóan kemény, sportszerű játékával hamar belopta magát a győri drukkerek szívébe.

Aktív labdarúgó-pályafutását harminckilenc évesen a MÁVDAC-ban fejezte be. Utána több alacsonyabb osztályú csapatnál is edzősködött.
A jelek szerint az alma nem esett messze a fájától. Máté fia ugyanis a másodosztályú győri Integrál-DAC meghatározó játékosa. Máté Szilárd a Kisalföld érdeklődésére elmondta: természetesen édesapja indíttatására kezdett el futballozni.

„Pályafutásomat az ETO-ban kezdtem. Végigjártam a szamárlétrát, egészen a tartalékcsapatig jutottam. Utána kezdődött a vándorlásom különböző vidéki városokban. Játszottam Pápán, Egerben, Pécsett és Tatabányán is. Bajnok voltam az NB III-ban, az NB II-ben és az NB I/B-ben is. Mostani együttesemben, az Integrál-DAC-ban remekül érzem magam. Rendezettek a körülmények és kiváló közösséget alkotunk. Sajnos az utóbbi időben nem jöttek a jó eredmények. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy a bajnokság végén ott leszünk az első háromban."

Ha egy labdarúgónak az édesapja is kiváló futballista volt, akkor nagyon sokszor előfordul, hogy a szurkolók összehasonlítják játékukat. Elég csak a ferencvárosi Albert Flóriánék példájára gondolni.

„A mi esetünkben mostanában erről nem tudok. Huszonhét éves vagyok, a koromból adódóan élőben nem láttam játszani édesapámat. Azért tisztában vagyok sikerekben gazdag pályafutásával. Ezerszer hallottam már például az eusébiós történetet. Tudom azt is, hogy gumiembernek tartották. Olyan kemény volt, hogy az ellenfelek lepattantak róla. Jó kapcsolatban vagyunk, kijár a meccseimre, a jó dolgokat és a hibákat egyaránt megbeszéljük. Büszke vagyok rá."

Máté Jánostól megtudtuk: a mai futballistáknak, köztük a fiának is többet kellene egyénileg gyakorolnia. Az edzések után fél órát nyugodtan kint maradhatnának a pályán.„Alacsony termetem ellenére többnyire elfejeltem a labdákat a magasabb ellenfelek elől is, ami a tizenhatoson belül különösen fontos. Mindezt a rengeteg gyakorlásnak köszönhettem. Volt olyan hét, hogy több mint ezerszer értem fejjel a labdához. Szilárd technikai tudása megfelelő, fizikailag azonban fejlődnie kell.

Az összehasonlításnak sohasem örültem. Amikor még gyerekként Szilárd az ETO-ban bontogatta a szárnyait, akkor az edzője folyamatosan hozzám hasonlítgatta. Szerintem ennek semmi értelme, ezzel csak elvehette volna a kedvét a játéktól. Szerencsére azonban nem így történt." Mátééknál a futballszeretet apáról fiúra öröklődött. Még sok közös örömük lehet a pályán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább tart a menetelés

A vendégek kezdtek jobban: Milton öt másodperc elteltével vezetést szerzett a Brnónak, majd jött… Tovább olvasom