Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Fertőzött hús miatt lett pozitív a kerékpárosok doppingtesztje

A szezon második felében két olyan versenyző is klenbuterollal akadt fenn a doppingvizsgálaton, aki a távol-keleti országban szerepelt. A szert Kínában a húsok tömegnövelésére használják.
A Cyclingnews című szaklap által idézett White szerint ha az UCI változatlanul visz Kínába viadalokat WorldTour-csapatoknak, garantálnia kell, hogy a versenyzők ne kaphassanak fertőzött húsokat.

A hónap elején a háromszoros világbajnok, olimpiai harmadik ausztrál Michael Rogers, valamint a belga Jonathan Breyneszervezetében mutattak ki klenbuterolt. Előbbi tagadja, hogy csalt volna, és szennyezett kínai élelmiszerrel magyarázza doppingvétségét. Mindkettőjük versenyengedélyét felfüggesztette az UCI.

Korábban a kétszeres Tour de France-bajnok spanyol Alberto Contadorugyancsak szennyezett hússal indokolta pozitív klenbuteroltesztjét, de védekezését nem fogadták el, hanem megfosztották 2010-es Tour-győzelmétől, és két évre eltiltották.

Lance Armstrong és Alberto Contador a 2009-es Tour De France körversenyen, az Astana csapat színeiben.
Lance Armstrong és Alberto Contador a 2009-es Tour De France körversenyen, az Astana csapat színeiben.

Ellenkező eredménnyel zárult a mexikói labdarúgók vagy Dimitrij Ovtcharovügye: 2011 júniusában az Arany Kupán a mexikói válogatott öt játékosánál bukkantak klenbuterolra, de a második, úgynevezett B próba már nem mutatott ki tiltott szert. A játékosok elmondása szerint fertőzött étellel kerülhetett szervezetükbe a szer, és mivel a későbbi elemzések ezt alátámasztották, felmentették őket.

Dimitrij Ovtcharov német válogatott asztaliteniszező a China Openről visszatérve, 2010 augusztusában bukott meg a doppingvizsgálaton, de felmentették, amikor arra hivatkozott, hogy a Kínában evett fertőzött étellel jutott klenbuterol a szervezetébe.

A klenbuterolt többek között Kínában arra használják, hogy az állatok húsának tömegét növeljék vele.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csilla nem úgy üt, mint egy lány

Még csak 16 éves, de máris híres golfbajnok. A fiatal lány magántanuló, napi kilenc órát edz Amerikában, és utálja ha azt mondják rá, hogy úgy játszik, mint egy lány. Tovább olvasom