Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Ferguson Pesten oktatott

A Manchester United vezetőedzője tartott előadást a labdarúgásról magyar szakembereknek a budapesti brit nagykövetségen.

Sir Alex Ferguson.
Fotó: http://www.4thegame.com/
A vasárnaptól keddig tartó szakmai napok zárásaképpen Sir Alex Ferguson, a  Manchester United vezetőedzője tartott előadást a labdarúgásról  magyar szakembereknek a budapesti brit nagykövetségen.

Beszédében a legendás tréner kitért pályafutásának fontosabb állomásaira és edzői hitvallására is. 
„Edzői karrierem hajnalán keresnem kellett valamit, amiben  hiszek. Hamar rájöttem, hogy csakis a győzelem lehet a célom,  bármilyen csapatnál is dolgozom" – mondta a skót mester a magyar  első, illetve másodosztály edzőinek, a Magyar Labdarúgó Szövetség  vezetőinek, a megyei instruktoroknak, illetve a pro-licencszel  rendelkező szakembereknek.

A Vörös Ördögök „atyja" jelenlegi csapatának átlagéletkorát  tartja a legfontosabbnak, azaz hogy néhány idősebb, 30 év feletti  futballista mellett fiatal játékosok alkossák a gárda gerincét.
„1987-ben egy fantasztikus ifjúsági együttes alakult ki  Manchesterben, ekkor találkoztam először Ryan Giggsszel, Paul  Scholesszal, Gary és Phil Neville-lel, David Beckhammel és Nicky  Butt-tal. Folyamatosan figyeltük őket, és már akkor tudtuk, hogy  néhány éven belül ők alkothatják a jövő egyik legjobb csapatát." 

Ferguson kifejtette: a mérkőzéseken mindig is a fegyelmet  tartotta az egyik legfontosabb dolognak, továbbá hogy tanítványai  játsszák be az egész pályát, hiszen ha ott a rengeteg tér, minek  koncentráljanak csak egy-egy posztra.  

„A ’90-es évek közepén megkezdtük a fiatalítást, amely 1999-re  hozta meg a gyümölcsét: ekkor ugyanis tripláztunk, vagyis megnyertük  a bajnokságot, az FA-kupát és a Bajnokok Ligáját is. Utóbbira  mindenki emlékszik, hiszen a történelem egyik legnagyobb mérkőzését  játszottuk a Bayern München ellen. Azért tudtunk fordítani az utolsó  három percben, mert hittünk egymásban, és nem adtuk fel. Kellett a  sikerhez az is, hogy a játékosok teljes bizalommal legyenek az edzői  stáb felé" – hangsúlyozta.

A  szakember szerint minden csapat életében eljön az a  pillanat, amikor néhány játékos már nem tudja azt a teljesítményt  nyújtani, amit korábban megszokhattak tőle. Így vérfrissítés gyanánt  muszáj leigazolni egy-két új futballistát, még akkor is, ha azok  elődeiknél gyengébb képességűek, mert érkezésükkel ismét megindul a  versenyszellem a klubon belül. 

Ferguson jelenlegi alakulatából két labdarúgót emelt ki mint a  jövő és a jelen csillagait: Wayne Rooneyt és Cristiano Ronaldót.
„Rooneyt már tizenhárom éves korában figyeltük, de sajnos csak tizennyolc évesen  sikerült megszerezni húszmillió fontért. Sajnálhatjuk, hogy nem  ébredtünk hamarabb. Abszolút kétlábas, és hihetetlen győzni akarás  van benne, egyszerűen élmény nézni a játékát. Ronaldo zseniális  futballista, félelmetes technikai adottságokkal, de ha az ember  látja, hogy mennyit gyakorol, szinte már természetesnek veszi azokat  a trükköket, amelyeket a mérkőzéseken mutat be.

Meglepő ugyan, de  van egy salakos pályánk is, vasárnap az Arsenal ellen elveszített bajnoki után ő még több mint két órát gyakorolt ott teljesen egyedül,  pedig láttam rajta, hogy fáradt. El is küldtem egy hétre Dubajba,  hogy pihenje ki magát, hiszen a legjobbakkal is megesik, hogy  kimerülnek" – mondta. 

Ferguson csapatainál a labdabirtoklásra építi fel a taktikát,  éppen ezért az edzéseken rengeteg ilyen jellegű feladatot végeztet  el játékosaival. A magyar edzőknek is ezt tanácsolta, mivel  véleménye szerint ez a jövő labdarúgása.

Sir Alex Ferguson és Kisteleki István MLSZ-elnök minden bizonnyal a magyar futball szebb jövőjéről beszélgettek a skót szakember fővárosi előadása előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Portugáliában tesztelik

Birtalan Botond után újabb soproni fiatal előtt nyílik óriási lehetőség arra, hogy külföldön… Tovább olvasom