Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Fehér Miklós szobrát a szülők hozták el Szegedről

Labdarúgás - Fehér Miklós szülei Szegedről elhozták a fiukról készült mellszobrot, amelyet a válogatott futballista egykori iskolájában, a győri Bercsényi-középiskolában állítanak fel.
– Megláttam a szobrot és ugyanabban a pillanatban megjelent előttem Miki is. Mint mindig, most is mosolygott – mondta Fehér Miklós, amikor szerdán Kligl Sándor művész szegedi műteremlakásában szembetalálkozott fia aranyszínű gipszből készült mellszobrával.

– A hasonlóság megdöbbentő! Rettenetes fájdalom nyilallt belém – mondta nagyot sóhajtva a Portugáliában négy éve tragikus körülmények között elhunyt győri nevelésű magyar válogatott futballista édesanyja, Fehér Miklósné Anikó.

Az asszony a 29-es mezbe „öltöztetett" gipszszobor láttán sírva fakadt. Férje sem tudta visszafojtani érzelmeit, az ő szeme is könnybe lábadt.
Mint azt korábban megírtuk, a Győri ETO FC képviselői és a neves szegedi szobrász január 16-án állapodott meg. A kontraktus kitér arra is, hogy február 29-ig a szobor eredeti nagyságú viaszmodelljét, március 31-ig pedig a bronzszobrot kell elkészíteni. A tervek szerint Kligl Sándor szobrát a Fehér Miklós Kollégium épülete előtt állították volna fel. Az egyesület azonban előbb február végén szóban, majd néhány nappal később írásban is „csúszásra" hivatkozva, ráadásul anélkül, hogy látták volna a viaszmodellt, váratlanul felmondta a megállapodást.

A szobrot a házaspár szerdán átvette Kligl Sándortól, aki térítésmentesen adta át azt a családnak.

Az alkotást a győri Bercsényi Miklós-iskola aulájában, Fehér Miklós egykori iskolájában helyezik el. A szülők azt mondták, örülnek, hogy fiuk szobra abba az intézménybe kerül, ahol sportkarrierje elkezdődött.

– Büszkék vagyunk Miklósra, akit tanítottam is. A róla készült szobornak nagy örömmel helyet adunk, de erről ennél többet egyelőre nem akarok mondani, előbb a szülőkkel szeretnék mindent megbeszélni – nyilatkozta lapunknak a Bercsényi igazgatója, Németh Zsolt.

– Örülök a szülők örömének! A szobrot egyelőre gipszből öntöttem ki, majd később önköltségi áron elkészülhet bronzból is. A szerződés felmondása, pláne az utána kirobbant nyilatkozatháború rendkívül elkeserített, de most sok mindenért kárpótolt a szülők és fiuk „találkozása". Az ETO és a köztem kialakult konfliktusról nem akarok beszélni, az ügyet ügyvédek próbálják lezárni – nyilatkozta a szobor alkotója, Kligl Sándor.

Olvasóink írták

 • 5. creat 2008. március 27. 11:20
  „Leszögezem, minden halál ostoba és értelmetlen dolog.
  Ráadásul a hozzátartozóknak még nehezebb elviselni.
  Egy ilyen fiatalember halála még nehezebben elviselhető.
  Azonban egyet kell értenem colemano-val, mert én is úgy érzem, hogy Miklós nem a teljesítményével, hanem a szomorú halálával vált ismertté.
  És hát bizony a focisták közt is voltak nagyobb eredményeket felmutatók, (Palotai) , de a sportolóktól elvonatkoztatva is vannak emberek, tudósok, államférfiak (nem a maiakra gondolok), művészek, akik többet tettek az országért, esetleg világviszonylatban is ismertebbek, még sincs szobruk.
  A klub és a szobrász közti eseményeket nem ismerem, azt nem minősíteném.”
 • 4. colomano 2008. március 27. 10:59
  „bb8888!
  Múlthéten beszéltem Egervári úrral, Klemet úrral személyesen, Tarsoly úrral telefonon.
  Tudom mi van a háttérben, te meg egy megvezetett szamár vagy...

  S szegény szülők meg csak egy gipszet kaptak, ami le van fújva arany színű spray-vel.”
 • 3. bb8888 2008. március 27. 10:44
  „Csak gratulálni lehet az ETO - nak a hozzáálláshoz, colomano - nak pedig a hozzászóláshoz. Büszke lehet mindkettő magára..

  Most legalább méltóságos helyre kerül a szobor...”
 • 2. colomano 2008. március 27. 08:53
  „Benfica ne lázong!
  Kliglnek számtalan ilyen pénzlenyúlási húzása volt.

  Szegény Miki meg a halála miatt lett híres, s nem a tudása miatt.
  Vannak itt igazán olyan híres győri labdarúgók (Orbán, Keglovich, a Verebes-féle társaság stb..) akiknek előbb járna szobor. Ők tették akkoriban az ETO-t Európa-szerte ismert klubbá.

  Úgyhogy be lehet fejezni a klub pocskondiázását, főleg úgy, hogy nem ismered a történet hátterét.
  Ha meg akarod ismerni, akkor beszélj a szülőkkel, Tarsoly úrral.”
 • 1. Benfica 2008. március 27. 08:35
  „Szégyelje magát az ETO!
  A szobor tényleg szép! Olyan, mint MIKI!
  A játékosok és Egervári Sanyi bácsi rendszeresen találkoznak Fehér Miki szüleivel, remélem, velünk együtt ők soha nem felejtik el az egyik leghíresebb győri focistát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni sÖrdögök-Körmend 86-81

Kizárták a szurkolók egy részét a szerda esti Soproni sÖrdögök - Körmend férfi kosárlabdameccsről. A… Tovább olvasom