Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Fa Nándor 93 nap után célba ért

A magyar hajós a nyolcadik helyen végzett a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen.
Fa Nándor a nyolcadik  helyen végzett a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen; a  magyar hajós szerdán délben ért célba a franciaországi Les Sables  d,Olonne-ban 93 napos út után.     
   
"Iszonyú kemény volt még az utolsó napokban is. Ez a helyezés  messze felülmúlja az elképzelésemet, a 10-15. hely lett volna a  realitás" - nyilatkozott telefonon az MTI-nek a hajó fedélzetéről a  befutás után Fa Nándor.   
   
Hangsúlyozta, az egész út során arra figyelt, hogy ne éljen  "érzelmi életet".   
   
"Igyekeztem mindig tenni a dolgomat, a következő feladatra  figyelni, s nem hagyni, hogy az események elvigyenek magukkal." -  mondta. Kiemelte: többször is keményen kellett küzdenie azért, hogy  az árbócot és a vitorlázatot ne veszítse el.   
   
"Nagyon büszke vagyok a csapatomra és a hajóra, a magyar  szellemre!" - jelentette ki, utalva a hajó nevére.   
Fa Nándor a hazai fejlesztésű és építésű Spirit of Hungary-vel  93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt vitorlázta körbe a  bolygót - ez a legjobb földkerülő eredménye. A 27 850 mérföldes (50  130 kilométer) távot 12,35 csomós (22 km/óra) átlagsebességgel  teljesítette. Egyben korrekorder lett, 63 évesen teljesítette a  Vendée Globe-t, ennyi idősen ez még senkinek sem sikerült. A rajt  előtt az MTI-nek úgy nyilatkozott: 90-100 napos útra számít.   
   
Az utolsó métereken számos motoros és kis vitorlás kísérte a  hajót, amely a szurkolók és szakemberek hangos éljenzése közepette  haladt át a célvonalon. A kikötőnél egy hatalmas magyar zászlót  feszítettek ki, közepén Székesfehérvár - Fa Nándor szülővárosa -  felirattal.    
   
A versenyt a francia Armel Le Cléach rekordidővel, 74 nap 3 óra  35 perc 46 másodperccel nyerte meg. A második helyen a brit Alex  Thomson futott be 74 nap 19 óra és 35 perccel, ami szintén jobb,  mint a korábbi rekorder, a francia Francois Gabart 78 nap 2 óra 16  perces eredménye.   
   
A mezőnyt, amely tavaly november 6-án indult útnak, eredetileg  29 hajó alkotta, 11 azonban már feladta a viadalt.   
   
Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján indult, amelyen a feladat  egyedül egy 60 lábas (18 méteres) hajóval, kikötés és külső  segítség nélkül körbehajózni a Földet. Az 1992/93-as menet során a  legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után.

Fa Nándor úgy értékelte, a mostani teljesítmény pályafutása csúcspontja.
    
"Egyben vagyunk szerencsére, én is és a hajó is, bár a hajón a  fáradás jelei mutatkoznak, egy 28 ezer mérföldes út során  elhasználódik a kötélzet, az elektronika. Az én lelkemben viszont  hatalmas felszabadultságot okozott a fogadtatás, a sok ember, olyan  pozitív élményeket élek át, amilyeneket eddig nem" - nyilatkozott  az MTI-nek a magyar hajós már a partra szállás és a szervezők  részére adott első kötelező ünneplés, valamit a színpadi megjelenés  után. Fa Nándor kisebb táncot járt a pódiumon, a nézők tapsa és  éljenzése közepette.
    
"Van egy-két dolog, amire rendkívül büszke vagyok. Az egyik,  hogy 100 napon belül célba értem, ez a 93 nap nagyon jó. A másik,  hogy az árbócot nem kellett javítani, egyszer sem kellett  megmásznom, s ezt az árbócot én készítettem. A harmadik, hogy a  hajótestnek semmi baja, megbízhatóan teljesített. És persze ott a  nyolcadik hely. Előzetesen azt mondtam volna, ha a 15 között  végzek, az már nagyon jó eredmény. Ehhez képest a nyolcadik hely  extrém jó." - fogalmazott a székesfehérvári sportember, utalva  arra, hogy új generációs, többek között a sebességet jelentősen  növelő támasztóuszonnyal felszerelt vitorlásokkal - az első négy  helyen ilyen hajó végzett - kellett felvennie a versenyt.   
    
Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy gondolkozott-e már a  folytatáson, azt mondta: "az agyamban már összeállt egy új hajó  virtuális terve".   
    "
De azt a hajót már nem fogom megépíteni. A mostani út annyi  energiát emésztett fel, hogy csoda, hogy volt bennem ennyi." -  válaszolta Fa Nándor, aki 63 évével a verseny korrekordere lett,  ennyi idősen még senkinek sem sikerült végigvitorláznia a Vendée  Globe-ot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A norvégokkal készül a a magyar női kézilabda-válogatott

A norvégokkal készül a a magyar női kézilabda-válogatott
A decemberi, németországi világbajnokság előtt a magyar csapat utazik Norvégiába. Tovább olvasom