Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Extraliga és amatőr lét

Súlyos anyagi gondokkal küzd az Extraligában szereplő Széchenyi- Uniqa csapata.

Vígh Zsolt a nehézségek ellenére is hű a városhoz.
Hosszú idő után szerepel újra győri csapat az asztalitenisz-bajnokság legmagasabb osztályában, az Extraligában. Az Albert Zoltán, Vígh Zsolt vezette alakulat eddig remekül helytállt a pontvadászatban és a mérkőzések révén számos neves asztaliteniszezőt csábított a folyók városába. Most azonban úgy néz ki, hogy nemcsak a bentmaradásért, hanem a puszta létükért is küzdeniük kell.

Eddig csak ígéretet kaptak

A Kisalföld érdeklődésére az edzőpáros egyik tagja, Vígh Zsolt elmondta: utolsó segélykiáltásként fordult lapunkhoz. A szakember – aki egyébként a magyar ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya és a BVSC edzője is – nagyon el van keseredve. Számos kiváló eredménnyel a háta mögött borúsan látja a jövőt.

„ Albert Zoltán kollégámmal és a játékosok segítségével az NB III-ból három év alatt jutottunk fel az Extraligába. A városvezetőktől korábban azt az ígéretet kaptuk, hogy először produkáljunk valami eredményt, utána beszélhetünk a támogatás mértékéről. Talán mondanom sem kell, hogy mi lett a beígért pénzekből. Azóta sem láttunk egyetlen forintot sem."

A csapatot a főszponzor és a Széchenyi István Egyetem támogatja. A rendelkezésre álló összeg azonban nagyon kevés egy első osztályú egyesület fenntartásához. Ráadásul a névadó szponzorral az idei esztendőre még nincs is megállapodásuk.

„ Véleményem szerint a jelenleginél háromszor nagyobb költségvetéssel olyan csapatot lehetne kialakítani, amely az Extraliga élmezőnyében tanyázna hosszú évekig. Edzőtársammal, Albert Zoltánnal együtt – aki egyébként az egyetemen évekig életben tartotta az asztaliteniszt – már oda jutottunk, hogy a saját pénzünket invesztáltuk a csapatba. Azonban a mi pénztárcánk is véges, és ha nem történik valami érdemi változás, akkor befejezzük az egészet, visszalépünk a bajnokságtól. Nagyon sajnálnám, de jelenleg nem látok más kiutat."

Vígh Zsolt egyébként hosszú ideig asztaliteniszezett és edzősködött Szombathelyen. Azt mondja, ott egészen máshogy állnak a sportághoz.

Magukra maradtak

„ Úgy érzem, Győrben nagyon magunkra hagytak bennünket. Példátlan, hogy egy ekkora városban nem támogatják az első osztályú asztaliteniszt. Nem egészen értem az elbírálások elvét sem. Hosszú ideig keményen dolgoztunk azért, hogy a városnak ismét legyen élvonalbeli asztalitenisz-csapata. Ezt elértük, most azonban úgy néz ki, hiába erőlködtünk. Már nem igazán tudjuk motiválni a játékosokat sem, pedig a bentmaradás szempontjából sorsdöntő mérkőzések várnak ránk. Akkor sem történne tragédia, ha esetleg átmenetileg búcsút intenénk az Extraligának, ugyanis megfelelő feltételek megléte esetén vissza lehetne kerülni a legjobbak közé. De kérdem én, ilyen körülmények között lenne értelme?"

Az edző egyébként hangsúlyozta: nem akar vádaskodni, még kevésbé megsérteni valakit. Tősgyökeres győriként viszont reméli, a városnak szüksége van egy extraligás asztalitenisz-csapatra. A tréner azt sem titkolja, hogy vannak ajánlatai más városokból, ráadásul Győrben jelenleg csak társadalmi munkában dolgozik, a sportághoz anyagilag nem köti semmi.

Nem látja a fényt

„ Az eltelt három év alatt összesen kilenc külföldi állásajánlatot utasítottam vissza azért, mert fanatikus sportemberként hittem abban, hogy Győrben is boldogulhatok. Az azonban nem túl szerencsés, ha valaki elveszti munkája értelmét. Tudomásul veszem, vesszük azt, ha esetleg úgy döntenek, hogy a mi munkánkra nincs szükség. Csak éppen nem értem. Bevallom őszintén, jelenleg nem látom a fényt az alagút végén" – fejezte be elkeseredetten Vígh Zsolt.

Februárban jutnak pénzhez

Az esettel kapcsolatban természetesen megkerestük Molnár Pétert is. A városi sportigazgató elmondta: Győr ötmillió forinttal járult hozzá az egyetemi és főiskolás-világbajnokság sikeres megrendezéséhez, amely után értékes eszközök maradtak meg a megye asztalitenisz-életének szereplői számára. A sportigazgató szerint a városnak nem célja és feladata, hogy teljes egészében fenntartson egy egyesületet, csupán hozzájárulást adhat annak működéséhez. Természetesen a tavalyi év eredményei alapján a Széchenyi-Uniqa is számíthat anyagi támogatásra. Győrben a költségvetést február második felében tárgyalják, utána történhet meg a sportpénzek elosztása.

Kuti József, a Széchenyi István Egyetem Sportegyesületének (SZESE) elnöke a Kisalföldnek elmondta: megszűnésről szó sincs, bár az kétségtelen tény, hogy nagyon kevés pénzből tudnak gazdálkodni. Ennek ellenére a működés feltételeit továbbra is biztosítani kell. Bíznak benne, hogy a város eredményességi támogatásából ők is részesülnek. Egyébként pedig teljes mértékben elégedettek Albert Zoltán és Vígh Zsolt, illetve a játékosok munkájával. Nagyon örülnek az extraligás szereplésnek és szurkolnak azért, hogy a csapat kiharcolja a bentmaradást a bajnokság legmagasabb osztályában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai: Gál érmes lehet

Szombattól megkezdődik a nagyüzem az olimpián, és magyar idő szerint délelőtt fél tizenkettőkor a… Tovább olvasom