Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Európa-bajnokságot nyert győri páros

Autósport - A közelmúltban Norvégiában rendezett off-road Európa-bajnokságon a győri Takács János Molnár Zoltánnal az oldalán aranyérmet szerzett.
„Mivel a magyar bajnokságban a legtöbb helyen agyagos, földes pálya van, ezért számunkra ez egy viszonylag nehéz versenynek számított, hiszen nagy szintkülönbségekkel és sziklás tereppel kellett megküzdenünk” – kezdte Takács János.
Magyarországon év közben három-négy hetente vannak ehhez hasonló versenyek. A triálverseny lényege, hogy mintegy 50 méter átmérőjű, körbeszalagozott (az autóval nehezen járható) pályán felállított kapuk között úgy haladjanak át a versenyzők, hogy a lehető legkevesebb hibapontot szerezzék. Hibapont jár, ha hozzáérnek a kaput képző bármelyik oszlophoz vagy kitörik azt, de hibapontot kapnak akkor is, ha tolatásra kényszerülnek. Pályánként három-öt kapun kell átjutniuk, az a versenyző nyer, akinek a futam végén a legkevesebb hibapontja van. Egymás mellett több aktív pálya is ki van jelölve, így a nézők egyszerre több autót is láthatnak.

A győri Takács János és Molnár Zoltán első helyen végzett az off-road Európa-bajnokságon.
A győri Takács János és Molnár Zoltán első helyen végzett az off-road Európa-bajnokságon.


A Molnár–Takács páros standard kategóriában indult, ami annyit jelent, hogy a gyári autót kismértékben alakították át. Erősebb motort, más váltóáttételeket, zárható differenciálműveket, erősített rugókat használtak.

„Az első napon még a harmadik helyen álltunk, két osztrák Jeep vezetett előttünk, azonban másnap jóval kevesebbet hibáztunk, így sikerült az első helyen végeznünk. Ezt a szép eredményt egy speciálisan épített Suzuki Samurai gépkocsival értük el. Ebben a kategóriában harminchat autó ért célba, többen technikai okok miatt a verseny feladására kényszerültek" – folytatta az újdonsült Európa-bajnok páros tagja.
Az idényből még két verseny van hátra. Takács Jánosék pontelőnye már most biztosítja számukra a magyar bajnoki címet.
„Természetesen mindkettőnknek van szakmája, munkahelye, így szabadidőnkben fejlesztjük az autót. Amikor közeleg a versenyhétvége, akkor már csak az autón és a versenyen jár az eszünk. A siker emellett nemcsak a fizikai és technikai felkészültségen, hanem a legjobban ki- eszelt útvonalon is múlik. A pálya előtt ugyanis fejben is »végigmegyünk« a pályán" – tette hozzá Takács János.

Az original kategóriában a győri Kónya János–Oross Tamás duó az 5. helyen végzett.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdőrúgás nászajándékba

Női labdarúgás - Kezdőrúgást kapott nászajándékba társaitól Horváthné Varga Kitti, az egyik soproni… Tovább olvasom