Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Euro 2012: kiálltak a pályázat mellett

A győri önkormányzat további 50 százalékban állja a győro ETP-stadion kibővítésének költségeit.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedd délelőtt a Parlamentben fogadta a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság magyar pályázati szervezőbizottságának tagjait. A megbeszélésen egyértelművé vált, hogy a kormány teljes mellszélességgel támogatja a rendezési szándékot.

Egyetértés a támogatásról

A találkozón jelen volt Lamperth Mónika belügyminiszter, Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke, a négy kijelölt rendező város (Budapest, Debrecen, Győr és Székesfehérvár) polgármestere, valamint Kisteleki István, a labdarúgóliga vezetője is. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón az NSH első embere kijelentette, egyetértés volt abban, hogy az állam számára fontos a pályázat sikere, s hozzátette, amennyiben december 8-án az UEFA döntése nyomán Magyarország és Horvátország rendezhetné meg az eseményt, az előzetes tervek alapján 160 milliárd forintot fordítanának a kontinensviadalra. Hatvanhatmilliárd származna központi forrásból, míg a maradék részt az önkormányzatok, a Nemzeti Fejlesztési Terv, valamint magántőke bevonásával biztosítanák.

10 milliárd bővítésre

A május 31-ig leadandó végleges pályázatra az NSH 70 millió forintot különített el, amelyet Kisteleki István a liga részéről további 70 millió forinttal egészített ki, de Szalay Péter projektmenedzser szerint ez az összeg is kevesebb a négy évvel ezelőtti 250 milliónál.

„ Igény van arra is, hogy minél hamarabb szerződésbe foglaljuk, hogy ki milyen szerepet vállal a stadionok felépítésében, azaz mekkora részt vállalnak az önkormányzatok, illetve a magántőke" – mondta Ábrahám.
A címzetes államtitkár megközelítőleg megbecsülte azt is, hogy mennyibe kerülne a futballpályák renoválása, illetve bővítése. Eszerint a székesfehérvári, a győri és a debreceni arénát egyaránt 10 milliárd forintból lehetne visszabontható lelátókkal kibővíteni.

Győrnek is fontos az EB

Balogh József, Győr polgármestere a Kisalföld érdeklődésére elmondta: össznemzeti, össztársadalmi ügy az EB-pályázat sikere.
„ Sürgős, gyors és hatékony munkáról állapodtunk meg a parlamenti megbeszélésen. Megállapodás született az arányos teherviselésről, s úgy gondolom, az állam, az üzleti szféra és az Európai Unió szerepvállalása mellett az önkormányzatnak is feladata a további támogatás. Ezért előzetes nyilatkozatot tettem, hogy a korábban odaítélt összegen felül a felújítás alatt álló győri létesítmény kibővítésének költségeit ötven százalékban az önkormányzat állja.

Ez azt jelenti, hogy ha az elkészült húszezres stadiont harmincötezresre kell bővíteni, a költségek felét a város fizeti. Természetesen a hozzájárulás része az a csomagterv is, amely tartalmazza a futballpályához vezető utak, parkolók kialakítását."A polgármester szerint hazánk jó eséllyel pályázik az EB megrendezésére.
„ Olaszország helyzete talán erősebbnek tűnik, ám mivel hazánk még nem rendezett ilyen kontinenstornát, úgy gondolom, jó eséllyel pályázunk mi is."

Gyárfás szerint van esély

„ Nekünk annak ellenére győztes pályázatot kell készítenünk, hogy nagy csúszásban vagyunk, s ennek megfelelően nagyon feszített tempóban kell dolgoznunk" – jelentette ki Gyárfás Tamás, a pályázati bizottság elnöke.
Hozzátette, a pályázati bizottság tagjaival megbeszélte, egyszer sem hivatkoznak majd arra, hogy az MLSZ-nek jelenleg nincs elnöksége, mert nekik feladatuk van, s nem kereshetnek mentségeket, kifogásokat, ugyanis az nem vezet sehova.

„ Az EB-rendezés realitás, míg az olimpia egy álom, viszont a kontinensviadal sikeres megrendezése közelebb hozhatná Magyarországot az álom megvalósításához" – zárta szavait Gyárfás.
A magyar–horvát pályázat mellett még Olaszország, valamint Lengyelország és Ukrajna közösen van versenyben a 2012-es kontinenstorna rendezési jogáért. A végleges döntést december 8-án hozza meg az UEFA, míg a részletes pályázati anyagot május 31-ig kell elkészíteni és leadni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alonso nyert Kanadában

A vb-címvédő spanyol Fernando Alonso (Renault) nyerte a Forma–1-es autós gyorsasági… Tovább olvasom