Kisalföld logö

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Erősítés az erőnléti munkában

Korábban már beszámoltunk róla: külföldi szakemberrel bővült az FC Sopron szakmai stábja.

A 33 éves Mario Innaurato, az új erőnléti edző szívesen beszélt az elképzeléseiről. A soproni labdarúgók étrendjének összeállításában is segít.

– Honnan az olaszos hangzású neve?

– Olasz származású vagyok, a nagyapám még olasz földön született. Ő települt át Belgiumba. A szüleim és én is ott születtem.

– Gondolom, futballozott is. Milyen labdarúgó volt?

– Valóban játszottam, de csak amatőr szinten, sosem voltam profi futballista. Ličge-ben elvégeztem a testnevelési egyetemet, aztán voltam Parmában tanulmányúton, ahol amellett, hogy atlétikai edzői tanfolyamot végeztem, fiatalokkal foglalkoztam. Később továbbképeztem magam erőnléti vonalon és az UEFA A licences képesítését is megszereztem. A Standard Ličge junioregyüttesét irányítottam, majd erőnléti edzőként felkerültem az első csapathoz. Akkor a korábbi kitűnő kapus, Michel Preud’homme volt a vezetőedző. Ott együtt dolgoztam Selymes Tiborral, aki révén kerültem Sopronba. Ezt követően a St. Truiden csapatához hívtak erőnléti trénernek. Ott egyébként egy magyar futballistával, Hajnal Tamással is együtt dolgoztam. Vele nagyon jó, baráti a kapcsolatom.

– Adódik a kérdés: hogyan került és miért jött Magyarországra?

– Jólesett, hogy Selymes Tibi gondolt rám. Beszéltem vele, majd a tulajdonos Vízer László Máriuszal is, aki profi és nagyon ambiciózus sportvezető benyomását keltette bennem.  Az elképzelések egyrészt szimpatikusak voltak, másrészt magam is kíváncsian várom, hogy mit ér a tudásom, a munkám egy új, számomra ismeretlen közegben.

– Van valami alapelve a futballról, illetve az erőnléti edző munkájáról?

– Úgy gondolom, a felkészülési időszakban nemcsak erősíteni vagy erőnléti munkát végezni, hanem játszani, futballozni és a taktikával is foglalkozni kell. Ugyanakkor viszont az is nagyon fontos, hogy a versenyidőszakban se feledkezzünk meg az erőnléti munkáról. Ezen túlmenően az a véleményem, hogy a futballistának nem árt, ha elméletben is tisztában van a profi életvitel követelményeivel, azaz, figyeljenek a pihenésükre, az étrendjükre is.

– Mivel kezdte a soproni ténykedését?

– Különböző felméréseket végeztem a játékosokkal. Három fő szempont: gyorsaság, erő és tüdőkapacitás alapján mértem fel a futballistákat és a kapott eredmények alapján hat csoportba osztottam a társaságot. Ezen csoportokban végzik egyelőre majd a munkát a fiúk. A jövő héten az edzőtáborban pedig már egyénekre lebontva dolgoznak.
Mario Innaurato szívesen jött Sopronba.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar kapitánykirály

"Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Baróti Lajos utolsó nagy korszakának sikereit… Tovább olvasom