Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Emelné az új sportminszter testnevelés órák számát

Az Országgyűlés Ifjúsági és Sportbizottsága támogatja Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszterré történő kinevezését. Gyurcsány megőrizné a jó kapcsolatokat a Magyar Olimpiai Bizottsággal, növelné a testnevelés órák számát, erősítené a sikeres sportágak támogatását.
Az Országgyűlés Ifjúsági és Sportbizottsága pénteki ülésén 11 igen szavazattal, 10 nem ellenében támogatta Gyurcsány Ferenc kinevezését a gyermek-, ifjúsági és sportminiszteri posztra.

Gyurcsány Ferenc meghallgatásán kijelentette: a magyar olimpiai szereplés nemzeti ügy, ezért szükség van a támogatások növelésére a sikerek érdekében. Megemlítette, le kell számolni azzal a hittel, miszerint a piacképes eltartani a sportot, ezért a feladata, hogy az állam részéről partnerséget biztosítson.

Szerinte a köztestületekkel, így a Magyar Olimpiai Bizottsággal fennálló hagyományosan jó kapcsolatot a továbbiakban is meg kell őrizni. Az egyesületek működésével kapcsolatban hangoztatta, hogy állami kompenzációra lesz szükség, mert a vállatok, intézmények fokozatosan kivonulnak erről a területről. Fontos feladatként említette a szabadidős, valamint iskolai és diáksport fejlesztését. Úgy vélte, csak akkor lesz kiemelkedő versenysport Magyarországon, ha mögötte megfelelő a szabadidős és iskolai sport, valamint az utánpótlás-nevelés.

Elképzelése szerint tovább kell növelni a testnevelési órák számát, s ehhez meg kell teremteni a pénzügyi feltételeket. Álláspontja szerint az ifjúsági és sportügyekben leginkább pénzre, világosabb, határozottabb prioritások megfogalmazására, valamint kormányon belüli és kívüli együttműködésre van szükség. A miniszterjelölt szerint a tárca 0,3 százalék körüli költségvetési részesedését több lépcsőben emelni kell.

Gyurcsány Ferenc megjegyezte, hogy korábban úgy tudta, a minisztérium költségvetése a világhírű Manchester Unitedéhez hasonló, de kollégái felvilágosították, hogy kevesebb mint a fele, s a magyar sport ennél jóval többet érdemel. Hangsúlyozta, a programok folytatódnak: azok is, amelyek az előző kormány idején indultak.

Kérdésre válaszolva egyetértett a felvetéssel, hogy elsősorban azokat a sportágakat kell erősíteni, amelyek az eredményeket hozzák. Kitért arra, hogy - elősegítendő a fogyatékosok sportolási lehetőségeit -folytatni fogják a létesítmények akadálymentesítését, s erre az elkövetkező másfél évben EU-pénzekből egymilliárd forint áll rendelkezésre. Tervei szerint a minisztériumon belül továbbra is külön osztály foglalkozik a fogyatékos-sporttal.

Elődje, Jánosi György irányítása alatt elkészült Nemzeti Sportstratégia programról szólva azt mondta: még az első félév végén a kormány elé kerül a tervezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forma- 1 csapatok

Tovább olvasom