Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Elnökség nincs, bajnokság lesz?

Zavaros, kaotikus a helyzet a magyar kosárlabdázásban. Bácskai Kornél soproni sportvezetővel beszélgettünk a helyzetről.

Zavaros, kaotikus a helyzet a magyar kosárlabdázásban. A legutóbbi közgyűlésen kis többséggel megválasztott új elnök, Németh László és elnöksége legitimitását a régi vezérkar bíróságon támadta meg. Az ügy azóta húzódik, az A csoportos bajnokság pedig jó hónap múlva kezdődik.

Bácskai Kornél soproni sportvezetőt arra kértük, tárja fel a sportágban uralkodó jelenlegi helyzetet. Ő azért is a legmegfelelőbb személy erre, mert a régi elnökségnek is tagja volt, mellesleg az informatikai bizottság vezetője, a május végén megválasztottban pedig általános alelnök.

Új alapszabály kell

– Jól tudjuk, hogy a vita egy, az alapszabályon belüli ellentmondáson robbant ki?

– Így van – felelte a sportvezető. – Egészen pontosan azon, hogy az egyik paragrafus szerint egy új vezetőségválasztáshoz elég a voksok felénél eggyel több szavazatot kapni, pár sorral lejjebb – vagy feljebb, lényegtelen – pedig azt mondja ki az alapszabály, hogy mindehhez kétharmados többség kell.

– Jelenleg mi a helyzet?

– Az ügyészség megvizsgálta az alapszabályt és vagy hat oldalon keresztül taglalta, milyen további ellentmondások, hibák vannak benne, amelyeket ki kell javítani. Meg kell jegyezzem, az ügyészség által megvizsgált dokumentumot jogász végzettségű emberek, a szövetség jogásza, dr. Székely László, valamint a két liga elnöke, a női részéről dr. Nyíri Dezső és a férfiliga elnöke, dr. Fülöp Tibor állították össze.
– Mi lesz, mi lehet a következő lépés?

– Október másodikán Budapesten küldöttgyűlés lesz, amelynek egyetlen pontja az új alapszabály elfogadása. Az ügyészségnek a régi okiratra vonatkozó hatoldalas hibafeltáró anyagát is figyelembe véve elkészítettünk egy alapszabály-tervezetet. 

Minden megtörténhet...

– S most kik a küldöttek, hiszen ez sem egyértelmű?

– A küldötteket a régi alapszabály szerint kell választani, jelölni az október másodiki küldöttgyűlésre, amelynek napját egyébként a régi és az új elnökség tagjainak egyetértésével jelöltük ki.

– Vélhetően parázs vita kerekedik majd ebből, hiszen nyilván jelentős érdekek ütköznek. Mi történhet a gyűlés után?

– Az biztos, hogy valamilyen alapszabálynak születnie kell, amit a gyűlés – itt biztos ilyen arány kell – kétharmados többséggel elfogad. A legrosszabb az lehet, ha nem sikerül ezt elfogadni, mert akkor akár az ügyészség mint felügyeleti szerv, fel is oszlathatja a szövetséget. Itt tehát a sportág érdekében mindenképpen új alapszabály kell, s ezért azt gondolom, mindenkinek a kosárlabda érdekeit s nem saját sportágon belüli „pártállását" kell előtérbe helyeznie.

Ligák helyett tagozatok

– Az A csoportos bajnokság egy hónap múlva, az NB I/B – legalábbis a férfi – elvileg egy hét múlva indul. Indul?

– Nézze, a ligák az ügyészségi határozat értelmében nem rendezhetnek bajnokságot. A ligák egyesülési törvény alapján létrehozott szervezetek, de semmi közük nincs a tagozatokhoz, amelyek lebonyolíthatják a pontvadászatot. Ennek ellenére a Ligairoda továbbra is működik, pedig a férfi NB I/B-nek sem lenne szabad az október másodiki küldöttközgyűlés előtt, az új alapszabály elfogadásáig elindulnia. Amúgy is rengeteg a jogi buktató, ugyanis sportágon belül az ügyészség határozata értelmében a megválasztott új elnökségnek van joga döntéseket hozni, viszont még ez az elnökség nem legitim, elvileg még mindig Bartha Ferenc az elnök, aki ugye időközben lemondott... A kérdésre válaszolva azt tudom mondani, az október 2-i sorsdöntő jelentőségű eseményen dőlnek el a dolgok, ott derül majd ki: hogyan tovább!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Remeklő köntös

Rangos nemzetközi versenyt nyert meg Salzburgban Köntös Zsófia, a Docugroup Győri DC versenyzője. Tovább olvasom