Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 18°C Még több cikk.

Élklubok kontra FIFA

Belgium ismét a futballvilág középpontjába kerülhet egy újabb Bosman-szabállyal, ugyanis a nemzetközi szövetségnek (FIFA) nem sikerült peren kívül megegyeznie a Charleroi-val, így a klub és a FIFA vitáját a bíróság dönti majd el. Ennek nyomán az élklubokat tömörítő G14 860 millió eurót követel tíz évre visszamenőleg a FIFA-tól.
Az élvonalbeli belga klub anyagi kártérítésért pereli a FIFA-t, mert marokkói válogatott játékosa, Abdelmadzsid Oulmers 2004 novemberében súlyos sérülést szenvedett a Burkina Faso elleni barátságos mérkőzésen, s nyolc hónapig harcképtelen volt.

Az eset túlmutat a Charleroi által követelt 615 ezer eurón, ugyanis az Európa 18 legnagyobb klubját tömörítő G14 nevű szervezet az egyesület mellé állt, és mindenben támogatja azt. A per precedens értékű lehet, akárcsak a szintén Belgiumban kirobbant Bosman-ügy volt. (A Bosman-ítéletben az Európai Unió bírósága egyebek mellett kimondta, hogy a szerződés lejárta után a játékosok szabadon igazolhatók, illetve az uniós labdarúgók számát nem lehet korlátozni a csapatoknál.)

Az élklubok elsősorban azt szeretnék elérni, hogy ha egy játékosuk megsérül a válogatottban, akkor kártérítést kapjanak. Ennek hátterében az áll, hogy az egyesületek hatalmas összegeket fordítanak a futballisták fizetésére, ezért nehezen emésztik meg, ha egyik legjobbjuk hetekre vagy hónapokra kidől a nemzeti csapatban összeszedett sérülés miatt. Ráadásul a játékos fizetése mellett a kezelés költségeit is állniuk kell.

A bíróság várhatóan 90 napon belül hoz határozatot a Charleroi ügyében és az ítélet sorsdöntő lehet.

Jean-Louis Dupont, a G14 ügyvédje azt is sérelmezi, hogy a FIFA tetemes bevételhez jut a világbajnokságból és ezt nem osztja meg a klubokkal.

"A FIFA várhatóan 2,5 milliárd eurós bevételre tesz szert, ebből egy fillért sem látnak a csapatok, pedig ők adják a játékosokat a válogatottakba. Méltányos lenne, ha az összeg 10 százalékát a klubok kapnák" - mondta Dupont.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyíregyháza - Soproni sÖRDÖGÖK 87–84

Az első negyedóra dobópárbajt hozott, mindkét együttes embert fogott, viszont a csapat védekezésről,… Tovább olvasom