Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Elhunyt a győri sportlegenda, Duck Zoltán kézilabdázó

A győri Pro Urbe díjas sportlegenda 86 éves korában hunyt el. Egyetlen unokája, Adrienn megemlékezése a nagypapáról, aki egykor mindenhová kísérte vele a csapatot.

A győri Pro Urbe díjas sportlegenda 1929. február 7-én született Brazíliában, Sao Pauloban. Szülei az I. világháború után települtek ki Dél-Amerikába, akik ott ismerkedtek meg és kötöttek házasságot 1924-ben. Az 1929-es világgazdasági válság következtében óriási lett a munkanélküliség.

Biztatást kaptak az itthoni helyzetről, ezért úgy döntöttek, hogy a család visszatelepül Magyarországra. Időközben a gyermekek száma 6 főre emelkedett. Az édesanya egy nagyon életre való asszony volt, aki nevelte a testvéreket, inkább ő vitte a családfő szerepét, hiszen az édesapa nagyon keményen dolgozott éjt nappallá téve, hogy mind a hat fiút becsületesen felneveljék.

Zoltán eleinte futballistának készült, végül az igazi szerelem a kézilabda lett. Ez úgy történt, hogy az 1940-es években a Gráb-gyár csapatában kezdett futballozni szélsőként. Egy alkalommal ellátogatott Budapestre, ahol kézilabda sorozatmérkőzések voltak egész nap, délutánra pedig elfogytak a játékosok. Földesi Gábor edző megkérdezte, nem szállna-e be, mert már nem tudnak kiállni játszani.

Ekkor beállt a csapatba és a mérkőzés végén az edző azt mondta, hogy "Kisfiam, neked ez való, a kézilabda! Nem szabad futballoznod!" 1951-ben bevonult katonának a légierőhöz, fedélzeti lövészként repült egy bombázóban. A légierő labdarúgó csapatában játszott. Vitt be a seregbe egy kézilabdát, ahol saját magát edzette. Leszerelése után az ETO-nak minden bajnoki mérkőzésén játszott.

Igazi úttörőként kezdték, a 6 testvérből 4-en egy kézilabdacsapatban játszottak – Líviusz, Oszkár, Róbert és Zoltán. Igazi amatőrökként hódoltak a szenvedélyüknek, a focisták levetett mezeiben, maguk által vásárolt nyersgumi talpú, magas szárú bőrcipőikben tartották edzéseiket munka után. A Győri Vasas ETO 1949 tavaszán már az NB II-ben szerepelt. 1958-ban sikerült a nagy áttörés: az ETO feljutott az NB I-be. A következő esztendőben nem várt sikert értek el a következő játékosok: Dubán Dénes, Bartovits József, Duck Líviusz, Povázsai Tibor, Ajtony Ákos, Szentgáty Péter, Szer Kálmán, Marth Ferenc, Joósz Attila, Kovács Miklós, Hegedüs Gyula, Koh Zoltán, Fontos Imre, Duck Zoltán. Ezekben az években óriási népszerűségnek örvendett a kézilabda Győrben: 1960. május 1-én a Textiles-pályán ötezren szurkoltak. 1961-ben előre lépett a csapat: az előző évi bronz után Győrbe került az ezüstérem! 1964-ben mindenki bánatára mélypontra került a csapat és kiesett az első osztályból, ami csupán 1 évig tartott. A kiesést követően Kránitz István lemondott.

1965-ben Duck Zoltán edző vezetésével az együttes megnyerte a bajnokságot, amivel azonnal visszajutott a legjobbak közé, tetemes, hat pontos előnnyel legyűrve az NB II Nyugati csoportjának küzdelmeit. Azóta az ETO megszakítás nélkül tagja volt az első osztálynak 2009-ig. A klub fénykorát az 1980-as években élte, amikor nemzetközi kupát, 3 magyar bajnoki címet és 3 magyar kupát is megnyert. 2009-ben sajnálatos módon kiesett az élvonalból, az NB I-ből.


Kedvenc játékosa Tóth László (†2007), kedvenc játékvezetői a Haide-Tekauer bírópáros volt. Felfedezettjei: Iváncsik Mihály és Visi Károly.

A játékosok néha egyszerűen csak „papának" szólították. Az ETO-nál eltöltött több, mint 60 év alatt rengeteg sikernek részese lehetett. (A legemlékezetesebbek pl.: 1973. Magyar Népköztársasági Kupa, 1983., 1984. Duna Kupa, 1986. IHF-kupa, 1987. Magyar Bajnok, Olimpiai és világbajnoki helyezések.)
 
A magyar sporttársadalom nagyra becsült sportembere 80 éves kora után hivatalosan befejezte pályafutását, munkásságát az ETO-nál, de lélekben örökre ott marad. A klub saját halottjának tekinti.

Megrendülten búcsúzik tőle családja (felesége, fia, menye, unokája, két dédunokája és testvére), rokonai, barátai és az egész győri sportélet. 
 
Duck Adrienn

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálat indul Platini ellen, mert részt vett a dubaji díjátadón

Vizsgálatot indít a FIFA az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) eltiltott elnöke, Michel Platini… Tovább olvasom