Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Elcserélné az aranyakat is

Nagy megtiszteltetés érte a közelmúltban Kádár Árpádot. Az egykori testnevelő a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány és a BMC Rádió Kft. által megrendezett „Az év sportolói Győrött 2002-ben” elnevezésű gálaesten vehette át az életműdíjat.
Fotó: Szük Ödön Kádár Árpád az életműdíjjal.
A Szentesen született Kádár Árpád a napokban, egészen pontosan március 7-én lesz kilencvenesztendős. Testnevelői diplomáját 1938-ban vette át, s rögtön munkát kapott a győri Révai-gimnáziumban. Itt tizenkét évet dolgozott, de közben a háború alatt a fronton harcolt Erdélyben, a Délvidéken és Oroszországban. Két és fél évet hadifogságban töltött, így tulajdonképpen többet volt a hadsereg szolgálatában, mint az iskoláéban.
Amikor 1950-ben a szakmunkásképző intézetekben bevezették a testnevelést, átkerült a 400-as iskolába, ahol harminc évet húzott le.
Kádár Árpád szinte egyetlen sportágat sem hagyott ki, amibe csak lehetett, belekóstolt. Legtöbb időt a tornasportban töltötte, hiszen 25 évig tevékenykedett az ETO tornaszakosztályában, ahol férfiakat és nőket egyaránt nevelt. Teniszben mesteredző címet szerzett, s a MÁVDAC-nál oktatta a sportágat. A „fehér sportban" nyert egyébként több mint negyvenévesen vidékbajnokságot. Kosárlabdában egészen a főiskolai válogatottságig vitte. Bár gyakorlatban nem használta, megszerezte a műkorcsolya- és a síoktatói képesítést is. Nyugdíjas-

éveiben még óraadó volt a közgazdasági, majd rövid ideig az építőipari iskolában.
Kádár Árpád elmondta, nagyon híres tanítványa nem volt, nincs köztük olimpiai, világ- vagy Európa-bajnok, de számára sohasem ez volt a fontos. Úgy véli, nem a dicsőségszerzésnek kell lennie az első számú szempontnak, sokkal inkább az egészséges életre, a mindennapos mozgásra való nevelésnek.
Hozzátette, nyilván jó érzés, ha egy versenyző a dobogón állhat, de ő szívfájdalom nélkül elcserélné az olimpiai aranyakat arra, ha mindenki nemre, korra való tekintet nélkül sportolna. Az országban jelenleg siralmas ez az arány, s ezen az segíthetne, ha bevezetnék a mindennapos testnevelésórákat. P mindenesetre jó példával szolgál, ugyanis még most 90 évesen is mindennap sportol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlin megrendezné a 2009-es atlétikai világbajnokságot

A Német Atlétikai Szövetség döntött arról, hogy 2005-től 2010-ig milyen nagy nemzetközi versenyeknek… Tovább olvasom