Gyász

2019.10.03. 17:53

Elbúcsúztatták Kadler Gusztávot Győrben – fotók

Rengetegen búcsúztak a Graboplast Győr Kajak-Kenu szakosztályának szeptemberben elhunyt elnökétől.

kisalfold.hu

20191003 Gyõr,Megemlékeztek Életének 65. évében elhunyt Kadler Gusztáv, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke, a Graboplast Gyõr Kajak-Kenu szakosztályának elnöke, Gyõr díszpolgára, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. Fotó:HBE Kisalföld

Fotó: H. Baranyai Edina

Amint arról beszámoltunk, Kadler Gusztáv hosszan tartó betegség után szeptember közepén hunyt el. Csütörtök délután rengetegen búcsúztak a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnökétől, a Graboplast Győr szakosztályelnökétől, a Magyar Olimpiai Bizottság tagjától és Győr díszpolgárától.

 

Több százan – köztük olimpiai bajnokok – búcsúztak tegnap Győrött a kajak-kenus vízitelepen Kadler Gusztávtól, aki hosszan tartó betegség után, 65 éves korában, szeptember közepén hunyt el. A Magyar Olimpiai Bizottság tagját, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnökét, a Graboplast Győr elnökét és Győr díszpolgárát elsőként Weisz Róbert méltatta. A magyar szövetség maraton- és para­szakág-vezetője kiemelte, hogy kollégája és barátja 1990-ben állt a komoly gondokkal küzdő győri kajak-kenu sport élére, s nagyszabású terveket vázolt fel amellett, hogy jó közösséget akart építeni. „Mindig azt hangsúlyoztad, mi egy nagy család vagyunk, és arra voltál talán a legbüszkébb, hogy ez valóban így is volt” – mondta.

A búcsúztatón méltatták Kadler Gusztáv közösségépítő munkáját és azt az összefogást, amit szeretett sportága mellett a három győri maratoni világbajnokság, az Európa-bajnokság és az EYOF alkalmával elért. Kiemelték, hogy a sportban nyújtott teljesítményükért 2004-ig hárman kapták meg a Győr díszpolgára címet, s hogy a sportvezetők közül Kadler Gusztáv elsőként érdemelte ki.

Borkai Zsolt polgármester gondolatait a búcsúztatót vezető Gáti Oszkár színművész tolmácsolta. A városvezető olyan nagyszerű sportemberként, családapaként, barátként és jó példával elöl járó sportvezetőként emlékezett Kadler Gusztávra, aki a kilencvenes években nemcsak megmentette a megszűnéstől a kajak-kenu szakosztályt, de olyan miliőt teremtett, ami a legnagyobb klubok sorába emelte a győrit.

Harmadikként Baráth Etele, az MKKSZ volt elnöke mondott beszédet, akinek a munkáját az 1995-ös elnökválasztás óta alelnökként segítette az egykori győri sportvezető. Igaz emberként emlékezett kollégájáról és barátjáról, aki hitt az emberi igazságban és a világ jobbá tételében. Vékássy Bálint, a MOB főtitkára elcsukló hangon, Michael J. Fox gondolataival emlékezett. „A család nem egy fontos dolog. A család minden” – mondta, s kiemelte, hogy Kadler Gusztáv mindig eszerint élt. Pálfalvi Gábor, a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány kuratóriu­mának elnöke tisztelettel adózott az alapítvány néhai kurátorának emléke előtt, aki a civil szervezeten keresztül is rengeteget tett a győri sportért.

A búcsúztató végén Kadler Gusztáv feleségének sorait Gáti Oszkár osztotta meg a jelenlévőkkel. Elsőként a találkozásuk történetét elevenítette fel, s arról is mesélt, hogy „igazi kajakos­életet éltek”. A feleség utolsó közös estéjükről is írt, ahol férje lelke szerető családja ölelésében, mosolyogva távozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!