Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Egyelőre marad a focipálya Fertődön

Labdarúgás - A csökkentett források miatt a fertődi Esterházy-kastély közelében mégsem épül meg az üvegfaerdő. Mindez azt is jelenti, hogy egyelőre marad a helyén a focipálya.
Várhatóan még az idén, de legkésőbb január elején dönt a kormány a fertődi Esterházy-kastély felújításának II. üteméről. Az eredeti terveket időközben át kellett dolgozni, mert kiderült, nincs elegendő pénz a grandiózus tervek megvalósítására. Mint ismeretes, a kastély közelében, a jelenlegi sporttelep szomszédságában épül meg a fogadóépület. Ide egy üvegfaerdőt is megálmodtak, amelyet az országos tervtanács is támogatott. A fogadóépületet az eredeti elképzelések szerint lábakra állított zöld üveggömbök alkották volna. S mindez egy fákkal körülvett tisztást idézne. Csakhogy a pénz közbeszólt. Erre a célra ugyanis jelenleg mintegy félmilliárd forint áll rendelkezésre.

A kastély előtt elhaladó autóforgalom elvezetése, valamint az új épület jobb megközelítése miatt egy elkerülőutat is építettek volna. Úgy tűnik, ez utóbbi szintén anyagi okok miatt csupán terv marad.

A II. ütem további projektjei nem szenvednek csorbát. Így megújulnak a gránátos házak, a kamara- és a rózsakertek, helyreállítják a bábszínház-, a kínai lakosztály épületeit, valamint a kiskastélyt is. Ezek összes költsége 2,4 milliárd forint.

– Szomorú vagyok, hogy nem valósulhat meg az üvegfaerdő – mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója. – A módosított tervek szerint az üveg fogadóépület épül meg. Úgy számolunk, a kormánydöntést követően a jövő év nyarán megköthetjük a szükséges szerződéseket. A kivitelezés pedig szeptemberben kezdődhet el.

Varga Kálmán szólt a kisvárosi sporttelep helyzetéről is: a futballpálya egyelőre a helyén marad. A fogadóépület alagsorában alakítják ki az öltözőket és a kiszolgálóhelyiségeket. A hosszú távú tervekben viszont az szerepel, hogy a labdarúgópályán egy pihenőtisztást alakítanak ki.

– Célunk az, hogy a fejlesztések mellett a fertődi sportélet se szenvedjen hátrányt – folytatta az igazgató. – A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a városban számos területtel rendelkezik. Az önkormányzatnak felajánlottuk a csere lehetőségét és így közösen tudnánk megtalálni a sporttelep új helyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportemlékfal a Móra-iskolában

Kiállítással emlékeztek a győri Móra-iskola vezetői azokra a kiemelkedő sportolókra, akik az… Tovább olvasom