Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Egy ˝tehetségtelen˝ ezüstérmes

Sztanity Zoltán (57) harmincöt évvel ezelőtt, egész pontosan 1976. július 21-én szerzett ezüstérmet a montreali olimpián.
Férfi kajak egyes ötszáz méteren hajszállal a román Diba mögött másodikként ért célba.

Amikor telefonon felhívtuk az egykori versenyzőt, alaposan meglepődött, hogy milyen ügyben keressük: „Álmomban sem gondoltam volna, hogy valaki még emlékszik erre a dátumra. Én sem tartom fejben. Egyrészt mert nem a múltban élek, másrészt mert nem rágódom megtörtént eseményeken. Minek foglalkoztasson már, hogy a montreali döntőben mindössze ötvenöt századmásodpercen múlt, hogy nem lettem olimpiai bajnok."

Pályafutása során egy-egy világbajnoki arany- és bronzérmet is szerzett, az előbbit váltóban, a moszkvai olimpián pedig ötödik helyezett négyes tagja volt. Ezzel Sztanity Zoltán a győri kajak-kenu egyik legeredményesebb alakja (az érmeit a Rába ETO, valamint a Bp. Honvéd színeiben szerezte).

„Az évek alatt felgyülemlett tapasztalatokat szerettem volna edzőként átadni, de a győri klubtól nyolc hónap után kirúgtak. Jó csapatot szedtem össze, nálam kezdett például Salga István. Célirányosan dolgoztam a kajakosokkal és a kenusokkal is, de a kollégáknak nem tetszett, amit csináltunk. Túl jó voltam az edzői pályára... – neveti el magát.

A mindig jó kedélyű, vidám egykori versenyző napjainkban is sportol, hetente egyszer kajakozik egy jót Benkó Tamással és Pongrácz Csabával. A tréfálkozás a vízen sem maradhat el, egy-egy borulás szinte mindig színesíti a tréninget.

„Azt hiszem, mindent megkaptam az élettől, amire gyerekként vágytam – említi. – Ahhoz képest, hogy semmilyen sportban nem voltam igazán tehetséges, nagyszerű pályafutás áll a hátam mögött. Mindig szerettem volna magamnak egy hófehér kamiont, meglett, szerettem volna egy összetartó családban élni, örülni az unokáknak, ez is sikerült. Őszintén mondom, nincs okom panaszra."

Szegeden a hét végén rendezik a sportág sík vízi világbajnokságát. A nézőtéren ő is ott szurkol majd az utódoknak, a bátyjával együtt motoron teszik meg majd az utat a Maty-érig és vissza Győrbe.
Sztanity Zoltán (elöl) és Kadler Gusztáv.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezer győri szurkolhat

Az öt forduló után százszázalékos Győri ETO szombaton Pakson lép pályára a tavalyi bajnokság… Tovább olvasom