Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Egy soproni csapat a női NB I-es A csoportban?

Ellentétes a hangulat a soproni női kosárlabda világában. Az egyik csapatnál teljes a bizonytalanság, a másiknál pedig az eddiginél is erősebb felkészülés vette kezdetét.

Elutasított nevezés

Szerdán Szolnokon ülésezett a kosárlabdázók Női Hivatásos Alszövetsége – röviden a női liga – intézőbizottsága. A fő téma a bajnokságban induló csapatok nevezése, az A csoportos bajnokság létszámának meghatározása volt. Amint arról dr. Nyíri Dezső, a liga elnöke beszámolt, a bizottság döntésének eredménye: a kezdődő 2003/2004-es bajnokság 10 csapattal indul. A testület ennyi nevezést fogadott el, bár Nyíri doktor azt is elmondta: hiányosságok még most is akadtak a nevezésekben.
Az intézőbizottság ülésén külön napirendi pontként tárgyalták a soproni székhelyű, a Röhnisch-Foton Sopron csapatát üzemeltető Hun Basket Kft. ügyét. Nyíri kifejtette: a soproni gazdasági társaság képviselőit személyesen is meghallgatták az ülésen, hogy megtudják, milyen jogi alapon szeretne a soproni klub nevezni a legmagasabb osztályba.
Mint kiderült, a soproniak – akik külön kiemelték, hogy a csapat nem jogutóda a S. Postásnak – amolyan szabadkártyával szerettek volna elindulni. Mivel azonban a liga által szervezett versenyek feljutásos, illetve kieséses alapon működnek, a testület nem tudta elfogadni ezt a nevezést. Az említett gazdasági társaság ugyanis semmilyen jogi kapcsolatban nem állt a szövetséggel, illetve a ligával. A soproniakkal kapcsolatban egyetlen kérdés maradt függőben: indulhat-e a gárda az NB I B-ben...

Ezek után természetesen az érdekelt csapatot üzemeltetni szándékozó kft. első emberét, Fűzy Andrást is megkérdeztük, mi a véleménye a döntésről. Arra is kíváncsiak voltunk, mi lesz az elvben az A csoportra, és nyilván A csoportos feltételekkel szerződtetett néhány amúgy jó nevű játékossal.
A sportvezető elmondta: az Autopark-PVSK, akikkel korábban tárgyaltak az indulás jogi lehetőségeiről, valamint a liga is biztatta őket. Fűzy szerint a ligának jogilag lehet igaza, ám erkölcsileg és sportszakmailag nincs, hiszen egyrészt korábban biztatta a csapatot, másrészt így kevesebb lesz a játékos és kevesebb a meccs a legmagasabb osztályban, ami nem jó a magyar kosárlabdának. Fűzy a kedvezőtlen döntés ellenére sem adja fel, hogy A csoportban indítsa el a Röhnisch-Foton Sopront. Még több mint két hónap van a bajnokság rajtjáig, addig mindent elkövet.
Ami magát az együttest illeti, természetesen egyeztetni kell a szponzorokkal és a szerződtetett kosarasokkal. Mint mondta, lehet, hogy a társaság A csoportos tagsága csúszik, de biztos benne, hogy a jövőben is lesz két A csoportos női együttese Sopronnak. Hozzátette: jelen helyzetben, ha lesznek olyanok a játékosok között, akiknek konkrét A csoportos ajánlatuk van, nem gördítenek akadályt az illetők távozása elé.
Új erőnléti edző az Orsinál

Érdekes, színes egyéniség „diktál" mostanában az Orsi női kosarasainak edzésein. A felkészülés elején dr. Laczó Jenő erőnléti edzőé a főszerep.

– Egy erőnléti edző szerepe elvben nem túl hálás, olyan, mint egy inkvizítor, aki fárasztó gyakorlatokat eszel ki a játékosok számára. Nem zavarja önt mindez?
– kérdeztük a soproniak erőnléti edzőjét.

– Nézze, úgy gondolom, itt az első az, hogy a játékosok megértsék: nem ellenük, hanem értük dolgozom – fejtegette a soproniak erőnléti edzője. – Az a cél, hogy a játékosok a versenyidőszakban minél jobban tudjanak teljesíteni. Arra is kell figyelni, hogy változatos legyen a program, mert különben belefásulnak a játékosok.

– Most, a nyári felkészülés elejére együtt érkezett Natalia Hejkovával, akivel elég régóta dolgozik együtt. Mióta is?

– Ha jól számolom, 1998-tól. Közben nyert két Euroligát a csapat. Úgy érzem, nagyon jól kiegészítjük egymást.

– Az ön „mandátuma" csak az alapozás időszakára szól?

– Természetesen nem, a versenyidőszakban is lesz dolgom. Akkor azonban már biztos, hogy kevesebbet fogok majd Sopronban tartózkodni, hiszen jómagam tanítok Pozsonyban az ottani Testnevelési Egyetemnek megfelelő intézményben.

– Mit tanít az egyetemen?

– Edzéselméletet és módszertant.

– Ezek szerint nem is feltétlenül a kosárlabda a fő szakterülete?

- Elsődlegesen atlétaedző vagyok, nyugodtan mondhatom, nemzetközi szintű szlovák spronterek, gátasok felkészülését irányítom. Emellett jó ideje segítem a szlovák jégkorong-válogatott felkészülését is, így a közelmúltban világbajnokságot nyert csapatnál is közreműködtem.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar volt a Manchester legjobbja New Yersey-ben

Manchesterben eddig három kapus, Fabien Barthez, Roy Carroll és Ricardo López versengett az egyes… Tovább olvasom