Kisalföld logö

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Egy lokálpatrióta soproni

Labdarúgás - Soproni profi futballról két éve nem írhatunk, a szurkolóknak jószerivel csupán a nosztalgiázás jut: felidézni a régi szép győzelmeket, a nagyszerű gólokat. A sportág egyik emblematikus figurája Csiszár Ákos, aki harmincévesen felhagyott itthon a futballal. Napjainkban egy jól menő kávéházat működtet a városban.
„Pályafutásom elején négy soproni klubban is futballoztam, pedig alig-alig igazoltam át – kezdi az emlékezést Csiszár Ákos. – Az SSE-ből lett az SLC, ott mutatkoztam be az NB I-ben. Egy Honvéd elleni mérkőzésen álltam be a nyolcvankilencedik percben. Az első gólomra sajnos nem emlékszem, nem mintha olyan sokat lőttem volna életemben... Katona koromban abba is hagytam a labdarúgást, csak kispályán játszottam. A Matávból aztán egy nagy ugrás következett, Budapestre a BVSC-hez kerültem."

Elsősorban szorgalmas, nagy munkabírású középpályásként számítottak az edzői Csiszárra, de néhányszor megfordult a csapatai védelmében is.

„Egy Fradi elleni hazai Magyar Kupa-mérkőzésen, amikor négy-háromra nyertünk, figyelt fel rám Mezey György, aki akkor a BVSC-nél dolgozott. Nagyon jó döntésnek tartom ma is, hogy a Szőnyi útra igazoltam. A győri Füzi Ákossal együtt kerültünk oda. Emberileg és szakmailag is rengeteget köszönhetünk Gyuri bácsinak. Most is jóban vagyok vele, azt viszont cáfolom, hogy bármilyen szerepet vállalna a soproni utánpótlás-nevelésben."

Csiszár Ákos pályafutását keresztapja, Laczó István, az SLC legendás elnöke végig egyengette a háttérből.

„Mindig kikértem a véleményét egy-egy fontosabb döntés előtt, így akkor is, amikor fiatalemberként a fővárosba igazoltam. Aztán az ő javaslatára mentem Győrbe az ETO-hoz, majd utána a Ferencvároshoz. A szűkebb családom mellett ő segített a legtöbbet."

Azt mondja, Győrben csodálatos két évet töltött. Kiváló volt a csapatszellem és azért voltak eredmények is, egyszer alig maradtak le a dobogóról.

„Stark Petivel, Korsós Gyurival, Vayer Gabival és másokkal a mai napig gyakran összefutok, szinte nem telik el hét, hogy egy-két alkalommal ne lennék Győrben. A szurkolók is szeretnek még most is, pedig lassan már tíz éve lesz, hogy ott játszottam. Amikor a Fradi megkeresett, akkor az ETO-nál éppen anyagi gondok voltak, így elengedtek a győri vezetők. A budapesti zöld-fehéreknél nagyon szép egy évet töltöttem, magyar bajnok lettem. Győrben szép volt, majdnem oda is költöztem, de Sopron az én igazi otthonom, itt lettem valaki, ezt a várost soha nem fogom elhagyni."

A magyar futballvilág felkapta a fejét, amikor harminc évesen váratlanul abbahagyta a labdarúgást.

„Ekkor már a Matávban játszottam, a hirtelen visszavonulásom okairól azonban még most sem akarok beszélni, nem akarok senkit megbántani. Utána Ausztriában még két évig futballoztam alacsonyabb osztályban, ám elszakadt a térdszalagom és így kénytelen voltam végleg befejezni a pályafutásomat.

Az SC Sopron elnökeként a helyi utánpótlás-nevelést pallérozza és közben várja, hogy újra profi futball legyen a városban.

„Szeretném, ha jövőre már legalább NB II-es meccsekre járhatnánk. Ehhez két út vezet. Vagy jogot kell venni valakitől vagy az SVSE-t úgy felturbózni, hogy feljusson az NB II-be. Kíváncsi vagyok, hogy melyik valósul meg..."

Olvasóink írták

 • 2. fcsopron60 2009. július 13. 15:15
  „Az egész cikk olvasható lapszemle ( Magyar hirlap.hu)”
 • 1. fcsopron60 2009. július 13. 15:13
  „Itt nem lessz soha foci a Város vezetés nem tesz semmit csak ül a seggén!!

  Az SVSE pedig a GYSEV Nem engedi feljebb mert neki elég az nb3!!

  Itt van egy hir bn1.hu Én nyissam fel Abdai szemeit?
  Nb1.hu Stadler csapatot akar és ismét stadiont épittene!!
  Itt mind kettő kellene

  - Tévedek, ha azt mondom, még mindig nem tett le arról, hogy a Stadler név visszatérjen a magyar sportba?
  - Nem, cseppet sem. A márkanevek között egyre több minden jelenik meg az én nevem alatt. Már van internetes oldalam is. Elképzelhető, hogy sportruházatban is kilépek majd a hazai és a nemzetközi piacra. Sőt elárulom, még arról sem mondtam le, hogy valahol egy újabb stadiont építsek. Engem nem lehet leírni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötezren Csay volt a leggyorsabb

Kajak-kenu - A kajakosoknál Gyökös Lajos, illetve a győri Csay Renáta, a kenusoknál pedig Sarudi… Tovább olvasom