Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Egy helyszín, négy sportág

Varázslatos helyszínen rendezik majd a jövő évi pekingi olimpián a kajak-kenu versenyeit. A magyar csapat már a szállást is lefoglalta a közelben.
Elkészült a Shuny Olimpiai Evezős és Kajak-Kenu Park új versenypályája – adta hírül a BOCOG internetes honlapja.

„Valóban elkészült és lehet, hogy van a világon még egy ilyen csodálatos pálya, de én ilyet még nem láttam" – újságolta Grand József, a pálya technikai felszerelését végző kft. tulajdonosa. A Polaritas, az új rajtgép készítője már Athénben is közreműködött a regattapálya kialakításán. Pekingi tapasztalatairól elragadtatással beszélt.

„A három és fél méter mély, megfelelően kibélelt pályát kiváló minőségű vízzel töltötték fel. A huszonhétezer nézőt befogadó lelátók, a hajógarázsok és a versenyzők pihenőszobái is készen állnak. Ami a rendkívüli, az a pálya környéke, környezete. Lombos fákat, tarka virágokat ültettek, amelyeket állandóan gondoznak locsolnak. A környék kiválóan rendezett, a pályához vezető utakat is átadták. Az evezős és kajak-kenu olimpiai versenyek akár holnap kezdődhetnének."
Vaskuti István olimpiai bajnok, a nemzetközi szövetség tisztségviselője, aki az olimpiai versenyek technikai delegátusának tagja, ugyancsak most érkezett vissza Pekingből és minden tekintetben megerősitette Grand József véleményét.

„Valóban a környezet ejti ámulatva az embert" – mondta Vaskuti István, majd így folytatta: „A központ hatalmas területen fekszik és tulajdonképpen négy sportág versenyeinek ad otthont, hiszen az evezés és a kajak-kenu mellett közvetlen közelben rendezik majd a kajak-kenu szlalom versenyt és a nyílt vízi hosszutávúszók küzdelmét. Rendkívül nagy gondot fordítanak a parkosításra is. Maga a pálya korszerü, a hivatalos pálya mellett a bemelegitésre is alkalmas pályát alakitottak ki, a partot nagy kavicsokkal rakták ki, hogy csökkentsék a hullámzást. Egy hetes kintartózkodásom idején szélcsendes idő volt, s az előjelzések szerint sem lesz szélsőséges időjárás, Pekingben nem a szél dönti el a versenyek kimenetelét."

Több szállodában, így a magyar csapat számára lefoglalt Reward szállóban is jártak, hiszen az utóbbi olimpiai játékokhoz hasonlóan messze, ezúttal vagy negyven kilométerre van a pálya az olimpiai falutól, és a versenyek korai kezdési időpontja miatt szükséges a pályához közeli szálláshely. Ez a kétszáz szobás, ötcsillagos szálló minden igényt kielégít. Csak egyetlen jellemző példa: tíz étterem várja a vendégeket. Egyedül az akklimatizáció jelenthet gondokat, hiszen az időeltolódás miatt jóval korábban kell kiutazni, s a versenyt megelőző napokon más, távolabbi helyen lakik a csapat. Az átköltözésre alig fél nap idő marad. De megfelelő szervezéssel ez is megoldható.

(Forrás: www.mob.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kammererék élvezik a bizalmat

A magyar válogatott hat arany-, valamint hét-hét ezüst- és bronzérmet szerzett a spanyolországi… Tovább olvasom