Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Egy életen át öttusa

Győri résztvevői is lesznek szeptemberben a négy- és öttusa masters-világbajnokságnak, amelynek a megyeszékhely ad otthont. Kovács Zsuzsa szervező és versenyző is lesz egy személyben.

Két hét múlva a szeniorok szállnak harcba az érmekért Győrött a négy- és öttusa masters-vb-n. A rendezők és a résztvevők is már javában készülnek a hónap közepén esedékes eseményre. A győri Hoffmann Ibolya és Kovács Zsuzsa is induló lesz, sőt, utóbbi a szervezőbizottság vezetőjeként is kiveszi részét a vb-ből.

„Nyolc éve rendszeres résztvevője vagyok a szenior világ- és Európa-bajnokságoknak, most pedig házigazda is leszek egyben. Örülök, hogy a vb-rendezés ötletét támogatta a város vezetése, magáénak érzi a sportigazgatóság, így biztos vagyok benne, hogy nagyszerű mastersversenyt rendezünk Győrött" – mondja Kovács Zsuzsa.

„Talán kevesen tudják, hogy a hetvenes évek elején itthon a női öttusa úttörőinek számítottunk – folytatja Kovács Zsuzsa. – Akkoriban még nem vált ketté a férfi- és a női szakág, ezért én Magyar Vilmos biztatására az ifjúsági férfiak mezőnyében álltam rajthoz a nemzetközi Rába-kupán. Még nem párbajtőrrel vívtunk, ezért azt a számot ki kellett hagynom."

Két évvel később, 1974-ben az NSZK válogatottja szerepelt Győrött és a Hoffmann Ibolya, Kovács Zsuzsa, Kovár Magdi összeállítású magyar trió legyőzte őket. Egyéniben Kovács nyert.

„A folytatás azonban elmaradt, mert Gál »elvtárs«, a magyar szövetség akkori főtitkára ellenezte a női öttusát, ezért nem engedte, hogy külföldre utazzunk – említi Kovács Zsuzsa. – Kénytelen voltam átváltani a triatlonra. Mire zöld utat kapott itthon a női öttusa, én már kiöregedtem a versenyzésből."

A nyolcvanas évek végén élte virágkorát Győrött a női öttusa, Kovács Zsuzsa akkor a junior-világbajnokságok rendezésében vállalt szerepet.
„Nagyszerű élmények fűznek azokhoz az időkhöz, hiszen itt nőtt fel a Kovács Irén, Tulok Andrea, Kárpáti Hajnalka, Heilig Anita által fémjelzett generáció."

A győri világbajnokságon több olimpiai bajnok, érmes és világbajnok is szerepet vállal, például Martinek János, Szombathelyi Tamás, Sárfalvi Péter, Simóka Bea vagy éppen Buzgó József.

„Hűséges vagyok a sportághoz, mert számomra ez az örök szerelem – mondja befejezésül Kovács Zsuzsa. – Napi rendszerességgel készülök a vb-re, mert hazai pályán győzni szeretnék. Hogy melyik korosztályban? – kérdez vissza. – Az egyelőre maradjon az én titkom..."

Olvasóink írták

  • 1. ACSA 2010. szeptember 04. 21:29
    „Nagy dolog mikor valakik egy életen át jók a sportban és mellesleg a szakmájukban is kíválót alkotnak!!!:-))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Krasznai-kupán kezd az MKB

Székely Norbert a válogatott Európa-bajnoki selejtezői után azonnal folytatta a munkát az… Tovább olvasom