Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Dagad a botrány a Tour körül

Még 24 óra sem telt el Alekszandr Vinokurov tiltott vértranszfúziójának bejelentése óta, máris újabb doppingesetre derült fény a Tour de France országúti kerékpáros körversenyen. A verseny szervezői a szerdai szakasz után bejelentették, hogy az olasz Cristian Moreni, a francia Cofidis versenyzője akadt fenn egy vizsgálaton.

A versenyzőt rendőrök vitték el a csapatszállásról, miután  kiderült, ő produkált pozitív doppingtesztet.  A szemtanúk elbeszélésére alapozott hírügynökségi beszámolók szerint azt egyelőre nem lehet tudni, hova vitték az exogén, azaz  testidegen tesztoszteron férfi nemi hormonnal lebukott 34 éves  kerekest, aki nem kéri a B próba elvégzését. Szintén szemtanúk állítása szerint a rendőrök doppingszerek után  kutatva átvizsgálták Moreni csapatának, a Cofidisnek a szállását  Lescarban. A francia együttes Moreni esete miatt kiszáll a  viadalból, azaz egyetlen versenyzője sem folytatja a Tourt.

Ráadásul a Rabobank-csapat felfüggesztette versenyzője, a  szerdáig élen álló Michael Rasmussen versenyzési jogát, vagyis a dán  kerekest visszaléptette a viadaltól.
Jacob Bergsma, a holland klub szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy Rasmussen félrevezette őket.

„Nem Mexikóban volt júniusban, ahogy arról bennünket  tájékoztatott" – fogalmazott.  A dán versenyző szereplése nagy vihart kavart, mivel a napokban  kiderült, a nemzetközi szövetség (UCI) tavaly és idén június 29-én,  míg a Dán Doppingellenes Ügynökség (ADD) április 6-án és június  21-én figyelmeztette őt annak nyomán, hogy nem közölte tartózkodási  helyét, így nem lehetett doppingellenőrzésnek alávetni. Rasmussen a  múlt héten közölte: mexikói nőt vett feleségül és sokat tréningezik  a közép-amerikai országban, ezért nem tudja előre megmondani három  hónapos lebontásban, hol lesz megtalálható. Csapattársai igen, Rasmussen már nem indult el a  17. szakaszon.

Infúziók egymásnak

– Várható volt a botrány kirobbanása – mondta a mosonmagyaróvári Tóth István, a Magyar Kerékpár Szövetség elnökségének, szakmai bizottságának tagja, a felnőtt női válogatott megbízott vezetője.

– Dopping nélkül ekkora távot, ilyen tempóban nem lehet végigtekerni. Egy kéthetes verseny tönkreteszi az embert: a negyedik nap után hasmenése van, s alig tud enni. A laborok az orvostudomány előtt járnak: amelyik szer tiltólistára kerül, azt utána nemsz edik, kifejlesztenek helyette másikat. A most divatos EPO-t százszázalékosan kimutatni nem lehet, csak nyomai vannak. Egyik versenyzőm, Király Mónika két éve egy Firenze melletti csapatnál járt: itt orvos nélkül a versenyzők egymásnak adták be az infúziós tasakokban lévő anyagot.  

Mónika emiatt gyorsan haza is jött. Neki most is előírás, hogy ha három napnál hosszabb időre elutazik, be kell jelentenie tartózkodási helyét. Hazai szinten kevés a vizsgálat, ráadásul az eredményt itthon nem tudják analizálni, Bécsbe kell azt küldeni. Egy vizelet „A" próba 150 euróba (és a szállítás költségei), egy vérpróba 350 euróba kerül. A „B" próba költségei már a sportolót terhelnék: emiatt és a tüzetesebb vizsgálat miatt ezt sokan nem is kérik. Magyarországon nem megoldott a doppingellenes stratégia: évi 800 vizsgálatot végeznek az összes sportág versenyzőit tekintve. Tavaly az orfűi kerékpáros-bajnokságon tíz mintából nyolc gyanús eset volt, ketten buktak meg. Kezdeményeztem, hogy már serdülőkorban végezzenek vizsgálatokat: csírájában fojtsuk el ezeket a kísérleteket. 

Sajtóvisszhang

„A Tour meghalt, a szervezőknek azonnal le kell állítaniuk a viadalt. A kerekesparádéból vicckaraván lett. Ha a rendezők meg akarják menteni a sportágat, akkor néhány évre beszüntetik a viadalt, hogy kisöpörjék ezeket a drogossá vált versenyzőket" – írta a Libération című újság. Jean-Francois Lamour, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) alelnöke viszont minden eddiginél drasztikusabb lépést javasolt: „A kerékpársportot törölni kell az olimpia műsoráról." 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fellebbez a Sopron

Az FC Sopron megfellebbezi az MLSZ Fegyelmi Bizottsága határozatát, amelyben Détári Lajos edzőt… Tovább olvasom