Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Csalódott és megértő győriek

Autósport - A szervezők hivatalos tájékoztatása szerint biztonsági okokból teljes egészében törölték az eredetileg szombaton elrajtoló Dakar-ralit. A két győri közül Fenesi József még szombaton autóval, Varga Ákos hétfőn repülővel tér haza.
A viadal 1979 óta íródó történetében példátlan döntés született meg tegnap, miközben az indulók éppen az adminisztratív és technikai átvétel közben voltak.


Nincs kormánygarancia

„A francia külügyminisztériummal történt egyeztetés után úgy határoztunk, nem rendezzük meg a Lisszabon–Dakar ralit, mert nem lehet garantálni a versenyzők és a kísérők testi épségét a nyolc mauritániai szakaszon" – áll a szervező Amaury Sport Organisation (ASO) közleményében.

A lebonyolítás azután került veszélybe, hogy december 27-én a terroristák három katonát megöltek a nyugat-afrikai országban, három nappal korábban pedig fegyveresek négy francia turistát lőttek agyon, egyet súlyosan megsebesítettek.


Verseny helyett városnézés

A két sikerrel teljesített viadallal a háta mögött egy év kihagyás után visszatérő győri motoros, Varga Ákos így fogalmazott nem sokkal a döntés után: „Nehéz mit mondani, hiszen még nagyon friss minden. A jelenlegi helyzetet úgy tudnám jellemezni, hogy minden kaotikus. Igazán senki nem tud semmit, például hogy mi lesz a befizetett nevezési díjakkal, a szponzori és egyéb pénzekről nem is beszélve. Lehet olyanról hallani, hogy jövőre át lehet vinni például a nevezés díját, más kérdés, hogy nem biztos, hogy egy év múlva mindenki ismét ott lesz a rajtnál" – mondta Varga Ákos, aki a több pontból álló gépátvételnél éppen a műholdellenőrzésnél járt, mikor szóltak neki, nem érdemes továbbmennie.

Varga Ákos és az Irigy Hónaljmirigyből jól ismert Sipos Tamás – ő egy kamionon ment volna végig a sivatagon – Lisszabonban állt össze egy közös fotó erejéig.

„A visszaútra már le is foglaltam a repülőt, hétfőn hazamegyek. Előbb nem volt értelme, mert nagyon sokba került volna. Hétvégén valószínűleg megnézem a várost, s feldolgozom az egyébként emberileg teljesen érthető döntést" – tette hozzá a motoros.


Hiába minden, a sivatagi verseny indulói nem a rajtra, hanem a hazaútra sorakozhatnak fel.

Kérdéses a Dakar jövője?

Fenesi József Liszi László oldalán autóban volt kész arra, hogy nekivágjon a több mint kilencezer kilométernek, hogy aztán a „nulla kilométerkőnél" dolgavégezetlenül visszaforduljon.

Fenesi József és Liszi László autójukkal.

„Porig vagyunk sújtva, hiszen a legjobb játékunkat vették el – kezdte Fenesi József. – Persze a döntés logikus lépés volt a szervezőktől, hiszen mind a francia, mind a mauritániai kormány kijelentette: nem tudja garantálni senki biztonságát. A rendező alapítvány pedig ilyen nagy kockázatot nem vállalhatott fel. Itt, helyben egyébként al-Kaida-fenyegetettségről beszélnek, s ezek után számomra az is kérdés, lesz-e egyáltalán a versenynek jövője. Sajnos kárba veszett több hónap felkészülés, a pénzről nem is beszélve. Egy biztos, mi holnap autóba ülünk, s ha fájó szívvel is, de hazatérünk."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvonták az FC Sopron licencét

A Magyar Labdarúgó Szövetség elsőfokú licencadó bizottsága tegnap délutáni ülésén megvonta az FC… Tovább olvasom