Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Célba értek a győri motorosok

Mindkét győri motoros Varga Ákos és Nagy Péter is teljesítette a 27. Dakar-rali utolsó szakaszát. 

Varga Ákos és Nagy Péter
Talán sokan csak legyintettek, amikor megtudták, hogy az idei Dakaron két győri motoros is a rajthoz áll. Vajon mire lehet képes két újonc, aki most először vág neki a sivatagi száguldásnak? Aztán szép lassan a szkeptikusok is megszokhatták, hogy az esti televíziós közvetítések – a magyar autósok sikerei mellett – leginkább a két győri fiatalember szerepléséről szólnak.

Varga Ákos szülei Győrújbaráton laknak, az úton feléjük krosszmotorosokkal találkozunk. Éppúgy néznek ki, olyan felszerelésben ülnek a kétkerekű járgányokon, mintha a Dakarról jöttek volna. Biztos tudják, két társuk hatalmas siker felé száguldozik. Ha célba érkeznek, velük kezdődnek majd a híradások, talán el is határozták, egyszer ők is elindulnak majd a viadalon.

„ A legjobbkor jöttek" – fogadnak Vargáék, akik elmondják, épp most kapták a hírt, Ákos fiuk beérkezett a célba, minden rendben van, összetettben a huszonhetedik helyen végzett.

„ Persze hogy féltettük" – mondja könnyes szemmel Varga Dezsőné, Ákos édesanyja. „Az óriási öröm mellett hatalmas megkönnyebbülés, hogy nem esett semmi baja. Elmondani nem is lehet, mennyire izgultunk. Akinek van gyereke, az tudhatja igazán, mit éreztünk, amikor a súlyos balesetekről, halálesetekről jöttek a hírek. Néha borzalmas volt..."
Az édesapától, Varga Dezsőtől megtudtuk, napi kapcsolatban álltak Ákossal, igaz, többször csak késő este tudták meg, sikerült-e célba érkeznie. A nemzetközi sportcsatorna adását sajnos nem tudják fogni, de az egyik magyar kereskedelmi tévé késő esti műsorát mindig megnézték.
„ Természetesen ahol csak lehetett, nyomon követtük a fiúk szereplését. A sógornőm a fővárosban él, az interneten állandóan figyelte a verseny állását és amint megtudott valamit, telefonon hívott bennünket. Képzelje, volt, hogy mi előbb megtudtuk, milyen helyezést ért el Ákos, mint saját maga."

A szülők elmesélték, Ákos úgy indult neki a versenynek, ha nem sikerül végigmotoroznia a távot, újból nekivág, de ha célba érkezik, akkor is ott szeretne lenni a következő versenyen. Az édesapa elmondta, annak ellenére, hogy tudta, még az utolsó szakaszon is előfordulhat probléma, hitt benne, hogy fia és a vele együtt felkészülő Nagy Péter végül a célba érkezik.

„ A fiunk nyolc éve űzi ezt a sportágat, az első motorját az érettségije után vette. Megígérte és be is tartotta, hogy csak akkor indul ezen a versenyen, ha felépítette családjának a házat. Nem tudom, nem hiszem, hogy ez a siker gyökeresen felforgatja, megváltoztatja majd Ákos életét. Szerintem nem, sok minden ide köti, persze újabb támogatókat valószínű, könnyebb lesz ezek után találni. Egy nappal a célba érkezés előtt reméltem, hogy sikerül teljesítenie a távot, persze mivel ez egy technikai sportág, akár az utolsó métereken is előfordulhatott volna valami hiba. Szerencsére nem így történt."

Közben megérkeznek Ákos gyermekei, édesanyjuk elfoglaltsága miatt nem lehetett most velük. A két kislány közül a négy és fél éves Emőke kicsit megilletődött, a hatéves Kata a bátrabb, őt kérdezni sem kell, máris mondja a magáét:

„ Az apukám kint volt a Dakaron, már régóta tervezte ám, hogy elinduljon azon a versenyen. Azt mondta nekem, az az álma, hogy ott legyen."

Tőle nagymamája veszi át végül a szót, s megtudjuk, a sikernél is nagyobb az anyai aggodalom.
„ Talán csak most nyugodtam meg igazán, hogy már biztonságban vannak a fiúk. Kedden érkeznek haza, természetesen a család ott lesz a repülőtéren. Sejtem, hogy Ákos jövőre is indulni akar, bevallom, szeretném erről lebeszélni. Persze tudom, hogy nem nagyon fog sikerülni..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kikapott a döntőben Czink Melinda

A 110 ezer dollár összdíjazású canberrai WTA-torna fináléjában a magyar teniszezőnőt a… Tovább olvasom