Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Büszke alelnök

Hat érmet – ebből három arany – szerzett a magyar kajak-kenu-válogatott az athéni olimpián. Kammerer Zoltán és a négyes sporttörténelmet írt. A doppingügyekkel kapcsolatos szóbeszédek a kajakosokat sem kímélték.

A magyar kajak-kenu-válogatott nagyszerűen szerepelt Athénban, hiszen három olimpiai bajnoki címet szerzett. Érthető a honi szövetség általános alelnökének, a győri Kadler Gusztávnak elégedettsége.

„ A kiutazás előtt azt mondtam, ha hat érmet szerzünk, s ebből a lehető legtöbb arany, akkor nem lehet okunk panaszra. Nos, a féltucat medál összejött, s ezek fele a legnemesebb anyagból van, így büszkék lehetünk a válogatottra, mely az egész olimpián rendkívül egységes volt. Amit viszont mindenki nagyon sajnál, hogy a női kajak négyes a hajrában minimális különbséggel kikapott a német hajótól. Azzal az arannyal lenne teljes az összkép."

Ami még különösen fontos, hogy a három aranyból egy jutott a Győri Vízisport SE-nek is. Kammerer Zoltán a férfinégyes tagjaként védte meg címét.

„ Óriási dolog, hogy a Sydneyben aranyérmes egység ugyanabban az összetételben tudott nyerni Athénban is. Ilyenre ezt megelőzően a kajak-kenu történelmében nem volt példa. Ami a szívünknek külön öröm, Zoli bebizonyította, hogy a világ legjobb vezérevezőseinek egyike. Az, hogy a páros nem a legjobban sikerült számára, hiszen a remélt érem helyett meg kellett elégednie az ötödik hellyel, még elfogadható.

Sajnos már nem tudtak úgy koncentrálni, mint négy évvel ezelőtt. De az vessen rájuk ezért követ, aki azt megelőzően nyert már három olimpiai aranyat."

A másik győri, Benkő Zoltán szereplése felemásra sikeredett. Élete első olimpiáján Beé István oldalán bejutott a döntőbe kajak párosban, ám ott végül utolsó lett.

„ Hatba vártuk a duót, de agyonnyomta őket az olimpia légköre. Elsősorban lélekben nem voltak elég erősek a versenyhez. Mindenesetre azzal vigasztaltam Zolit, hogy a legközelebbi olimpiáján már biztosan érmes lesz."

Tudni kell, hogy Kadler Gusztáv ugyanezen szavakkal biztatta annak idején Kammerert is, aki ötkarikás premierjén, Atlantában még döntőbe se jutott. S mint tudjuk, négy évvel később kétszer is a dobogó tetejére állhatott...

Kadler elmondta még, hogy a remek szereplésre kissé rányomta bélyegét a doppingügy, amivel – szerencsére csak pletykaszinten – a kajakosokat is kapcsolatba hozták.

„ Több álhír is napvilágot látott. A súlyemelő Kovács Zoltánt például Kovács Katival keverték össze, s többen érdeklődtek, hogy tényleg gondba került-e a későbbi bajnok kajakos. Vereckei Ákosról pedig azt terjesztették, hogy elbujdosott a doppingvizsgálat elől. Ez utóbbin jót mosolyogtam, mert magam kísértem a doppingszobába.

Amúgy is szigorú volt az ellenőrzés, mert például Benkő Zoltántól és Bóta Kingától az elutazás előtti estén, Viski Erzsébettől pedig kevéssel a verseny kezdete előtt vettek vér- és vizeletmintát mindenféle előzetes értesítés nélkül. Szerencsére semmilyen probléma nem történt."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját szurkolóik támadtak a Dinamo Zagreb játékosaira

Saját szurkolóik verték meg a horvát kupagyőztes Dinamo Zagreb két labdarúgóját. Az incedensekre a… Tovább olvasom