Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Bundabotrány: magyar játékvezetőket és játékosokat vettek őrizetbe

Hét embert vettek őrizetbe a bundabotrány magyarországi vonatkozásában - közölték szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai közös sajtótájékoztatójukon.

Fazekas Géza, a KNYF szóvivője a keddi akcióról elmondta: a hét gyanúsított közül hárman jelenlegi vagy volt labdarúgók, míg négyen jelenleg is aktív játékvezetők. Fazekas Géza K. Zoltánt nevezte meg az egyik gyanúsítottként, akit azonban arra hivatkozva, hogy kérdéses, közszereplőnek tekinthető-e egy futballista, nem nevezett meg. A Magyar Hírlap Kenesei Zoltán volt labdarúgóként azonosította a gyanúsítottat. Az MTI kérdésére Fazekas Géza a szervezet magyarországi vezetőjének nevezte K. Zoltánt.

Azzal gyanúsítják őket, hogy egy nemzetközi, távol-keleti központból kiinduló szervezet tagjaiként meccseket igyekeztek befolyásolni annak érdekében, hogy ázsiai kötődésű fogadóirodákban sportfogadásokon jelentős nyereményekre tegyenek szert. Ha sikerrel jártak, a nyert pénzből a távol-keleti szindikátus akadályoztatott, vagyis már előzetes letartóztatásban levő tagjait is kifizették.

Fazekas Géza ismertette: a labdarúgók körében H. Gábor, K. Zoltán és L. Mátyás gyanúsított, a játékvezetők esetében L. Kolos, S. Krisztián, Cs. János és M. Tamás. Hat mérkőzés befolyásolásával gyanúsítják őket, amelyből négy sikerrel járt. A hat meccs közül kettő dél-amerikai csapatot érint, három finn és egy magyar mérkőzés szerepel még a listán. Utóbbiról részletesebb információkat a hatóságok nem kívántak adni, arra hivatkozva, hogy további gyanúsítások is elképzelhetők ebben az ügyben.

Február 9-én három magyar bíró, Lengyel Kolos, Selmeczi Krisztián és Csák János engedély nélkül működött közre az észt-bolgár felkészülési mérkőzésen, ügyükben a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) indított vizsgálatot. A 2-2-re végződött meccs mind a négy gólja 11-esből született.

Fazekas Géza elmondta: K. Zoltán közvetlen kapcsolatban volt ezzel a távol-keleti szindikátussal, amely a szervezetet működtette. A szervezet már létezett, amikor a férfi 2010-ben kapcsolatba került velük, ezt "egyfajta egymásra találásnak" nevezte az ügyészségi szóvivő, aki szerint a folyamat pontos képként megrajzolható, de nyomozási érdekekre hivatkozva nem említett erről részleteket.

Ismertette: a fogadások során olyan eseteket is találtak, amikor a fogadó fél nem a meccs végkimenetelét tette meg, hanem például azt, hogy az utolsó öt percben születik gól. Erre konkrét példaként említette a 2010. december 18-án játszott Argentína-Bolívia barátságos mérkőzést, amelyen a tét ugyanez volt, s amelyre K. Zoltán és L. Mátyás fogadott, a mérkőzést pedig magyar bírók - L. Kolos, S. Krisztián és M. Tamás - vezették.

Az említett U20-as mérkőzést Lengyel Kolos vezette, két segítője Selmeczi Krisztián és Mocsári Tamás volt. A találkozót Argentína nyerte 1-0-ra, a gól a 103. percben született 11-esből.

Azokban az esetekben, amelyekben sikerrel jártak, az ügyészségi szóvivő szerint 100 százalékos profitot értek el.

Fazekas Géza ismertette: az ügy összetettsége, bonyolultsága, továbbá a korrupciós bűncselekmények nyomozó hatásköri átrendeződése indokolta, hogy a bundabotránnyal a főügyészség foglalkozik, szoros együttműködésben a Nemzeti Nyomozó Irodával.

Papp Csaba, a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi főosztályának vezetője ismertette: 2009 decemberében indult nyomozás, az ügyben a Magyar Labdarúgó Szövetség is feljelentést tett. A nyomozóhatóság 2010 tavaszától együttműködött a nemzetközi bundabotrányban felmerült országok szerveivel, folyamatosan adatokat egyeztettek az Europol és az Eurojust képviselőivel.

A keddi akcióban 50-en vettek részt a nyomozóhatóságok részéről, 12 helyszínen. Fazekas Géza ismertetése szerint nem csak a hét gyanúsítottat fogták el, de különböző valutákban, elsősorban euróban mintegy 100 millió forintnak megfelelő értékben készpénzt is lefoglaltak.

Fazekas Géza úgy fogalmazott: "még csak az első csapás történt", az ügyekben tovább vizsgálódnak, és nem zárta ki, hogy további meccsek kerülhetnek a hatóság látókörébe és további gyanúsítások várhatók.
A gyanúsítottak tagadták a terhükre rótt bűncselekményt, többségük megtagadta a vallomástételt, illetve többen panaszt tettek. Fazekas Géza az MTI kérdésére elmondta: az ügyészség valamennyi gyanúsított vonatkozásában indítványozta az előzetes letartóztatás elrendelését, amelyről csütörtök reggel dönt a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Olvasóink írták

 • 12. 621 2011. június 30. 17:47
  „Nem baj már jelentkezett az utánpótlás... Hír:... visszatért szaktanácsadónak (sporttáskás bundás) Mészöly Kálmán a Vasashoz... Muszály továbbképzést tartania....”
 • 11. öszödiböszme 2011. június 30. 14:26
  „10. Tudós-1 2011.06.30. 12:59
  Kérlek, magyarázd el nekem miért foci maffia???”
 • 10. Tudós-1 2011. június 30. 12:59
  „Ez a botrány a megyét is el fogja érni, a GYSE révén!!
  Így már érthető lesz a "valamiért lemaradtunk" szlogen, s talán befejeződik a Gy-i foci-maffia tevékenysége.”
 • 9. öszödiböszme 2011. június 30. 09:40
  „Bunda mindig is volt. Csak hogy a 70 évek kettős rangadóin 70-80ezer ember őrjöngött a lelátókon, pedig ott is volt elég unfrankó meccs. Ők még tudtak focizni, persze ez sem mentesitti őket . Ezekkel a bükkfalábúakkal pedig sittre ha a vád igaz. A másik kedvencem a játékvezető "sporttársak". Annyira kilógott a lóláb az említett meccseken, csak a hülye nem veszi észre a csalást. Na itt tart ma a játékvezetői kar is. Szégyen! Persze , tisztelet a kivételnek.”
 • 8. Infamous 2011. június 30. 09:31
  „elárulom, hogy a magyar foci kb. 90%-a korrupt, a játékosok nagy része illegális fogadásokból egészíti ki amúgy sem kevés fizetését...ez csak a jéghegy csúcsa...”
 • 7. annobon 2011. június 30. 08:40
  „Mielőtt bárki azt hinné, hogy a "bundázás" magyar találmány, közlöm, hogy külföldön is divat! Egy 2006-os cikkből idézek példaként: "elítélték mérkőzések eredményének manipulálásában a Juventust, a Fiorentinát, a Laziót és az AC Milant. Előbbi három együttest a másodosztályba sorolták vissza, ráadásul a Juventust megfosztották az utóbbi két bajnoki címétől, és a következő idényt 30 pont levonással kell kezdenie."”
 • 6. LOLka 2011. június 30. 08:23
  „Focizni még nem taultak meg, de csalni, lopni, hazudni már tudnak. Sittre velük!”
 • 5. iux 2011. június 30. 04:47
  „BJ.MÓVÁR
  Saját magára tegyen bilincset?Ezt Te sem gondolod komolyan! :-)”
 • 4. BenjaminFein 2011. június 29. 21:28
  „kenesei zoltán, (a Kenő bátyja), lázár mátyás, horváth gábor (DVTK), a "focista" bűnözőkm és szigorúan kisbetűvel mint az árulókat,hiszen ők a futball árulói....”
 • 3. dünnyögő 2011. június 29. 21:16
  „Úgy látom van itt olyan is, aki kedveli a bundát. Biztosan mackók az ősei.
  Ekkora bundában az egész család meghúzódhat.”
 • 2. BJ.MÓVÁR 2011. június 29. 20:32
  „Mutatták a TV-ben hogyan vették őrizetbe a játékvezetőket,és a játékosokat. Kommandósok a földön bilincselik őket,nyakukra térdelnek,mint egy terroristának. Nem hiszem,hogy ellenálltak volna,de azért az a biztos,ha földbe tapossák az embert!!! Hol voltak a kommandósok amikor a tv székházat ostromolták,rendőröket dobáltak a rendbontók???!!!! Felvették azt a szemét szokást,hogy egy fegyvertelen gyanúsított ellen kimegy egy tucat szemét fekete ruhás,és miután jól megtaposnak valakit,akkor megbilincselik.De egy ilyen szemét országban minden fordítva működik!! Az olajmaffiózókat miért nem bilincselik már meg,Pintér úr???”
 • 1. Madarász 2011. június 29. 20:09
  „Bundabotrány: magyat játékvezetőket ...

  Tessék mondani, milyen örszágban laknak a magyatok?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rába ETO: selejtezőt kell játszani az UEFA Futsal-kupában

A magyar bajnok Rába ETO futsalcsapatának csakúgy, mint tavaly, az idén selejtezőt kell játszania az… Tovább olvasom