Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Bundabotrány: homoszexuális viszonnyal zsarolt a maffia

Az egyik berlini lap szerint a német hatóságok őrizetbe vettek egy horvát testvérpárt, akik a fogadási maffia fejei voltak. Zsarolták a játékosokat, játékveztőket.
A Berliner Morgenpost nevű újságban egy bennfentes több érdekes részletet árult el a nemzetközi bűnbandáról, amely nem válogatott az eszközökben. A török származású férfi szerint elsősorban ázsiai és kelet-európai meccsekre utaztak, amelyek nem voltak reflektorfényben, Németországban vagy Svájcban ugyanakkor alacsonyabb osztályú meccseket választottak.

A 25 éve Berlinben élő bennfentes azt is elárulta, hogy milyen zsarolási technikákkal érték el a kívánt végeredményeket. Állítólag minden játékossal kapcsolatban volt valami, amivel sakkban tudták tartani az illetőt. Volt, akinek magas adóssága volt, más rendszeresen látogatott kuplerájokat, míg egyeseket a szeretővel vagy a titkos homoszexuális viszonyával lehetett sakkban tartani. Az ismeretlen szerint nemcsak a végeredményekre fogadtak, hanem arra, hogy mondjuk a vendégcsapat a 65. percben szabadrúgáshoz jut, vagy a 78. percben szögletet rúghat. A bűnbanda körülbelül tízmillió eurós bevételhez jutott a törvénytelen eszközökkel.

Kisteleki tudott a bundáról

Németországban különös bűnbakkeresés kezdődött annak kapcsán, hogy négy évvel a 2005-ös vesztegetési ügy után miért nem észlelték a mostani bundabotrány előzményeit.

A Német Labdarugó Szövetség (DFB) ugyanakkor ismételten visszautasította azt a vádat, hogy az akkor kiépített ellenőrzési mechanizmus csődöt mondott volna.

A bundabotrány új fejleményeihez tartozik, hogy keddi sajtóértesülések szerint a fogadások helyszínei Ázsiát is behálózzák, most éppen Malajzia került a középpontba. Ennél közelebbi "kapocs" viszont az az értesülés, amely szerint németországi szponzorok azzal fenyegetőznek: mindenfajta együttműködést felmondanak a vesztegetési ügyben érintett klubokkal.


Kisteleki tudott a bundáról 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung egyébként idézte Kisteleki Istvánt, az MLSZ vezetőjét, aki egy interjúban kijelentette, hogy az UEFA már hónapokkal korábban tudott a megvesztegetési botrányról, sőt ő maga is tudott az illegális fogadások létezéséről. "Csak idő kérdése volt, hogy mikor pukkad ki a lufi" - idézte a lap Kistelekit.

Theo Zwanziger, a DFB elnöke egy keddi interjúban azt hangoztatta, hogy a szövetség a Német Labdarugó Ligával együtt mindent megtett az esetleges megvesztegetések megelőzésére, illetve felderítésére, szavai szerint azonban a szervezett bűnözés ellen tehetetlenek.

"Egyetlen szövetség, egyetlen liga és a világon egyetlen előrejelző rendszer sem képes arra, hogy százszázalékosan kiszűrje a mérkőzések manipulálását" - hangoztatta az elnök, aki elismerte, hogy erre a célra az európai szövetség (UEFA) és a DFB megbízásából Németországban is ellenőrzéseket végző svájci Sportradar nevű cégnek évente 200 ezer eurót fizetnek.

Az úgynevezett korai előrejelzés - azaz az ellenőrzési rendszer - működésének korlátaira utalt az egyik német újságnak nyilatkozva a Sportradar ügyvezető igazgatója, Carsten Koerl is, aki a többi között azt hangoztatta: cége szerte a világon 70 ország sportfogadási vállalatával működik együtt, ennek ellenére - mint fogalmazott - van egy olyan illegális piac, amelyet lehetetlen ellenőrizni.

Koerl szerint a Sportradar 53 európai országban dolgozik, és azokban első-, valamint második ligás mérkőzéseket felügyel. Az igazgató azt állította, hogy az elmúlt időszakban néhány gyanús mérkőzésről értesítették az UEFA-t. Ennek kapcsán konkrétumot nem említett, csupán azt közölte, hogy németországi meccsek nem voltak közöttük.

Theo Zwanziger DFB-elnök közölte, hogy a szövetséget Wolfgang Niersbach főtitkár képviseli azon az UEFA által összehívott találkozón, amelyen a bundabotrányban érintett országok - köztük Magyarország - nemzeti szövetségeinek vezető képviselőit tájékoztatják a nyomozás eddigi állásáról, továbbá megvitatják a közös teendőket. Niersbach ezzel összefüggésben azt hangoztatta: az UEFA a német szövetséget egyfajta "mintaszövetségnek" tartja. Mindehhez hozzáfűzte: nem hiszi azt, hogy a többi szövetségtől a csalások megelőzése terén bármit is tanulhatnának.

Több neves szponzor eközben azzal fenyegetőzött, felmondja a különböző reklámszerződéseket azokkal az egyesületekkel, amelyekről kiderül, hogy érintettek a botrányban. Erről nyilatkozott kedden a többi között a tekintélyes sportszergyártó cég, az adidas elnöke. Herbert Hainer ennek kapcsán az esetleges "imázskárokra" hivatkozott, és arra emlékeztetett: a sportolókkal, illetve az egyesületekkel kötött szerződésekben egészen világosan benne van, hogy bűncselekmény esetén az együttműködést azonnali hatállyal felmondják. Hasonlóan nyilatkozott a Puma és az Audi is.

Olvasóink írták

 • 3. tudo 2009. november 30. 09:44
  „Mottó: a kis telki azért harcolt az MLSZ elnökségére,hogy a magyar futbal ismét szép és jó legyen”
 • 2. mauz 2009. november 24. 21:55
  „"Kisteleki tudott a bundáról"

  Ezt kifejtené valaki bővebben? Ez nem véletlenül bűnpártolás????????”
 • 1. Csetneky 2009. november 24. 16:25
  „Na látjátok, többek között ezért is jó, ha valaki buzeráns! Van mivel zsarolni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közönségsikert arattak

Ritmikus gimnasztika - Kaposváron rendezték meg a Berczik Sára ritmikus gimnasztika emlékverseny… Tovább olvasom