Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Budapest ismét úszó EB-t rendez

Szombaton a Riesa melletti Gröditzben az Európai Úszó Liga (LEN) vezérkara úgy döntött, hogy Budapest rendezheti 2006 nyarán – az előzetes tervek szerint július 27. és augusztus 6. között – az úszó, műugró, műúszó és hosszútávúszó Európa-bajnokságot.
illusztráció
Budapest ellenfele a rendezés jogáért folyó versenyben a hollandiai Eindhoven volt. A szombat délelőtti két prezentáció, „utolsó bemutatkozás" után titkos szavazáson dőlt el a verseny Budapest javára. Nem hivatalos hírek szerint ezen 10–0 volt a különbség Budapest javára, ami már csak azért is figyelemre méltó eredmény, mert a döntéshozó testületnek holland tagja is van. Bartolo Consolo, a LEN olasz elnöke a megígért létesítményeket, az anyagi hátteret és a televíziósokkal kapcsolatban szerzett jó tapasztalatokat emelte ki, mint amelyekben a magyarok erősebbeknek bizonyultak a hollandoknál.
Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke azt mondta, hogy az új EB-uszodát 2005-re fejezik majd be Budapesten. Szavaiból az derült ki, hogy a Margit-szigettel szemközti pesti oldalon épül majd fel valószínűleg a komplexum.
Jánosi György sportminiszter így reagált a 2006-os budapesti úszó EB rendezése hírére:

– Mondanom sem kellene: nagyon örülök a sikernek, az eredményes kandidálásnak. Az úszók minőségileg ugyanolyan jó pályázatot nyújtottak be, mint a labdarúgók, de nekik kedvezett a szerencse is. Biztos vagyok abban, hogy világszínvonalon rendezzük majd meg az EB-t! A sportpolitika már régen adósa volt a sportágnak az eredményeihez méltó létesítménnyel, most ez is felépül. Ehhez fel kell szabadítani a jövő évi költségeket fedező összeget, de lesz dolgunk a tervezéssel és a közbeszerzési pályázatokkal is.
Verrasztó Zoltán, a hetvenes évek világ- és Európa-bajnok úszója hangsúlyozta, milyen óriá- si jelentősége van önmagában annak is, hogy Hollandia előtt sikerült megszerezni egy nagy esemény megrendezésének jogát.

– Végre egy olyan uszodát kap a magyar úszósport, amilyet régóta megérdemelt volna – mondta. – Az elkövetkező években ránk figyel majd a sportág európai közvéleménye, hiszen mi rendezzük, mintegy főpróbaként, 2005-ben az ifjúsági EB-t is.
Novák Ilona, az 1952-es helsinki olimpia bajnoka, az Európai Úszó Liga örökös, tiszteletbeli tagja: – Boldog vagyok, hogy 48 év elmúltával Budapest ismét Európa-bajnokságot rendezhet. Még boldogabbá tesz, hogy a kontinensviadal mellett egy új létesítménnyel is gazdagodik a hazai úszósport.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az angol bajnokság szombati napja

Némi meglepetésre a Chelsea nem bírt idegenben a Middlesbrough-val, így át kellett adnia a tabella… Tovább olvasom