Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Búcsú a világbajnoki síptól

A hétvégi Integrál DAC–Lébény labdarúgó-mérkőzésen búcsúzott el az aktív játékvezetéstől Bősze Gyula, aki 27 éven át működött a megyében, illetve magasabb osztályban. Kora szerint ugyan még nem kellett volna befejeznie, de néhány dolog – köztük a fájós térde is – közbeszólt. Ilyenkor illik számot vetni a múltról, az elért eredményekről.
Mozgalmas pályafutást tudhat maga mögött Bősze Gyula, hiszen az 1975-ös vizsgától és egy Győrzámoly–Töltéstava járási másodosztályú mérkőzés levezetésétől kezdődően szinte bejárta az egész országot. Pályafutása szépen ívelt felfelé, bár az akkori időben nem lehetett egy-két év alatt előbbre jutni, mint ma. Neki is 13 évet kellett eltöltenie a járási bajnokságban, mire 1988-ban felkerült a megyei első osztály keretébe. Két év elteltével azonban már az NB III-as keretben tudhatta magát, majd újabb négy év után az országos utánpótláskeret tagja lett. Innét már nem sikerült továbblépnie, mert éppen abban az időben kezdődött meg a nagyfokú fiatalítás és ekkor mondták ki először, hogy „öreg vagy", holott még „csak" 35 éves volt. Pedig hozott áldozatot a játékvezetésért, hiszen mint hivatásos katona 11 éven keresztül bicskei szolgálati helyéről járt hétvégeken a mérkőzésekre.
A statisztika szerint 2567 mérkőzésen működött, köztük 46 NB II-es találkozón partjelzett, 81 NB III-as és 121 megyei első osztályú találkozót vezetett. Számtalan nemzetközi találkozó résztvevője volt Palotai Károly, Bay Ferenc és Horváth Ottó társaságában, sőt, a jelenlegi MLSZ-elnökkel, Bozóky Imrével is működött.
– Példaképem mindvégig Palotai Károly volt – mondta a búcsúzó játékvezető, akitől világbajnoki sípot kaptam. Köszönök minden segítséget a családomnak, a kollégáimnak, akik elősegítették, hogy ekkora élménnyel a hátam mögött fejezhetem be a pályafutásomat. Annak nagyon fogok örülni, ha lesz majd olyan szurkoló, aki azt mondja, ez a Gyula jó bíró volt.
A hogyan továbbról így vélekedett:
– A játékvezetéstől nem szeretnék elszakadni, ha számítanak rám, akkor a Győri csoport vezetése mellett ellenőrként tovább szolgálnám a labdarúgást. Azt kérném a vezetőktől, hogy jobban becsüljék meg az idősebb, rutinosabb kollégákat, mert egy idő után nem lesz majd, aki bevezesse a fiatalokat a játékvezetés rejtelmeibe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

US Open: Sampras ismét a csúcson

A több, mint két évvel ezelőtti wimbledoni diadal óta tartó negatív, végső siker nélküli időszak… Tovább olvasom