Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Borkai Zsolt: A város egyelőre biztosan nem veszi át az ETO Parkot

Alig fél évvel a riói olimpia előtt Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke adott lapunknak interjút, melyben beszélt a jelenlegi és a várt kvótaszámról, Hosszú Katinkáról, a jövő évi, győri rendezésű Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról, de szóba került az Audi Aréna Győr padlózata és az ETO FC Győr helyzete is.
– Nagy sikert ért el a múlt héten a magyar női vízilabda-válogatott, hiszen megnyerte a belgrádi
Európa-bajnokságot, mely riói kvótát is ért. Ezzel hetvenhatra nőtt a biztos magyar indulók száma. Elégedett a jelenlegi számmal vagy elmarad a magyar küldöttség ettől?
– kérdeztük elsőként Borkai Zsoltot, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét.

– A négy évvel ezelőtti állapotokhoz tudok viszonyítani, London előtt ebben az időszakban megközelítőleg ugyanígy álltunk. A létszámot és egyébként az olimpiai hangulatot is nagyban meghatározza, hány csapatsportágban tudunk kijutni. Eddig csak a női vízilabdázók indulása biztos, de én megelőlegezem, hogy a férfi pólósaink is ott lesznek Rióban. Ami nagy fájdalom, s egy kicsit a magyar sport tragédiája is, hogy a férfi kézilabda-válogatott szinte biztosan nem lesz ott, bár még van meccse az EB-n, de minimális az esélye. Négy éve ez a három csapat ott volt, most talán annyival leszünk kevesebben, előzetesen úgy százharminc versenyzővel számolunk, amennyit a kézilabdások kiesése jelent. Bíztam a lányokban is, de sajnos nem sikerült a kvalifikáció.

Idő kell az eredményhez

– Ha nem csak olimpiai szemüvegen át nézzük, milyennek látja a magyar sport jelenlegi helyzetét? A pénz a taónak is köszönhetően egyre több, az infrastruktúra is folyamatosan fejlődik, az eredmények – leszámítva a hagyományosan erős sportágakat – ezzel párhuzamosan ugyanakkor egyelőre még nem javultak.

– Két dolgot kell megjegyezni ezzel kapcsolatban. Először is a tao az olimpiai bizottság hatáskörén, rálátásán kívül esik, de az valóban tény, hogy egyre több pénz áramlik egyes sportágakba. A magyar kormány kiemelten támogatja a sportot, aminek köszönhetően folyamatosan nő a sportolók száma, a több gyerekkel több edző is tud foglalkozni, javulnak az edzéskörülmények is. Másodsorban viszont ennek a folyamatnak még az elején vagyunk, most még nem lehet látni a végét. A munkának jó esetben is négy év múlva Tokióban, de sokkal inkább a 2024-es olimpián kell beérnie. Van egy nagyon jó példa is erre, Nagy-Britannia a kétezres, sydney-i olimpián nagyon rosszul szerepelt, s akkor az állam ugyanígy a sport mögé állt teljes mellszélességgel, pályáztak, s végül el is nyertek egy olimpiai rendezést, és Londonban az egyik legerősebb, legsikeresebb nemzet lettek. Szóval ott is kellett tíz-tizenkét év, mire végre felfuttatták a sportágakat, s nálunk sem más a helyzet. Ha tíz-húsz évig elmarad a kiemelt figyelem és a fejlesztés, annak bizony következményei vannak. A ma sikerei még sokkal inkább az edző-tanítvány egymásra találásának, fanatizmusának, motivációjának köszönhetőek, még nem a nemrég elindított rendszerből fakadnak. Ezen próbálunk változtatni, s azért vannak jelek, hogy jó úton járunk.

 
Az ETO Parkot egyelőre biztosan nem veszi át a város, a focicsapat viszont teljeskörűen használhatja. Borkai Zsolt reméli, minél több sportoló szerez olimpiai kvótát. Fotó: B. A.
Az ETO Parkot egyelőre biztosan nem veszi át a város, a focicsapat viszont teljeskörűen használhatja. Borkai Zsolt reméli, minél több sportoló szerez olimpiai kvótát. Fotó: B. A.– Az elmúlt hetek Hosszú Katinka és az úszószövetség vitájától voltak hangosak. Hosszú éppen azt a tudományos hátteret hiányolja, ami a későbbiekben is garantálja az utánuk jövők eredményességét. Lát ezen a téren hiányosságokat?

– A Magyar Olimpiai Bizottság minden olyan feltétel biztosításában segít, melyre a versenyzőnek szüksége van. London előtt éppen Berki Krisztián jelezte, hogy speciális lovon kell kivívnia az indulás jogát, s mi ezt biztosítottuk  számára. Vásároltunk egy ugyanolyan sporteszközt, amit aztán a versenyen is használtak. A kért tudományos-technikai háttér is rendelkezésre áll, bárki élhet vele, hiszen ezen a területen is jelentős erőfeszítéseket tett a MOB, és igyekeznek a szövetségek is. Hozzáteszem, Katinka is leginkább azzal éri el eredményeit, hogy edzőjével, aki egyben a férje, nagyon jól egymásra találtak, tudják, hogy mi vezet a sikerekhez.

Mindenki tegye a dolgát

– Múlt héten beszéltek egymással a kialakult helyzetről. Milyen megoldást lát a probléma megoldására?

– Mindenképpen le kell ülnünk négyszemközt beszélni, ezt már pár nappal ezelőtt el is mondtam. Katinka hétfőn jött haza egy versenyről, keressük egymást, s mindenképpen egy nem túl távoli időpontban meg is ejtjük ezt a beszélgetést. Én a magam részéről egyelőre egy megoldást látok, mindenki tegye a dolgát, s ne nyilatkozzon többet, mert az csak újabb olaj a tűzre. Arra nincs idő, hogy a lelkeket ápoljuk, szóval senki ne várjon békítést, egymásra borulást. Most Rio az első, ez a sportoló érdeke, utána lehet értékelni az ellentmondásokat.

– Milyen eredménnyel lenne egyébként elégedett Rióban?

– Négy éve megkockáztattam, hogy tippelek, de nagyon távol voltam a valóságtól. Még szerencse, hogy nagyon alábecsültem, a csapat szerencsémre jócskán rám cáfolt. Akkor meg is fogadtam, hogy nem teszek ilyet, így nem mondok arany- és éremszámot. Egy dologban bízom, hogy szimpatikus, szeretetre méltó csapat jön haza Brazíliából, s abban is, hogy nem lesz semmilyen negatívum a sportolók részéről, ami esetleg beárnyékolhatja az eredményeket.

Kivívták az elismertséget

– Köztudott, hogy a 2024-es olimpia rendezésére pályázik Magyarország. Jelenthet bármit is a döntésben egy esetleges jó riói szereplés?

– Szerintem ennek nincs jelentősége. Magyarország a korábbi olimpiákon kivívta magának az elismertséget és azt, hogy ne egy versenyen múljon, hogy megrendezhessen egy ilyen nagyszabású eseményt.  Sokkal inkább döntő lehet, hogy a közelgő versenyeknek milyen házigazdái leszünk. Így például a győri EYOF, a vizes világbajnokság, a cselgáncs-vb mind sokat nyomhat a latban. Ha innen elégedetten mennek haza azok a személyek is, akik szavaznak majd a rendezésről, az sokkal többet érhet, mint eggyel több vagy kevesebb arany Rióban.

– Ha már EYOF. Hogy állnak a beruházásokkal?

– Hamarosan lezárul a közbeszerzési eljárás, meglesznek a győztesek, aztán onnantól kezdve, hajrá, kezdődhet a munka. A vállalkozói oldalon lesz a felelősség, hogy a vállalt határidőre elkészüljön az infrastrukturális háttér. Nem vagyunk elkésve, bár nyugodtabb lennék, ha mondjuk, már most nyáron minden rendben lenne, de azért ilyen nem nagyon, mondhatni, soha nem fordul elő. Biztos vagyok benne, hogy amikor kell, minden a helyén lesz. A szervezés pedig jó ütemben halad, minden kolléga látja és teszi a dolgát.

– Az már jóval korábban eldőlt, hogy a kajak-kenu pálya nem épül meg. Milyen verseny lesz így az EYOF-on, s hol?

– Nem került le a programról a sportág, szóval lesz kajak-kenu, de hogy pontosan miként, azt majd az Európai Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség eldönti. Ami biztos, ugyanazon a pályán rendezzük meg a viadalokat, melyen a maratoni világbajnokságot is, erre már rábólintottak, a versenyszámok kialakításáról zajlanak az egyeztetések.

– Nem olimpia, de az elmúlt napok után adódik a kérdés, mi a helyzet az Audi-arénával?

– A magam részéről lezártam a témát, bár nem tartom jónak, hogy ilyen formában került be a köztudatba, mert a talajjal biztosan nincs gond. Ettől még persze nyugodtan meg lehet vizsgálni, de meg kell nézni az edzésterhelést és az egyéb tényezőket is. Bízom benne, a klub megtalálja az okát a sérüléseknek, mert nem szerencsés, s nem is lehet eredményeket elérni úgy, hogy folyamatosan két-három játékos, olykor ennél is több kidől a sorból.

– Az ETO Parkkal kapcsolatban korábban volt szó arról, hogy a város átveszi. Napirenden van még ez a kérdés?

– Egyelőre nincs, hiszen nem változtak a körülmények, nem nálunk pattog a labda. A legfontosabb, hogy a klub megmenekült, az utánpótlás rendben van, edzhetnek, meccseket játszhatnak a legjobbak között, a felnőttcsapat ETO néven elindulhatott az NB III-ban. A városvezetés financiálisan odaállt az utánpótlás mögé, az idei költségvetésben is komoly összeget tervez fordítani erre. Hogy később mi lesz az első csapattal, sikerül-e feljebb lépni, az a jövő zenéje, bízom benne, hogy így lesz. Azt továbbra is valljuk, felnőttcsapatot a város nem tud fenntartani, ám azt ígérhetem, ha NB II-es lesz a csapat, segítünk majd abban, hogy szponzorokat találjunk, hogy eredményesen tudjon működni az egyesület. Most azért nehéz ez, mert az NB III amatőr szinten van, de azért már most is vannak pozitív példák. Itt jegyzem meg, hogy sok olyan fociszerető vállalkozó volt, aki megrémült, hogy milyen sorsra jut a nagy múltú klub, őket is biztatnám arra, hogy az aggódásuk mellett szponzorációs tevékenységükkel is segítsék a labdarúgókat.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borkai Zsolt: A város egyelőre biztosan nem veszi át az ETO Parkot

Borkai Zsolt: A város egyelőre biztosan nem veszi át az ETO Parkot
Tovább olvasom