Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

Bognár nem vonul börtönbe

Megszületett az ítélet Bognár György ügyében, akit 14 milliós sikkasztással vádoltak.

A Soproni Városi Bíróság ítéletével megegyezően két év szabadságvesztésre ítélték hétfőn Bognár Györgyöt, ám büntetését öt év próbaidőre felfüggesztették. Így a rabságot elkerülendő kénytelen lesz bebizonyítani, amit az utolsó szó jogán vallott: új életet kezdett, játékszenvedélyének búcsút mondott, csak munkájának és családjának él. Amint arról a Kisalföld sokszor beszámolt, a Matáv FC Sopron  klubigazgatója összesen 17 millió forintos hiánnyal és tartozással nem tudott elszámolni 2003-tól kezdve.

Emlékezetes, hogy Bognár György az eljárás során hangot adott annak a véleményének: „a saját pénzével azt csinál, amit akar." A bíró hétfői indoklásában egyetértett ezzel, csupán egy megjegyzéssel: ez a tizenhétmillió forint – ami vélhetően az egyik soproni kaszinó bevételét gyarapította – nem a saját pénze volt. Az első pénzügyi tranzakciók 2003 márciusában kezdődtek. A Matáv FC-vel 2002-ben kötött megbízási szerződés alapján az egyesület klubigazgatóját az éves megbízási díj negyven százaléka illette meg prémiumként.

Ő ezt egyetlenegyszer vette csak fel szabályosan, négy alkalommal valótlan tartalmú prémiumszámlát állított ki és azt a nem túl tapasztalt pénztárosnak nyújtotta be, az esti órákban. Ha munkaidőben teszi ezt, akkor a könyvelő bizonyára elkéri az okiratba foglalt felügyelőbizottsági határozatot. Erről Bognár annyit mondott: ő késő estig dolgozik. A bíró ezt hétfőn dicséretesnek nevezte, de úgy látta, hogy életritmusa még nem jogosította fel Bognárt a neki oda nem utalt 2 millió 46 ezer forint felvételére.

Ehhez hasonlóan nem lehet a késői munkavégzéssel magyarázni azt, hogy a klubigazgató saját zsebére vette fel az általa igazgatott cég sportszerekre és ruhákra fordítandó beszerzési előlegét. Ez összesen több mint 9 millió forintot tett ki, s a hiányt 1,15 millió forinttal tovább növelték a kft. bankkártyájával végzett tranzakciók. A tavaly júliusban született elsőfokú ítélet idején még azzal a félmillióval sem tudott elszámolni Bognár, amit egy osztrák klubtól, szintén a saját zsebére vett fel az egyik futballista fejében.

És mindez idő alatt egy magánszemélynek is tartozott, aki a határidő után egyre kellemetlenebb feladatnak érezhette, hogy saját főnökétől kell követelnie azt az 1,6 millió forintot. Valószínű, hogyha látta volna a jövőt, azt, hogy a Matáv Futball Sportszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója néhány hónap múlva milyen zavaros anyagi ügyekbe keveredik, nem ad kölcsön Bognárnak ekkora összeget. A tekintélyes jövedelemmel rendelkező sportvezetőt ugyanis 2003 februárja és júliusa között 78-szor regisztrálták az egyik soproni kaszinóban, ahol ez alatt az idő alatt 11,5 millió forintot költött el. Lassan megindultak a perek, s a Matáv 2003 nyarán mondott fel az egyébként szakmailag elismert vezetőnek.

Dr. Jungi Eszter tanácsa hétfőn igen nagy hangsúlyt fektetett az elsőfokúnál enyhébb ítélet indoklásában arra, hogy Bognár György végül kifizette az okozott károkat. Az elítélt sztárügyvédje, dr. Bánáti János a Kisalföldnek úgy nyilatkozott: igen elégedett a bírói döntéssel, mivel a pusztán vagyon elleni bűncselekményeknél a jogágak – mint a büntető-, a polgári vagy a munkajog – összemosódnak, nem úgy, mint például egy rablás esetében. Ezért a kár megtérítése után felesleges lett volna az új életet kezdő Bognár alól ismét kihúzni a talajt és kivonni őt két évre a társadalomból.

Bognár György nem engedélyezte azt, hogy fényképet készítsünk róla, de néhány mondatban azért nyilatkozott az újságnak. Elmondta: azzal a biztos tudattal utazott Győrbe, hogy nem kell börtönbe vonulnia.
– Most Budapesten élek, új feleségemmel és a három és fél éves közös gyerekünkkel. A munkámat nagyon szeretem: egy harmadik kerületi utánpótlás-nevelő egyesületben diákokkal foglalkozom. Új életet kezdtem, harmadannyi a fizetésem, mint Sopronban, de legalább nyugodtan alszom.

Ami pedig a pénzt illeti: miután visszafizettem, már inkább a Matáv tartozik nekem – rengeteg el nem számolt munkáért. Munkaügyi perben is álltam velük, de visszaléptem, ahogy ők is visszavonták polgári jogi igényüket. Sopront, a várost továbbra is szeretem – vallja Bognár György, aki arra a kérdésre, hogy miből fizette vissza a jelentős tartozást, csak annyit felelt: „magánügy". Hát legyen is az.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magasföldi nélkül

A zöld-fehéreknél a válogatott védő Stark Péter, míg a nádorvárosiaknál Herczeg Miklós nem léphetett… Tovább olvasom