Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

BL: Csak a győztes jár jól

Kézilabda - Komoly költségekkel jár a Bajnokok Ligája-szereplés mind női, mind férfivonalon. Ahhoz, hogy nyereséges legyen a szereplés, a legjobb, ha megnyeri az együttes a sorozatot, míg az elődöntőbe jutással nagyjából a pénzénél lesz a klub.

Hétvégén kezdődik a férfi Bajnokok Ligája, míg a nőknél a második selejtezőkört rendezik. Utóbbiban már az Audi-ETO is érdekelt: pénteken, szombaton és vasárnap a Magvassy-sportcsarnokban vívhatja ki a továbbjutást Konkoly Csaba együttese.

Szakmailag a BL-szereplés mindenképpen komoly ranggal jár. Anyagilag már közel sem ennyire rózsás a helyzet, ugyanis az európai szövetség által fizetett pénzdíjak egyáltalán nincsenek arányban a költségekkel, s azzal az elismeréssel és figyelemmel, amely a BL-t övezi.
Összeállításunkban megnéztük, mennyi pénz jár egy-egy fordulóért a nőknél, illetve a férfiaknál.

Az Audi-ETO – amennyiben bejut – és a másik magyar induló, a bajnok FTC az első csoportkör hat meccséért összesen tízezer eurót kap, miközben a hazai mérkőzések játékvezetői díjai, az utazási és szállásköltségek hozzávetőlegesen 40–50 ezer eurót „szívnak le" a klubok számlájáról.

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy csak azért, hogy az egyébként kivívott jog szerint szerepelhessen egy csapat a főtáblán, 3750 euró úgynevezett nevezési költséget kell fizetni, még rosszabb a helyzet. (Már az előselejtező is 375 euróba kerül). Ezen az sem sokat javít, hogy a középdöntőbe továbbjutott csapat 10 ezer eurót, az ottani körben pedig pontonként 2500 eurót kap. Nevezési díj ráadásul itt is van: ugyanannyi, mint az első csoportkörben, azaz 3750 euró.

A két négyes csoportból az első két helyen végzett gárda jut be az elődöntőbe 20 ezer, valamint pontonként ötezer euróért. A nevezési díj itt „csak" 1500 euró.

A párharcok győztesei vívják a döntőt. A két „szerencsés" csapat ezért 30 ezer euróban, a pontokért pedig 10 ezer euróban részesül, a végső győztes pedig további 50 ezer eurót „vághat zsebre". Igaz, még a párharc előtt a játékért be kell fizetni újabb háromezer eurót.

Kevés a reklám is
Ha valaki azt gondolná, hogy a költségeket enyhítik a tv-közvetítés jogdíjából, valamint a marketing és reklámjogokból befolyt összegek, az nagyon téved. Az EHF ugyanis semmit nem fizet azért, hogy eladja a tv-közvetítést – Magyarországon a Viasat 3 közvetít a következő öt évben –, valamint a csarnokban a pályán és a palánkon is lefoglal reklámfelületeket: a kezdőkört, a hatoson belül 2–2 talajreklámot, valamint a kamera felőli oldalon kétszer hatméteres reklámfelületet.
A férfimezőnyben a 32 együttes – köztük a Pick-Szeged és az MKB-Veszprém – az első körben 15 ezer eurót kap. Ha a kvartettben az első két hely valamelyikén végez, és továbbjut, újabb 30 ezerrel gazdagodik.

A 16 között négy négyes csoportot alakítanak ki, és minden megszerzett pont 10 ezer eurót ér. A második kör csoportgyőztesei vívják az elődöntőt. A négy közé jutás 50 ezret hoz a csapatoknak, és az itt szerzett pontok további 20 ezer eurót jelentenek. A döntőbe kerülés 80 ezer eurót, az itt begyűjtött pontok pedig 40 ezer eurót érnek. A végső győztes még további 80 ezer eurót kap.

Ezekből az adatokból is látható, hogy igazán csak az jár jól, aki meg is nyeri a sorozatot – lehetőleg minél kevesebb pontot veszítve –, az elődöntőbe jutottak pedig azzal zárhatják a pénzügyi évet, hogy nem fizettek rá a legrangosabb európai kupasorozatra.


Szabó Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától együtt készül a teljes keret

Kosárlabda - Nem jutott ki a női válogatott az olaszországi Európa-bajnokságra. A bajnok és Magyar… Tovább olvasom