Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Bercsényi DSE: megfogyva bár, de törve nem

Torna - Kisebb gödörben, s ha stílszerűek szeretnénk lenni, úgy is fogalmazhatnánk, kisebb szivacsgödörben van a nagy hagyományokkal rendelkező győri tornasport.
Pedig nem akármilyen nevek szerepelnek a város sikertörténetében: Borkai, Csollány, Fajkusz, Élő, hogy csak néhány remek tornászt említsünk, akik Győrben kezdték el a később olimpiai érmekben is mérhető rendkívül eredményes pályafutásukat.

Még ha nem is közelítik meg elődeik sikereit, természetesen most is akadnak – igaz, sajnos egyre kevesebben – tehetséges tornászok a városban. Bár csoda, hogy egyáltalán van még a megyeszékhelyen tornasport, mert a győri klub elöljárói ugyan sosem panaszkodtak, sőt, örülnek, hogy a Bercsényi-iskolában ingyen és bérmentve egyáltalán helyük van és a város, a szövetség és a szülők segítségével úgy-ahogy fenn tudják tartani az egyesületet, a körülmények, ahol a Bercsényi DSE tornászai sportolnak, bizony korántsem nevezhetők ideálisnak. Nem véletlenül nyilatkozta korábban Arnold Csaba, a városi szövetség elnöke: nem is furcsa, hogy egy-egy tehetség nevelőklubját elhagyva végül „jómódú" fővárosi egyesületnél köt ki, mert például Győrben akkora teremben edzenek sportolóink, mint a ferencvárosi csarnok szivacsgödre, amibe a leugrást gyakorolják a tornászok. Nonszensz, de volt, hogy egy Európa-bajnokságra készülő győri tornász az ugrást és a talajgyakorlatokat csak az edzőtáborban, Tatán gyakorolhatta, mert a városban erre nem volt lehetősége, pedig a klubnak sikerült szereznie egy tízmillió forint értékű talajszőnyeget, amit azóta sem tudtak hová tenni.

A nehéz helyzetben lévő győri klub szűk körben tartotta évzáróját.
A nehéz helyzetben lévő győri klub szűk körben tartotta évzáróját.


Nos, mindezek fényében tartotta évzáróját – melyen ott volt korábbi csapattársai között a 2007-ben súlyosan megsérült Virág Zsolt is – a győri klub, amit természetesen Arnold Csaba, a városi szövetség első embere nyitott meg. Az elnök több jó, ám rossz hírről is beszámolhatott. Kiemelte, hogy sikerült megállapodni a győri Móra-iskolával, ahol újabb előkészítő csoport indul, így a megyeszékhelyen már három intézményben – a Mórán kívül a Bercsényiben és a tulipánosban – közel száz kis tornászpalánta ismerkedhet meg a sportág alapjaival s jelenthet utánpótlást a győri klub számára.

Eldőlt, hogy a hagyományos Kisalföld-kupa huszadik jubileumi versenyét idén egy nagyobb csarnokban, Győrújbaráton rendezik meg, ahol a tervek szerint még női viadal is lesz. Az is kiderült, hogy Szabó Nándor után – aki győri színekben ugyan, de az FTC-nél készül és a fővárosban tanul – több tehetség kerülhet hasonló módon Budapestre. Velük az utánpótlás-válogatott kapitánya, Puskás Jenő foglalkozhat. S ha már szóba került a korosztályos válogatott: a kapitány mellett egy győri tréner a Bercsényi DSE edzője, Szűcs Róbert segédkezik. Szabó Nándor egyébként tavaly talajon ezüstérmes lett a tornászok legrangosabb hazai versenyén, a mesterfokú bajnokságon. Cserébe két ferencvárosi tornászt „kap kölcsönbe" a Bercsényi DSE, így a klub felnőttcsapatot indíthat az ob-n.

Rossz hír viszont, hogy az egyik legígéretesebb győri tehetség befejezte a tornát. Horváth Dávid számos versenyen diadalmaskodott, ő is képviselhette volna hazánkat az augusztusi szingapúri ifjúsági olimpián, ám úgy döntött, külföldön, az Egyesült Államokban telepedik le. Ő egyébként az a tornász, aki egyik gyerekszereplője volt Hajdú Zoltán Fehér tenyér című sikeres mozifilmjének.

Kollár András, a klub vezetőedzője évértékelésében az összes fontosabb eredményről beszámolt, ezekről év közben természetesen már írtunk, bár Szabó Nándor sikerei mellett mindenképp újra említést érdemel az országos bajnoki címet és Kisalföld-kupát szerzett győri serdülőcsapat, valamint Nagy László teljesítménye, aki az ifjúsági válogatottba tornászta be – szó szerint – magát.

Zárásként nem maradhattak el az év végi díjazások sem. Teljesítményéért több tornász és edző kapott ezúttal is szerény jutalmat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorsoltak a BL-ben: ETO, Larvik, Krim, Lipcse

Linzben kisorsolták a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntőjének csoportjait. A Győri Audi ETO KC… Tovább olvasom