Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Bácsán életre vár a pálya

Labdarúgás - A sport megszűnt és bár tervezték, de lakóházak nem épültek a szebb napokat is látott bácsai Rekard-pályán. Évek óta bíróság előtt vitáznak a felek, valójában ki is a terület és a sporttelep tulajdonosa.
A Kisalföld szerdai számában írtunk a Győri Elektromos-sporttelep kálváriájáról. Azzal, hogy az asztaliteniszezőknek is távozniuk kellett, a létesítményben gyakorlatilag megszűnt a sport. A pálya nagyjából hasonló sorsra jutott, mint a szebb napokat is látott bácsai Rekard-sporttelep.

A bácsai létesítmény körüli vitáról öt évvel ezelőtt írtunk először. A pálya ugyan még megvan, s a kapuk is állnak, de információnk szerint senki sem használja a játékteret. Kíváncsiak voltunk, jelenleg ki üzemelteti a létesítményt és miért nem rendeződött még a sorsa. A történet megértéséhez egy kicsit vissza kell kanyarodni az időben.

A területet 1992-ben a Rekard-gyár felszámolója szinte ingyen, üzemeltetésre adta oda a megalakuló Rekard-Junior FC-nek. Az egyesület minden támogatás nélkül az ott működő étterem és a később kialakított piac bevételeiből tartotta el magát, több mint kétszáz gyerek és felnőtt futballozott és eljutottak egészen a megyei I. osztályig. A pályát – úgy tudjuk, meglepően alacsony áron – 1994-ben megvásárolta a Primó Italgyártó Rt., amely két év múlva ugyanennyiért értékesítette a Rapid FC-nek.
A korábban szerkesztőségünkbe eljuttatott tervek szerint a tulajdonos a kisbácsai sporttelep egy részét mint építési telket akarta értékesíteni. Elképzelése szerint a focipálya helyén lakóházak épültek volna. A maradék részen tömegsport kaphatott volna helyet. Úgy tűnhet, csak azért, hogy a korlátozott sportcélokkal is megfeleljen a törvényi előírásoknak.

Nos, ezt nem szerette volna több bácsai lakos, köztük Bárány István akkori településrészi önkormányzati képviselő sem.

Ügyészségi vizsgálat indult, amely eredményeként kimondták a Rapid FC sportegyesület megszűnését, s így elméletileg az adott ingatlan az állam tulajdonába kerülhetett volna vissza. A tervek szerint az államtól az önkormányzat kaphatta volna meg a területet, amely az ígéretek szerint kizárólag közcélú sport-, szabadidős és kulturális tevékenységre használta volna.

„Csakhogy hiába született a tulajdonjogról jogerős határozat – s ezt már Bárány István mondta el érdeklődésünkre –, közben a bürokrácia lassúságát kihasználva egy kft.-be apportálták az ingatlant. Tehát a bíróság hiába mondta ki az állam tulajdonjogát, papíron a kft. is tulajdonos lett. Természetesen újabb per indult, amit a várományos vagyonkezelő indított a telepet most is üzemeltető kft. ellen. Első fokon az állam kapta meg ismét a tulajdonjogot, úgy tudom, januárban várható a másodfokú ítélet" – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

A pályát a közelmúltban amerikai futballt űzők használták, úgy hírlik, cserébe fűnyírást, apróbb karbantartási munkákat végeztek. Az elhanyagolt létesítményt azonban nemrég otthagyták, már máshol edzenek. Csak reménykedünk benne, januártól megoldódik a sporttelep sorsa. S ki tudja, előbb vagy utóbb, talán előkerül egy futball-labda is...

Olvasóink írták

 • 5. Ravenna 2008. november 17. 10:09
  „Kedves Pacsibácsi és Szeitzt!

  Örülök, hogy sikerült nevesíteni a csapatot.
  Nem hiszem, hogy szidtam bárkit is, az újságírótól én meg azt várnám, hogy a tényeket írja le.
  Mivel 2004-óta ismerem a csaptot, mindkét fiam azóta itt játszik, így azt hiszem jók az információim.
  Heti két délután edzenek Abdán és vasárnap pedig Bácsán.
  A junior csapat pedig heti három alkalommal edz Bácsán.
  S tényleg az a lényeg, hogy a pálya megmaradjon és minél több sportágnak adjon otthont, a mostaninál jobb körülmények között.”
 • 4. szeitzt 2008. november 17. 08:13
  „Tisztelt Éva!

  Vettem a fáradtságot, s érdeklődtem az amerikai futballistákkal kapcsolatban. Azt az információt kaptam, hogy már Abdán játszanak és edzenek, épp az említett mostoha körülmények miatt.
  Lehet, hogy az ön tudja rosszul...
  Persze a lényeg, hogy a pálya ne szűnjön meg, arra használják, amire való. Legyen ez labdarúgás, amerikai foci, vagy bármilyen sportág. A cikk ezért született...
  Üdvözlettel: Szeitz Tibor”
 • 3. pacsibácsi 2008. november 16. 20:12
  „Kedves Éva!

  Amennyire én tudom, az újságíró - mivel jó ismerősöm, s szóba került köztünk ez a téma - beszélt az egyik illetékessel a Sharkstól. Ő mondta, amit Ön is említ, hogy elég gyatra állapotba került a pálya, így Abdán edzenek. De lehet, hogy akkor az illető tévedett, miért kell egyből szidni valakit, ha nem ismeri a tényeket. A végeredmény akkor is az, hogy van egy pálya, mely lehet, hogy az enyészeté lesz.”
 • 2. Ravenna 2008. november 16. 11:19
  „A cikk utolsó bekezdéséhez írnék pár szót.
  "amerikai futballt űzők" a Győr Sharks Amerikai-futball SE tagjai. Akik nem mellesleg kétszeres Magyar Bajnokok. www.sharks.hu
  2005 óta edzenek a pályán. Ez az egyetlen hely volt a városban, ahol anyagi ellenszolgáltatás nélkül befogadták a csapatot. A mai napig itt edzenek. Itt rendezték meg a II. Junior kupát szeptember-október hónapban. Sajnos már elég mostoha körülmények között.
  A városban, ami híres a mozgalmas sportéletéről, nem akadt senki, (sem Önkormányzat, sem Sportigazgatóság, sem más ) akik befogadták volna azt a csapatot, akik két évbe is Magyar Bajnoki címet hoztak a városnak.
  Sajnálom, hogy a cikk író nem vette a fáradságot és nézett utána ezeknek a dolgoknak. Talán ha nekik is lenne "ismert támogatójuk", .......
  Csak remélni tudom, hogy bárkinek a kezelésébe kerül a pálya, nemcsak a "gömbölyű labdás" focira gondol, hanem más sportágakra is.

  Éva”
 • 1. Pók 2008. november 14. 21:34
  „Üdv!

  Nekem lenne egy ütőképes csapatom javarészt győriekből nagypályára( kb megye II - megye I-es szintű), a gond az hogy nincs pálya amin focizni lehetne, illetve nincs szponzor aki állná a nevezést a bírókat illetve az üzemeltetés költségét. Így elszórtan focizunk a település környéki csapatokban. Ha eselteg valaki ambiciót érez arra, hogy támogasson egy ilyen csapatot (pályával akár... ), vagy esetleg keressen olyat aki támogatna, az ne fogja vissza magát. E-mailem:

  packrobert kukac freemail.hu

  (a kukac helyére természetesen @-ot kell írni, csak el szeretném kerülni a kémrobotok spam-jeit, azért írtam így)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európára szóló MKB-bravúr

Kosárlabda - Ami bő egy hete nem jött össze Moszkvában, a CSZKA ellen, az most sikerült: Európa… Tovább olvasom