Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Az ötödik hellyel teljesültek a célok

Ötödik helyen zárta az őszt a Győri ETO FC. Az eredmény tulajdonképpen megfelel a várakozásoknak, kis szépséghiba, hogy az utolsó négy tétmérkőzés gyengére sikerült, így némileg keserűbb szájízzel vonulhattak pihenőre a klub vezetőedzői, játékosai és szurkolói.
Az egyetlen csatár: Igor Nicsenko teljesítményével sokáig elégedett volt Tamási Zsolt vezetőedző.

Tamási Zsolt vezetőedző szerint együttese mindent egybevetve jól szerepelt, de bőven van javítanivaló a csapat játékán és eredményességén is.

– A nyáron gyökeresen átalakult a játékoskeret, hiszen tizenegyen távoztak és tizennégy új labdarúgó érkezett hozzánk – kezdte értékelését Tamási Zsolt. – Jellemző, hogy a tőlünk eligazolt labdarúgók közül mindössze hárman kerültek élvonalbeli együtteshez, a többiek az alacsonyabb osztályú gárdáknál is csak statisztaszerepet kapnak. Ami az érkezőket illeti, hat játékost kértem, sajnos egyikük sem került Győrbe, ennek ellenére úgy érzem, sikerült alaposan megerősíteni a keretet. Sokat számított, hogy az erdélyi edzőtáborban a jelenlegi gárdából mindössze öten nem tudtak részt venni, vagyis szinte a teljes keret együtt volt, ami a jó csapatszellem kialakítását – melyre a nagyszámú külföldi kontingens miatt szükség is volt – nagyban elősegítette.

– Ennek tulajdonítható, hogy remekül rajtoltak?
– Biztos szerepet játszott ez is benne, hiszen az új csapat és az új játékrendszer kialakítása ellenére lépéselőnybe kerültünk a riválisokkal szemben. A szezon előtt egyébként az első hat hely valamelyikének megszerzése volt a cél, s hogy ezt nyugodtan játszva, a tavalyitól eltérően nem borotvaélen táncolva elérjük, komoly alapot adott az első öt mérkőzésen szerzett tizenhárom pont.

– A szezon közepén már az első két hely megszerzéséről beszélt a klub tulajdonosa. Időközben megnőtt az étvágy?
– Lehetséges, de én vallom, hogy ez a stabilitás éve. Szak- mailag mindenképpen. A rengeteg új játékos ellenére nem kértünk türelmi időt, elkezdtünk dolgozni, s jöttek is az eredmények. A realitásnak azonban továbbra is az első hat hely egyikét tartom.

– Később a győzelmek ellenére is többször érte kritika a csapat játékát. Egyetértett a rosszalló véleményekkel?
– Az tény, hogy a szezon második felében, különösen a véghajrában nem úgy sikerültek a meccseink, ahogyan azt reméltük. Valós kritika azonban csak a Dunaferr elleni második félidei produkciónkat érheti, mert akkor tényleg gyengén futballoztunk, de így is nyertünk. A többi találkozón – azokon is, melyeken vesztettünk – nem érzem úgy, hogy lefociztak volna bennünket. Csak amíg mi kihagytuk a százszázalékos ziccereket, addig ellenfeleink a kisebb helyzetekből is gólt vagy gólokat értek el.

– Jó is, hogy ezt említi. Úgy tűnt, sarkalatos pontja a csapatnak a góllövés. Mi az oka a gyenge helyzetkihasználásnak?
– A Sopron-meccsig szerintem nem volt akkora gond ezen a téren, mert sok gólt rúgtunk, a Matáv ellen és azt követően viszont elképesztő ziccereket hibáztunk. Természetesen ennek megvannak az okai, amit meg kell oldanunk. Az azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy igazi csatárunk van, Igor Nicsenko, s a mezőnyben rajtunk kívül nincs ilyen csapat.

– A védelemmel is a bajnokság végén voltak gondok. Az utolsó négy meccsen tizenhárom gólt kaptak. Mi lehet a magyarázata a visszaesésnek?
– Egyértelműen az, hogy Baranyai kidőlt a sorból, s ezzel megbomlott a hátsó alakzat stabilitása. Többen elfáradtak, úgyhogy jól jött nekünk a szünet.

– Számszerűleg vizsgálva a csapat teljesítményét, mennyire elégedett?
– Egy tény, mindössze kétszer voltunk ötödikek, sajnos egyik alkalommal éppen az utolsó őszi forduló után. Ugyanakkor szinte végig a dobogón voltunk, mert egyszer álltunk az élen, nyolc alkalommal a második, három alkalommal pedig a harmadik helyről vártuk az adott fordulót. Hazai pályán a nyolc mérkőzésen tizenöt pontot szereztünk, s ez kevés. Három olyan mérkőzést veszítettünk el, mely sokat számít a végelszámolásnál. Az idegenbeli mérlegünk elfogadható, hiszen három-három győzelem, döntetlen és vereség áll a nevünk mellett. Azt is el kell mondanom, s erre büszke is vagyok, hogy a tizenharmadik fordulóig mi voltunk a legsportszerűbb csapat az első osztályban.

– Az viszont erős hiányérzetet okozhat, hogy a jelenleg első hat helyezett ellen nem fényes a mérlegük...
– Ezzel a megállapítással sajnos nehéz vitába szállni. Jelenleg a mezőny második felénél már jobbak vagyunk, az elsők ellen azonban valóban gyengébben muzsikáltunk. Ellenük feltétlenül javítani kell a statisztikán, ha komolyabb eredményt akarunk elérni.

– Kik azok, akikkel elégedett volt az ősz folyamán, s kiktől várt többet?
– Úgy érzem, Sebők, Szanyó, Németh és Böjte teljesítménye átlag feletti volt. Utóbbi esetében ugyan továbbra is azt érzem, hogy több van benne, de így is erőssége a csapatnak. Nicsenkóval az utolsó öt-hat meccsig elégedett voltam, utána ziccereket hibázott. Peric hamar elfogadtatta magát a szakvezetéssel és a közönséggel is, de néha ezzel visszaélt. Az ő esetében abban hibáztam, hogy amikor kellett volna, nem voltam elég kemény vele szemben. Karabatic egy sérülés miatt hirtelen került a kezdőcsapatba, s egészen az utolsó mérkőzésekig kifogástalan teljesítményt nyújtott. Hucika képzett, jó labdarúgó, tavasszal várható tőle a kiugrás. Herczeg hullámzó teljesítményt nyújtott, nagyon jó játék mellett olykor elképesztően gyenge produkciót mutatott be. Baranyai sérüléséig megbízható volt, Jovanovic nagyon sok labdát szerez, de sokat is ad el. Lakos több poszton volt bevethető, s többé-kevésbé megoldotta feladatát. Stark és Nagy soka t volt sérült, csakúgy, mint Semenik. Jancetic, Kartelo és Füzi kevesebb lehetőséget kapott. Szólnom kell még Weitner Ádámról, aki miután megkapta a bizalmat, élt is vele, bár a góllövés nem jött össze neki. Hosszú távon azonban a jövő embere.

– Mit tartott pozitívumnak, illetve negatívumnak a szezon során?
– Azt hiszem, kevés csapat büszkélkedhet azzal, hogy a kezdőcsapatban annyi fiatal húzza a szekeret, mint nálunk. Sebők, Németh és Weitner kulcspozíciót tölt be a gárdában, míg Regedei is a tűz közelében van. Örömmel tapasztaltam, hogy a játékunk egyik nagyon fontos elemét, a masszív védekezésből gyors kontrák vezetését nagyon jól elsajátította és alkalmazza is az együttes. Ami rossz érzéssel tölt el, az az alacsony nézőszám. Az MTK elleni hazai győzelem után úgy tűnt, egymásra talált csapat és közönség, utána azonban drasztikusan csökkent a nézőszám.

– Hogyan fest a csapat felkészülési programja?
– Január 6-án kezdjük a munkát, s egész januárban Győrben készülünk. Január végén még részt veszünk a terembajnokságon a zalaegerszegi fordulóban, majd február elején külföldi edzőtáborba utazunk. Hogy pontosan hova, még nem tudni. Több lehetőségünk is van, még nem dőlt el a helyszín. Mindenképpen jó körülmények között, erős ellenfelek ellen szeretnénk játszani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bicskei Bertalan a Videoton új edzője

Bicskei Bertalan lett a Videoton labdarúgó csapatának vezetőedzője, miután Várhidi Péter lemondott… Tovább olvasom