Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Az egyetlen iraki atlétanő az olimpián

A világ egyetlen országával kapcsolatban sem lenne szenzáció, hogy - írd és mondd - egy, szóval egy atlétanő képviseli az olimpiai játékokon. Ala Hikmah szereplése azonban mégis rendkívüli.
Már a nevéből is sejteni lehet, hogy arab lányról van szó. Manapság persze ez sem világrengető esemény. Az viszont annál inkább, hogy a 19 esztendős egyetemista lány Irakban él, és Bagdadban próbál felkészülni valamelyik érem megszerzésére a 100 vagy a 200 méteres síkfutásban.

Azért fogalmazhatunk úgy, hogy próbál felkészülni, mert mindez nem is olyan egyszerű. Az 50 dollár körüli nyugdíjból élő özvegy anya csak használt futócipőt tud Alának vásárolni, arra pedig már igazán nem jut, hogy megfelelő táplálékot tudjon adni a keményen edző lánynak.

Az edzéshez sem könnyű megfelelő helyet találni. Ha a Tigris partján vágtázna késő délután, amikor ideje van rá, ki lenne téve az emberrablók akcióinak, akik akár azért rabolnák el, mert fiatal és csinos, akár azért, mert muzulmán lány létére ilyesmire vállalkozik. Nem jobb a helyzet a közeli Kasafa stadionban sem. Ezt a háború előtt lőszerraktárnak használták, s a jelenleg félig romos épület semmiképpen sem felel meg a nemzetközi normáknak.

Alának egyébként két nővére van, mindkettő férjes asszony, és otthon vezetik a háztartást. A testvérek arra bíztatják, hogy adja fel álmait, és ha jól vagy egyáltalán valahogy élni akar, menjen férjhez.

A diáklány sportolását egyedül az anya támogatja, illetőleg az az edző, akinek először feltűnt az akkor csak futkározó lány tehetsége, és akinek nagy része volt abban, hogy Ala a selejtezőkön túljutott, és most Athénba készül a 33 tagú iraki sportküldöttség egyetlen nőtagjaként.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ETO–FTC: rendőri fölény

A pályán a Fradi nyert, a pályán kívül a rendőrség – így lehetne összegezni a vasárnap… Tovább olvasom