Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Aranyakkal keretezett megyei szereplés

Badis Anissa révén két első helyet szerzett Győr-Moson-Sopron megye válogatottja az Alpok–Adria Nyári Ifjúsági Játékokon. Úszásban három versenyzőnk jutott a döntőbe.
Tizenegyedik alkalommal rendezték meg az Alpok–Adria Nyári Ifjúsági Játékokat, amelynek ezúttal a horvátországi Rijeka, más néven Fiume adott otthont. A térség gazdaságilag meghatározó, 160 ezer lakosú városa (kikötője az Adrián az egyik legnagyobb) igyekezett a négy sportágban induló 1200 versenyző számára méltó körülményeket biztosítani.

Hét ország tizennyolc tartománya – köztük az országos ifjúsági válogatottját felvonultató Szlovénia és Horvátország – fiataljai szálltak harcba a győzelmekért.

Először két medál

Az atlétikai versenyeknek a rijekai stadion adott otthont, amely csodálatos panorámát nyújt. A lelátók mögött egyik oldalon hatalmas sziklafal magasodik, a másikon pedig szinte a tenger szegélyezi.
A megyebeli atlétákat négy versenyző képviselte Fiuméban. Lukács László edző: „Az Alpok–Adria játékok legjobb megyei szereplését tudhatjuk magunk mögött. Még soha nem nyertünk egy versenyen két érmet, ráadásul két aranyérmet. Különösen Badis Anissa érdemel dicséretet, aki ezerötszáz és nyolcszáz méteren is remek, fölényes győzelmet aratott. Rajta kívül ketten is egyéni csúcsot javítottak és mivel összesen négy versenyzőnk állt rajthoz, azt hiszem, ez a szereplés minden dicséretet megérdemel."

Három finalista

Jóformán a stadion folytatásaként impozáns természeti környezetben helyezkedik el az uszoda, amely már számos nagy rendezvénynek adott otthont – elég csak a híres vízilabda Jadran-kupákra utalni.
Farkas János úszóedző: „Elégedett vagyok a megyebeli csapat szereplésével, mert ha jól tudom, hat éve nem volt döntős versenyzőnk, most pedig a négytagú csapatból hárman is beverekedték magukat. Szepesi Csenge és Nagy Gábor százméteres hátúszásban elért hatodik helyéért külön is dicséretet érdemel.

László Frigyes edzőkollégámmal konzultáltam már a hazaérkezésünk óta, ő szintén nagyon örült az eredményeknek, hiszen néhány nappal korábban a magyar ifjúsági bajnokságon is jól szerepeltek a versenyzői. Ha figyelembe veszem, hogy a megyében egyre jobban beszűkülnek az úszósport lehetőségei, akkor még inkább figyelemre méltó a rijekai produkció. Az uszodák üzemeltetésében mindenütt egyéni célok kerülnek előtérbe, a szülők és a versenyzők pedig már nem tudnak több áldozatot hozni."

Közös történelem

– A horvátok mellett szól, hogy európai színvonalú létesítményekben rendezték meg a versenyeket, a Kantrida uszodára, illetve a stadionra, valamint az ellátásra nem lehet panasz – kezdi Kovács István, a küldöttség vezetője. – Mi, magyarok a közel ezeréves közös történelmi múlt alapján pedig talán még több figyelmet kaptunk a rendezők részéről. Úszásban többen a döntőbe jutottak, az atléták pedig Badis Anissa révén két elsőséget szereztek.

Tőlünk a korábbi viadalokon Németh Réka és Bocskai Virág állhatott fel a dobogó fokára. A magyar megyék összesen hét aranyérmet szereztek és az országos ifjúsági válogatottakkal, a több millió lakosú tartományokkal szemben szerintem ez óriási siker. Jövőre Ticinóban rendezik a téli játékokat, arra is igyekszünk becsülettel felkészülni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott Rudi Völler német szövetségi kapitány

Lemondott Rudi Völler, a német labdarúgó válogatott kapitánya. Németország tagnap vereséget… Tovább olvasom